Μη σας τρομάζουν τα ακατάστατα σπίτια!

by - Νοεμβρίου 07, 2017

Μη σας τρομάζουν τα ακατάστατα σπίτια!

Εσάς σας τρομάζουν τα ακατάστατα σπίτια;
Εμάς όχι και τόσο! Ξέρετε ποια λέω... 
Εκείνα με τα σκορπισμένα παιχνίδια απ' άκρη σ' άκρη.
Εκείνα με τους βαμμένους τοίχους μέχρι εκεί που φτάνει το ύψος των παιδιών...

Εκείνα με τους νεροχύτες γεμάτους μπολάκια από δημητριακά και ποτήρια με καλαμάκια. 
Εκείνα με τα πατώματα ναρκοπέδια. (Ποτέ δεν ξέρεις τι θα πατήσεις και τι συνέπειες θα 'χει η πράξη αυτή).
Εκείνα με τα τζάμια που χρειάζεται να καταβάλεις προσπάθεια για να δεις απέξω.
Εκείνα που σε κάθε γωνιά ξεπετάγονται αυτοσχέδια σπίτια, δάση, τρένα  (όταν λέμε αυτοσχέδια εννοούμε μαξιλάρια, σεντόνια, παπλώματα,  καρέκλες, καναπέδες σε παράταξη)

Μη σας τρομάζουν αυτά τα σπίτια
Μαντέψτε ποιοι ζουν μέσα σε αυτά!
Ζουν παιδιά! σωστά το μαντέψατε!

Και τα παιδιά σε αντίθεση με τους μεγάλους διαθέτουν και πολύ φαντασία! Εκεί δηλαδή που δεν τα βλέπεις εκείνα ζωγραφίζουν τοίχους. Σπορπίσουν δημητριακά στο πάτωμα και μετά κάνουν τα σκυλιά. Παίζουν κρυφτό και φτύνουν πάνω στα τζάμια. Φοράνε τα ρούχα των μεγάλων. Ακόμη και τα παπούτσια - βάρκες στα πόδια τους. Και ταυτόχρονα με όλα αυτά γελάνε!

Κι αν αφήσουμε τη γκρίνια στην άκρη θα γελάσουμε κι εμείς  με το αυτοκινητάκι που εμφανίστηκε ξαφνικά στον τοίχο του διαδρόμου μας και θα μας αρέσει κι από πάνω η νέα εικαστική παρέμβαση στο χώρο μας. Τελικά φίλοι μου όλα τα πράγματα έχουν δυο όψεις. Εξαρτάται από ποια μεριά θα σταθούμε και θα δούμε τα πράγματα!

Κι έτσι καταλήγουμε σε δυο συμπεράσματα:
1. Το σπίτι είναι να μας υπηρετεί όχι να το υπηρετούμε
2. Όταν δεν ακούς και δεν βλέπεις τα παιδιά αυτό μπορεί να είναι μόνο ύποπτο
Τον νου σας ε! 

Καλησπέρες φίλοι!

Η φωτογραφία είναι από το pixabay! 

You May Also Like

12 Comments

  1. τι μου θυμιζει η περιγραφη....τι μου θυμιζει!
    τα πεταμένα Lego δεν ανέφερες φιλενάδα....και όποιος δεν έχει πατήσει ξυπόλητος τέτοιο...δεν ξέρει τι πάει να πει πόνος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα lego είναι πάντα μια σταθερή αξία στα σπίτια μας!!! και ναι πονάνε!...

      Διαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω στο μεγαλύτερο μέρος Ελένη μου. Τα παιδιά δεν είναι στρατιωτάκια και φυσικά δεν είναι επιδέξια, ιδίως τα μικρούλια.
    Και ζημιές θα κάνουν και θα παίξουν. Και σημασία έχει η ψυχική ηρεμία- όχι η ύλη.

    Ανάλογα όμως την ηλικία (κι όχι με το φύλο, το ξεκαθαρίζω) πιστεύω πως καλό είναι να μαθαίνουν και την έννοια του σεβασμού.
    Το σπίτι είναι ο χώρος που μένουμε, όχι σταύλος. Αν δεν διδαχθούν το σεβασμό στο χώρο τους και στην εργασία που προσφέρει η μητέρα (ή και ο πατέρας-γιατί όχι;) καθημερινά για να το μαζεύει, θα υπάρχουν θεματάκια στο μέλλον. Κάποια όρια αρχίζουν και μπαίνουν ανάλογα πάντα με την ηλικία και από ένα σημείο και μετά πρέπει να διδαχτούν να μαζεύουν τα ίδια ότι σκορπίζουν.
    Όσο κι αν θέλουμε να αφήσουμε τη φαντασία ελεύθερη νομίζω ότι πρέπει να μπορούμε να την κατευθύνουμε με γόνιμους τρόπους.
    Δεν θα τιμωρούσα ποτέ ένα παιδί που ζωγράφισε τοίχους. Δεν θα το περνούσα όμως και χωρίς συζήτηση.
    Αλήθεια, βρίσκεις λάθος ότι ακόμα και τα αγοράκια όπως έχεις εσύ χρειάζεται να μάθουν να βοηθάνε;

    Φιλάκια πολλά Ελένη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου καλή!!! είμαι εδώ!
      Ξεκινάω από την ερώτηση που έκανες!
      Πάντα με ενοχλούσε να ακούω ότι τα παιδιά είναι μικρά και ότι δεν πρέπει να έχουν καμιά σχέση με τις δουλειές του σπιτιού, ειδικά τα αγόρια. Είναι συνηθισμένο ακόμα και στις μέρες μας να ακούς πως τα αγόρια είναι αγόρια. Απλά. Κι αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουν τίποτα. Σε ένα τέτοιο σπίτι μεγάλωσα κι εγώ.
      Εγώ πάλι εδώ μέσα με 4 αρσενικά γύρω μου (3 παιδιά + ένας ο καλός μου) νιώθω τουλάχιστον δούλα όταν όλα πρέπει να τα κάνω εγώ. Το θεωρώ άδικο σε ένα σπίτι να τρέχει ένας. Γι αυτό και μοιράζω δουλειές. Το τραπέζι ας πούμε θα το στρώσουν τα παιδιά. Τα ρούχα τους ή τις πυτζάμες τους θα τα τακτοποιήσουν μόνοι τους. Ακόμη και σκούπα θα βάλουν. Και στην κουζίνα θα πλεχτούν να φτάξουν κουλούρια, κέικ κτλ, και στην αυλή θα καθαρίσουμε όλοι μαζί. Φυσικά στην κουζίνα είμαι κι εγώ μαζί τους αλλά όταν θα βάλει κάποιος σκούπα θα το κάνει μόνος του κι ας το κάνει όπως θέλει.
      Αυτό λοιπόν το θεωρώ σωστό και πολύ πολύ καλό πρώτα για τα παιδιά και μετά για μένα. Πρέπει να μα΄θουν να κάνουν πράγματα. Κάποτε θα ζήσουν μόνοι τους (κι αυτό θέλουμε να γίνει) πρέπει να ξέρουν να συντηρούν τους εαυτούς τους! Κι όταν κάνουν οικογένεια (όσοι θέλουν) θα πρέπει να ξέρουν, να μπορούν και να θέλουν να προσφέρουν στο σπίτι τους!!
      Στο σπίτι δεν είμαστε επισκέπτες! Είναι ο χώρος μας και πρέπει όλοι να φροντίζουμε γι αυτόν!
      Και νομίζω πως σε όλο αυτό έχει σημασία τα παιδιά (και πιο πολύ για τα αγόρια) να βλέπουν το μπαμπά να κάνει πράγματα για το σπίτι τους!

      Όλο αυτό λοιπόν προσπαθώ να γίνεται. Και τα καταφέρνω σε μεγάλο βαθμό. Δε με ενοχλεί όμως να δω όλο το σπίτι ανάστα (το βλέπω συχνά χε χε χε) γιατί μετά εκείνοι που το έκαναν ανάστα θα μαζέψουν κιόλας!!! εντάξει θα πάω κι εγώ να τους βοηθήσω αλλά αυτοί δε θα κάτσουν να δουν ταινία κι εγώ να μαζεύω. Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του!
      Ε και όταν τους βλέπω να περνάνε καλά, να δουλεέυι η φαντασία τους στο φουλ "κατασκευάζοντας" ένα σωρό παιχνίδια δε μιλάω. Να κάνουν ότι, μα ότι θέλουν.
      Ξέρουν όμως τον τελυταίο κανόνα.

      Αριστάκο!!!! πολύ μου αρέσουν οι συζητήσεις μας ε!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Λενιώ μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ που διευκρίνισες κάποια πράγματα. Γιατί στην ανάρτησή σου όλα αυτά που τόνισες εδώ δεν φαίνονταν, οπότε μπορεί εύκολα κάποιος να πιστέψει ότι αφήνουμε τα παιδιά να αλωνίζουν κι αν πρέπει να γίνει πάλι σπίτι;
      Τώρα, η ανάρτησή σου είναι ολοκληρωμένη!!! (Όχι ότι δεν ήμουν σίγουρη ότι κάνεις απίστευτη δουλειά! ☺)
      Σε φιλώ γλυκά μάτια μου!
      Τα φιλιά μου! ♥

      Διαγραφή
    3. Ναι μωρέ! καμια φορά θέλω να δείξω μόνο τη μια πλευρά!! ξέρεις υπάρχουν φορές που βλέπω υπερβολές σε αυτό το θέμα και κάπως με ενοχλεί....
      Σκοπός μου σαν άνθρωπος και μάνα φυσικά είναι να είμαστε ευτυχισμένοι άνθρωποι και να περνάμε καλά!!!

      Σου στέλνω κι εγω τα πιο τραγανά νότια φιλιά μου!!!!!
      Και να θυμάσαι πως μου αρέσουν οι συζητήσεις μας!!!!

      Διαγραφή
  3. οκ! πρεπει να δεις το δικο μου να δεις τι σημαιναι ακαταστασια! και ειναι ισως η ρώτη φορά στη ζωή μου, που απλά την απολαμβάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως ποτέ πριν δεν είχαμε λόγους να απολαμβάνουμε την ακατασταασία μας!!

      Διαγραφή
  4. Γενικά και ακόμα κι αν δεν υπάρχχουν παιχνίδια στο πάτωμα μη σας τρομάζουν τα ακατάστατα σπίτια. Άνθρωποι δημιουργικοί ζουν μέσα σ'αυτά. AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: