Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι

by - Φεβρουαρίου 19, 2016



Καταραμένος Αλωνάρης


Ήτανε τότες, που οι άνθρωποι τις δουλειές τις έκαναν γιορτή και τον κόπο πανηγύρι. Και ο μήνας Αλωνάρης ήταν ολάκερος γιορτή. Καλοκαιριού γιορτή. Θέρος, δεμάτιασμα, αλώνισμα, καρτέρι για τον αγέρα που θα ξεχώριζε το στάχυ από το στάρι κι ύστερα το λίχνισμα.  

Στ’ αλώνι το δικό μας, αγνάντιο απ’ το καλύβι, εκείνο που τώρα έχει χορταριάσει και πια δεν ξεχωρίζει, ζωντάνευαν και οι πέτρες. Νέοι και νιες πήγαιναν κι έρχονταν, φωνές, γέλια, κουβεντολόι, αγκομαχητά, λιοπύρι. Δρεπάνια στα χέρια, ψάθες στα κεφάλια κι ο θέρος αρχίνιζε. Κι ύστερα, φόρτωμα στα μουλάρια και καρφί για τ' αλώνι.

Και μόλις ξέζευαν απ’ το μουλάρι τη σβάρνα κι έμενε στ’ αλώνι μπερδεμένο το στάχυ με το στάρι, ο γέρο παππούς παραφύλαγε τ’ αλώνι όλη νύχτα. Έβγαζε το βιολί του από τη θήκη κι έπαιζε μουσική στα ξωτικά. Κι εκείνα γλεντάγαν μέχρι να φέξει. Μα τη ροδαυγή έτρεχαν και κρύβονταν στα δάσα. Και μόνο σαν έπεφτε η νύχτα και γιόμιζε αστέρια ο ουρανός ξεμύτιζαν ξανά. Κάθε νύχτα, όλη νύχτα, μέχρι το λίχνισμα.   
Ο γέρος ήταν από τσιγγάνα μάνα γεννημένος, ξενόφερτος στον τόπο. Και λεν’ ότι οι τσιγγάνοι τα βλέπουν τα ξωτικά, γιατί στους καιρούς των ατέλειωτων ταξιδιών τους, τους συντρόφευαν τις νυχτιές στις ποταμιές και τους αγρούς, εκεί που έστηναν τσαντίρια για να ξαποσταίνουν.




Κάποτες όμως ο γέρος πέθανε. Και ‘μειναν τα ξωτικά δίχως συντροφιά. Κι εκείνον τον Αλωνάρη, απ’ τ’ αλώνι ακουγόταν τις νύχτες μονάχα ένας θρήνος. Ένας ατέλειωτος θρήνος. Εκείνη τη χρονιά δεν ήρθαν οι αγέρηδες, ήρθανε βροχές και καταιγίδες. Και πήγαν όλα στράφι.
Τ’ αλώνι έμοιαζε καταραμένο. Κι όλοι κατηγόρησαν το γύφτο που έφερε τα ξωτικά και την κατάρα στον τόπο.

Τον επόμενο Αλωνάρη, οι χωρικοί βουβοί θέρισαν, βουβοί δεμάτιασαν, βουβοί αλώνισαν, βουβοί περίμεναν. Ο φόβος κλώσαγε την κατάρα.
Την πρώτη νύχτα που στρώθηκε το στάρι στ’ αλώνι έμεινε η εγγόνα του γέρου να προσέχει. Ήταν η μόνη που δε φοβήθηκε να μείνει με το φάντασμα του γέρου και το θρήνο των ξωτικών. Τα μεσάνυχτα, ακούμπησε το βιολί του παππού της στο κέντρο τ' αλωνιού. Θυσία στα ξωτικά!
Ύστερα έπεσε σε ύπνο βαθύ. Όταν χάραξε σηκώθηκε και πήρε στα χέρια της τη θήκη. Όταν την άνοιξε είδε πως από το βιολί έλειπαν οι χορδές και από το δοξάρι οι τρίχες από την ουρά τ' αλόγου. Χαμογέλασε. Κατάλαβε! Πήρε παραμάσχαλα τη θήκη με το  όργανο ορφανό και κατηφόρισε.

Την επόμενη νύχτα παραφύλαξε πάλι τ’ αλώνι. Και μόλις φώτισε το φεγγάρι, γιόμισε τ’ αλώνι τοσοδούλικα πλάσματα με γαμψές μυτούλες, ολοστρόγγυλα μάτια και κόκκινα ανακατεμένα μαλλιά.
Φοράγαν μυτερά παπούτσια, λευκά πουκάμισα, καρό παντελόνια και φούστες οι θηλυκές που ‘δεναν στους ώμους με τιράντες.
Κι από τις πλάτες κατέβασαν κάτι παράξενα πράματα. Χρυσές κλωστές δεμένες πάνω σε γυμνά κλαδιά, πετράδια περασμένα σ’ ασημοκλωστή, φυσοκάλαμα που λαμπίριζαν στο σκοτάδι. Κι εκείνα έβγαζαν όμορφες μουσικές σαν τα έπιαναν στα χέρια τους τα ξωτικά. Μελωδίες σαν κι αυτές που παίζουν οι ταξιδευτές του κόσμου.
Η εγγόνα γνώρισε τις μουσικές που έπαιζε ο παππούς της όταν τα ροζιασμένα δάχτυλα χόρευαν ακόμα στις χορδές και το δοξάρι του γλίστραγε απάνω τους.
Κατάλαβε πως οι χρυσοκλωστές κι οι ασημοκλωστές ήτανε φτιαγμένες από τις χορδές του βιολιού.





«Οι τσιγγάνοι πεθαίνουν. Η ψυχή τους ποτέ» ψιθύρισε σαν πήρε το κατήφορο την αυγή. Ήξερε πως τους αιώνες που θα ακολούθαγαν, στ’ αλώνι θα ακούγονταν πάντα οι μουσικές του κόσμου κι ένα μάτσο τραγανά γέλια.

Την άλλη μέρα φύσηξε ο μπάτης και ξεχώρισε το στάχυ από το στάρι. Το λίχνισμα αρχίνιζε. Ο Αλωνάρης γιόρταζε ξανά!



Το παραμύθι "καταραμένος Αλωνάρης" ανασύρθηκε για το δρώμενο της Αριστέας από το Η ζωή είναι ωραία... Ένα παραμύθι για μεγάλα "παιδιά". 
Η ζωγραφική επένδυση έγινε από το πρωτάκι μου! Σε ευχαριστώ Κων!



Τις καλησπέρες μου!!!!!

You May Also Like

31 Comments

  1. Καλημέρα Ελένη μου!
    Σε ευχαριστώ προκαταβολικά!
    Παίρνω τον σύνδεσμο και θα περάσω με την ησυχία μου ξανά μέσα στην ημέρα!
    Φιλιά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφο παραμύθι! Όσο για τη ζωγραφιά- χειροτεχνία δεν έχω λόγια, είναι απλά πανέμορφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφη ιστορία! Και η χειροτεχνία είναι τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θαυμάσιο παραμύθι και εξαιρετική η ζωγραφιλα/χειροτεχνλια που το πλαισιώνει !!! Μπράβο στο ταλαντούχο πρωτάκι, μπράβο και σε σένα Ελένη για το παραμύθι που μοιράστηκες μαζί μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο παραμύθι! Ξετρελάθηκα με την χειροτεχνία σας!! Νομίζω ότι για πρωτάκι είναι πολύ μπροστά το παιδί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συγκεκριμένο πρωτάκι ακόμη δεν έχει καταφέρει να διαβάσει ολόκληρη πρόταση σωστά... ούτε και μπορεί να γράψει σωστά...
      οι χειροτεχνίες όμως είναι η αγάπη του!!

      Διαγραφή
  6. ωραίο και διδακτικό το παραμύθι! Αλλά νομίζω τις εντυπώσεις κερδιζει ζωγραφιά! Τέλεια,ζήλεψα τα χρωματιστά σύννεφα και το άλογο ,που ούτε μια ουρά δεν μπορώ να φτιάξω!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εγώ μπορώ να φτιάξω τίποτα από ζωγραφική.. τίποτα όμως....
      γι αυτό κι ανέθεσα στο πρωτάκι τη ζωγραφιά!!!

      Διαγραφή
  7. Πάρα πολύ ωραίο το παραμύθι!!
    Είχε εικόνες, είχε μυστήριο, είχε μαγεία!
    Και φυσικά είχε και την υπέροχη ζωγραφιά!!
    Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφο παραμύθι! Ταξιδεψαμε στο χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελεν μου το παραμυθι σου υπεροχο εξαιρετικο.Η εικονογραφιση- ζωγραφια καταπληκτικη!! Εξαιρετικα ταλεντα κ οι δυο!!! Ενα εχω να πω σε λιγο πραγματικα θα επιμελητε την εικονογραφιση ο Κων!! Μπραβο σασ κ παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ μου άρεσε το παραμύθι σου.
    Μαζί με το πρωτάκι σου να φτιάξετε κι άλλα και να μας τα δείξετε.
    Φιλάκια πολλά και στους δυο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας άρεσε!!!
      Με μεγάλη μας χαρά να φτιάξουμε κι άλλο!!!!

      Διαγραφή
  11. Πόσο καλογραμμένο και όμορφα διανθισμένο με τις ζωγραφιές της μικρής!
    Έλεν, ενθουσιάστηκα!
    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Φιλιά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ για το σκούντηγμα!!!!
      Περιμένω κι άλλα όμορφα πράγματα!!
      Τα φιλιά μου!!!

      Διαγραφή
  12. Πολύ όμορφο το παραμύθι σου, και όμορφη και η ζωγραφιά που το συνοδεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολυ ωραίο παραμύθι, που όμως αντιπροσωπεύει την είναι φτιαγμένο της Ελληνικής υπάιθρου, μιας εποχής που πέρασε με το πλούσιο λεξιολόγιό του μήνας Αλωνάρης ο Ιούλιος, μήνας Θεριστής ο Ιούνιος...

    το χάρηκα
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια!!!
      Πραγματικά δεν είχα συνδιάσει το Θεριστής και το Αλωνάρης... Νόμιζα ότι αφορούν τον ίδιο μήνα...
      Να είστε καλά!!

      Διαγραφή
  14. Πανέμορφο παραμύθι, βγαλμένο από τα παλιά... Διάβαζα και ήταν σαν να ακούω τη γιαγιά μου να μου το αφηγείται! Και κάπου εκεί συγκινήθηκα! Μπράβο Έλεν!!! Όσο για την εικονογράφηση του παραμυθιού, δεν έχω λόγια!!! Ταλέντο το μικρό σου πρωτάκι! Να το χαίρεσαι και να το καμαρώνεις! Σε γλυκοφιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άλλα τα χρόνια εκείνα!! κι εγώ τη μορφή της γιαγιάς μου κ του παππού μου έχω!!!
      Σε ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια!!
      Σε φιλώ!!!!!!!!

      Διαγραφή
  15. Ποσο ομορφο θα ηταν να ζωντανευε και παλι η ζωη στην επαρχια να ζωντανευαν οι υπεροχες παραδοσεις τοτε που ο καματος ηταν αφορμη για γιορτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: