Οι πασχαλινές λαμπάδες μας αλλάζουν μορφή και γίνονται καινούρια κεριά!

by - Απριλίου 17, 2018

Ανακύκλωση-πασχαλινής-λαμπάδας!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανακυκλώνουμε τις πασχαλινές μας λαμπάδες!

Οι λαμπάδες δεν χρησιμεύουν μόνο για τη νύχτα της Ανάστασης. Συνεχίζουν και καίνε στο σπίτι μας και μετά από αυτή τη νύχτα αλλά με διαφορετική μορφή.
Η διαδικασία του λιωσίματος της λαμπάδας και η δημιουργία νέων διαφορετικών κεριών μας αρέσει πολύ πολύ στο σπίτι μας! Γι αυτό και το κάνουμε (όλοι παρέα εγώ και τα 3 αγόρια μου) με μεγάλη μας χαρά! Κι ακόμη μεγαλύτερη χαρά κάνω εγώ όταν στο τέλος πρέπει να μαζέψω το χαμό που έχει καταφέρει και έχει εξαπλωθεί σε  όλα τα μήκη και σε όλα τα πλάτη του τεράστιου (μόλις 75τ.μ.) σπιτιού μας!!! λα λα λα 

Χρειαζόμαστε λοιπόν:
✔️ τις λαμπάδες μας από τη νύχτα της Ανάστασης
✔️ καλούπια ή βάζα 
✔️ μανταλάκια για να στερεώσουμε το φιτίλι
✔️ διακοσμητικά

Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε (κατσαρολάκι ή παλιό κονσερβοκούτι, πιρούνι για το ανακάτεμα και συρμάτινο σουρωτήρι) πρέπει να ξέρουμε ότι θέλουν πολύ κόπο για να καθαρίσουν. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε παλιά σκεύη που δε θα μας νοιάζει αν καταστραφούν.
Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι απλή:
✔  Σπάμε τις λαμπάδες σε μεγάλα κομμάτια και τραβάμε έξω (με τη βοήθεια ενός μαχαιριού) το φιτίλι τους το οποίο και δεν πετάμε. Το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε για φιτίλι στα νέα μας κεριά. 


✔  Λιώνουμε σε μπεν μαρί τα κεριά. Δηλαδή βάζουμε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό να ζεσταθεί και πάνω μια άλλη παλιά κατσαρόλα ή ένα μεταλλικό σκεύος που δεν χρειαζόμαστε με τα κεριά μέσα.

✔  Ανακατεύουμε με προσοχή (και πάλι με ένα κουτάλι ή πιρούνι που δεν χρειαζόμαστε). Ψαρεύουμε τυχόν σκουπιδάκια ή ίνες από το φιτίλι.

✔  Για το χρώμα χρησιμοποιούμε κηρομπογιές ή λαδοπαστέλ (εμείς χρησιμοποιήσαμε χρώματα λαδοπατέλ από τα παιδιά)! Αρκεί ένα πολύ μικρό κομματάκι  λαδοπαστέλ για να πάρει έντονο χρώμα το κερί μας. Εγώ για το κόκκινο κερί έβαλα το 1/3 από μια τέτοια μπογιά. 

✔  Πριν αδειάσουμε το μείγμα στα καλούπια μας βάζουμε μέσα στα καλούπια το φιτίλι και το στερεώνουμε με ένα μανταλάκι για να μην βυθιστεί. 

✔  Όταν λιώσει το μείγμα μας το αδειάζουμε μέσα σε καλούπια χάρτινα, αλουμινένια, πλαστικά, πήλινα ή απλά σε παλιά βάζα που πια δεν χρειαζόμαστε και περιμένουμε να στεγνώσει για να ξεκαλουπώσουμε (αν χρειάζεται). Δεν είναι δύσκολο. Το κερί θα γλιστρήσει σχεδόν μόνο του.

Αν χρησιμοποιήσουμε βάζο για το κερί μας και στάξει κερί  στο βάζο από την εξωτερική πλευρά τότε βυθίζουμε το βάζο (αφού έχει κρυώσει και σταθεροποιηθεί το κερί) σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και τα λιωμένα κεριά εξαφανίζονται. 

Ανακύκλωση-πασχαλινής-λαμπάδας!

Το αποτέλεσμα δικαιώνει και με το παραπάνω!!! 
Το κερί με τις κανέλες το έριξα μέσα σε πήλινο καλούπι (αυτό που βρίσκεις μέσα γιαούρτια βιολογικά των 250 γρ). Για να ξεκαλουπώσω έσπασα με σφυρί τον πάτο του πήλινου σκεύους. Μετά με σιλικόνη κόλλησα γύρω γύρω κανέλες. Μια δαντέλα και λίγος σπάγκος και έτοιμο!!

Ανακύκλωση-πασχαλινής-λαμπάδας!


Το μπεζ κερί το έριξα μέσα σε γυάλινο βάζο. Μαζί με το κερί έβαλα και άνθη πορτοκαλιάς.

Ανακύκλωση-πασχαλινής-λαμπάδας!



Ανακύκλωση-πασχαλινής-λαμπάδας!



Ανακύκλωση-πασχαλινής-λαμπάδας!



Ανακύκλωση-πασχαλινής-λαμπάδας!

Αν λοιπόν οι λαμπάδες σας από το Πάσχα μαραζώνουν σε κάποια γωνιά, τώρα ξέρετε τι θα τις κάνετε!! 
Δείτε κι εδώ τι απέγιναν οι περσινές πασχαλινές λαμπάδες μας!

Καλησπέρες!! 

You May Also Like

4 Comments

  1. Είσαι μια καταπληκτική μανούλα,
    με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα!
    Και του χρόνου με υγεία! Πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Πέτρα μου!!!!
      Μια σφιχτή αγκαλιά από τα νότια της χώρας!!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: