Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου

by - Ιανουαρίου 04, 2019



χιόνια-παιδιά-ορεινή-Αρκαδία


Χειμώνας και οι εκδρομές στα χιόνια επιβάλλονται για μικρούς και μεγάλους. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι αυτή την εμπειρία είναι η σωστή οργάνωση και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου είναι ένας καλός προορισμός για εξόρμηση σε χρώμα λευκό για ένα σωρό λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι ότι βρίσκεται μόλις 2 ώρες και κάτι μακριά από την Αθήνα, συνδυάζει κι άλλους εξαιρετικούς προορισμούς (Βυτίνα - Δημητσάνα) και τέλος η ορεινή Αρκαδία αξίζει να εξερευνηθεί! 
  

Το Μαίναλο είναι το μαγικό βουνό - γαλήνιο, ήρεμο, πανέμορφο. Έχει υψόμετρο 1980 μέτρα και από το βουνό πηγάζουν 2 παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος και ο Ελισσώνας. Είναι ένα μέρος που αν το ψάξεις έχει πάρά πολλά πράγματα να κάνεις είτε είσαι μόνος είτε με οικογένεια. Το Μάιναλο έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας και ανάδειξης Natura 2000.  
Εγώ θα σας πω τη δική μας εμπειρία από τις επισκέψεις μας στο χιονοδρομικό κέντρο και τριγύρω κάτι που τα τελευταία χρόνια πάει να γίνει συνήθεια. Βέβαια σε αυτό βοηθάει ότι τα παιδιά μεγαλώνουν και οι επιλογές μας είναι περισσότερες ίσως και πιο περιπετειώδεις.



χιόνια-παιδιά-ορεινή-Αρκαδία



Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου βρίσκεται στο οροπέδιο Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 μέτρα και κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (1981μ). 
Είναι μια καλή επιλογή για μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή στα χιόνια μιας και βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα - 172 χλμ (120 χλμ από Καλαμάτα, 30 χλμ από Τρίπολη και 90 χλμ από Ναύπλιο)  και είναι εύκολο να φτάσεις εκεί ακολουθώντας αρχικά την εθνική οδό Αθηνών - Πατρών και ακολουθώντας μετά την Κόρινθο, την εθνική οδό της Καλαμάτας. Αυτό είναι το "βαρετό" κομμάτι του ταξιδιού μιας και οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι συνήθως δεν έχουν να μας δώσουν πολλές από τις ομορφιές των περιοχών που περνάμε. 
Μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου (η οποία είναι και η μεγαλύτερη αυτής της διαδρομής 1,400 μ) και αμέσως μετά τα διόδια της Νεστάνης υπάρχει έξοδος προς Βυτίνα την οποία και ακολουθούμε. Από εκεί αρχίζει το όμορφο κομμάτι της διαδρομής. Ακολουθούμε τον δρόμο προς Λεβίδι ο οποίος είναι ένας επαρχιακός δρόμος σε άριστη κατάσταση και χωρίς πολλές στροφές. 
Ο δρόμος συναντά ένα χωριό με το όνομα Κάψια. Έξω από το χωριό (στα 3 χλμ περίπου) υπάρχουν ταμπέλες που οδηγούν στο χιονοδρομικό κέντρο (μέσω Καρδαρά) στρίβοντας αριστερά. Από κει και πέρα το χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόνο 10 χλμ αλλά ο δρόμος θέλει προσοχή ειδικά όταν έχει χιονίσει πρόσφατα. Ο δρόμος είναι ανηφορικός με πολλές στροφές και σε κάποια σημεία αρκετά στενός με αποτέλεσμα όταν έχει χιονίσει πολύ να μην χωράνε άνετα δυο αυτοκίνητα ταυτόχρονα (ένα σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας). Επίσης σε κάποια σημεία μπορεί να έχει πιάσει πάγο. Εδώ χρειάζεται προσοχή σε τυχόν σταθμευμένα αυτοκίνητα  και γενικά η ταχύτητα σε αυτό το κομμάτι του δρόμου πρέπει να είναι σταθερά χαμηλή. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την επιστροφή στο "κατέβα" του δρόμου ειδικά αν η επιστροφή γίνει ενώ ο ήλιος έχει πέσει.  

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα διατηρούν τον δρόμο ανοιχτό και συνήθως η κυκλοφορία γίνεται χωρίς προβλήματα μέχρι το πάρκινγκ του χιονοδρομικού. Το πάρκινγκ είναι άνετο αλλά σε μέρες με πολύ κόσμο ίσως χρειαστεί να περπατήσετε λίγο. 
Οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού απαντάνε στα τηλέφωνα για όποια πληροφορία σχετικά με το οδικό δίκτυο ή οτιδήποτε άλλο.



χιόνια-παιδιά-ορεινή-Αρκαδία


Εμείς έχουμε βρεθεί αρκετές φορές στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου μιας και είναι το πιο κοντινό στη Σπάρτη. Έχουμε ανέβει τον δρόμο και με καλές καιρικές συνθήκες και με χιόνι. Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα ακόμη και όταν το χιόνι ήταν πάρα πολύ. Πάντα πριν ξεκινήσουμε παίρνουμε ένα τηλέφωνο για να επιβεβαιώσουμε ότι ο δρόμος είναι εντάξει. 
Στο χιονοδρομικό λειτουργεί σαλέ για καφέ και πρόχειρο φαγητό. Το σάιτ του χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου το βρίσκεται εδώ και από όσο έχω παρατηρήσει είναι πάντα ενημερωμένο σχετικά με τον καιρό, με την ασφάλεια του οδικού δικτύου και τα διαθέσιμα τμήματά του.

Τα βασικά που πρέπει να τηρούμε και να σκεφτούμε (για την ασφάλειά μας) πριν ξεκινήσουμε τέτοιες εξορμήσεις είναι: 

  • Κάνουμε έλεγχο στο αυτοκίνητο (φρένα, αντιπηκτικό υγρό, καλοριφέρ και σύστημα κλιματισμού)  και απαραίτητο έλεγχο στα ελαστικά. Φυσικά φροντίζουμε να έχουμε γεμάτο ντεπόζιτο.  
  • Προμηθευόμαστε εξοπλισμό ανάγκης (αλυσίδες, φακό, ανακλαστικό γιλέκο, τρίγωνο ασφαλείας, κουβέρτα και  αδιάβροχα γάντια). Αν έχουμε παιδιά μαζί μας φροντίζουμε να έχουμε αρκετό νερό και κάτι φαγώσιμο. Επίσης, απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε πως τοποθετούνται οι αλυσίδες και σε ποιους τροχούς. Ακόμη, αν χρειαστεί να σταματήσουμε για να βάλουμε αλυσίδες σταματάμε σε μέρος ασφαλές (πάρκινγκ ή σε Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων) και ποτέ σε Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης αν είμαστε σε αυτοκινητόδρομο. Η ταχύτητα του αυτοκινήτου όταν έχει αλυσίδες δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ/ώρα. 
  • Φροντίζουμε να ξέρουμε ακριβώς τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, έχουμε μαζί μας έναν χάρτη ή gps, έχουμε κατά νου εναλλακτική διαδρομή και οπωσδήποτε αν χιονίζει προτιμάμε να κινούμαστε σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους παρά σε επαρχιακούς. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες και τις συμβουλές της τροχαίας και των υπαλλήλων των αυτοκινητόδρόμων. 
  • Έχουμε ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες και οπωσδήποτε αποφεύγουμε τέτοιες εκδρομές αν δεν είμαστε σίγουροι ότι ο καιρός θα είναι εντάξει. Είναι επικίνδυνο να ξεκινάμε τέτοια ταξίδια με παιδιά ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, γι αυτό αν δεν είναι απολύτως απαραίτητη μια τέτοια μετακίνηση, τότε δεν την κάνουμε. 
  • Έχουμε ψάξει από πριν τι θα κάνουμε εκεί που θα πάμε, που θα φάμε, που θα πάμε βόλτα κτλ. Πολλές φορές όταν δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε και πηγαίνουμε στα τυφλά την "πατάμε". Όσο πιο λίγες άσκοπες περιπλανήσεις κάνουμε με κουρασμένα παιδιά τόσο το  καλύτερο για όλη την οικογένεια. 
  • Φροντίζουμε για σωστή ενδυμασία και αδιάβροχα παπούτσια μικρών και μεγάλων.
  • Έχουμε πάντα μαζί μας αρκετές αλλαξιές ρούχα για τα παιδιά ειδικά αν δεν έχουμε προμηθευτεί σωστά ρούχα και παπούτσια. Τα επιπλέον ρούχα τα έχουμε μαζί μας ακόμη κι αν η εκδρομή μας θα είναι μονοήμερη.
  • Έχουμε από πριν ψάξει να δούμε τι θα κάνουμε σε έναν τέτοιο χώρο ανάλογα τις ηλικίες των παιδιών, τι εξοπλισμό θα αγοράσουμε ή τι εξοπλισμό θα ενοικιάσουμε κι αν αυτό είναι κατάλληλο για τα παιδιά μας.
  • Αν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μέρας για τέτοια εξόρμηση καλό είναι να επιλέξουμε να βρεθούμε σε έναν τέτοιο χώρο μέρες εκτός Σαββατοκύριακου. Τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος είναι πολύς και η επίβλεψη των παιδιών πιο δύσκολη. Επιπλέον τα παιδιά ευχαριστούνται πιο πολύ όταν έχουν περισσότερο χώρο στη διάθεση τους συν ότι έτσι αποφεύγουμε και μικρό ατυχήματα. 
  • Το παιχνίδι στα χιόνια είναι τέλειο όσο υπάρχει ήλιος. Μόλις ο ήλιος πέσει το κρύο είναι δυνατό γι αυτό καλό είναι να φεύγουμε όταν ο ήλιος χαθεί. 
  • Αν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε χιονάνθρωπο φροντίζουμε να πάρουμε μαζί μας κανένα καρότο ή κανένα επιπλέον κασκόλ.
  • Όταν τα παιδιά δεν αντέχουν άλλο το κρύο μπαίνουμε σε ζεστό μέρος ή φεύγουμε και ελέγχουμε αν ρούχα κάλτσες και παπούτσια είναι στεγνά. 

χιόνια-παιδιά-ορεινή-Αρκαδία


Σας προτείνω 3 πανέμορφα μέρη τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε σε συνδυασμό με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου για να διανυκτερεύσετε ή απλώς για βόλτα και φαγητό. Τα έχω επιλέξει κυρίως για την ομορφιά τους, για την απόστασή τους (είναι όλα κοντά στο χιονοδρομικό), για την εύκολη πρόσβασή τους και για τα επιπλέον πράγματα που θα ήθελε μια οικογένεια να δει ή να κάνει. Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφικό υλικό γι αυτά τα μέρη γιατί όσες φορές έτυχε και περάσαμε από εκεί ήταν μόνο για λίγο. Έχουμε όμως αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί τους και σίγουρα θα τα επισκεφτούμε ξανά!


Λεβίδι 

Το Λεβίδι απέχει 17 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου. Για να πάμε στο Λεβίδι γυρνάμε πάλι προς τα πίσω  μέσω Καρδαρά όπως δηλαδή ανεβήκαμε στο χιονοδρομικό αλλά αντί να στρίψουμε δεξιά προς Κάψια και εθνική οδό στρίβουμε αριστερά προς Λεβίδι και Βυτίνα. Η διαδρομή είναι άνετη και καθόλου κουραστική. 
Το Λεβίδι είναι ένα αρχοντικό παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό απλωμένο στο κατάφυτο δάσος του Μαινάλου. Ο δρόμος σε οδηγεί κατευθείαν στη μεγάλη κεντρική πλατεία του χωριού με την εκκλησία και τις παραδοσιακές ταβέρνες γύρω γύρω. Το Λεβίδι οποιαδήποτε εποχή και να το επισκεφτείς θα το θαυμάσεις γιατί ως γνωστών κάθε εποχή στην Ελλάδα είναι μοναδική και πολύχρωμη. Αν όμως το πετύχεις χιονισμένο θα το θυμάσαι για πολύ καιρό και δεν θα φταίει μόνο το χιόνι γι αυτό αλλά ολόκληρη η εικόνα του παραδοσιακού χωριού.
Στο Λεβίδι συναντάς:
Το μουσείο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (κοινωνιολόγος) με προσωπικά αντικείμενα του, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τη μεγάλη βιβλιοθήκη με τα βιβλία και το επιστημονικό του έργο. Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο δείτε εδώ.  
Το σπήλαιο Κάψια 1,5 χλμ βόρεια από το χωριό Κάψια το οποίο είναι ένα από τα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας. Ώρες ξεναγήσεων είναι 09:00-15:00. Γενική τιμή εισόδου 4 ευρώ / παιδιά 2 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες για το σπήλαιο εδώ
Τις πηγές Σίντζι που το βάθος τους δεν έχει ακόμη μετρηθεί μιας και οι δύτες έχουν φτάσει μέχρι τα 186 μέτρα. Το σπήλαιο είναι από τα πιο ανεξερεύνητα και ένα από τα βαθύτερα του κόσμου ενώ παράλληλα ένα από τα πιο δύσκολα προς εξερεύνηση της Ελλάδας μιας κι έχει παντού νερό.
Πληροφορίες για το χωριό Λεβίδι δείτε εδώ



χιόνια-παιδιά-ορεινή-Αρκαδία


Βυτίνα 

Η Βυτίνα είναι ένα γραφικό χωριό του Μαινάλου με έντονη τουριστική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της γραφικότητας και της παράδοσής της. Στο χωριό σίγουρα ξεχωρίζει η μεγάλη πλατεία με τον μεγαλοπρεπή ναό του αγίου Τρύφωνα χτισμένο το 1846, αλλά προσωπικά θεωρώ πως τα σοκάκια με την αγορά της Βυτίνας είναι εκείνο που σε κάνει να τη θυμάσαι για καιρό. Δεν συναντάς κάθε μέρα μαγαζάκια με βότανα, καρπούς, μέλι, μαρμελάδες, ζυμαρικά, όσπρια, αλλαντικά και άλλα τοπικά προϊόντα μέσα σε καλάθια και τσουβάλια λινάτσας. Η Βυτίνα σε κάνει να θες να μείνεις εκεί, να περπατήσεις, να ψωνίσεις, να χωθείς σε ένα ταβερνάκι για να ζεσταθείς, να χαθείς σε μια άλλη παλιά αγαπημένη εποχή. 
Στη Βυτίνα επίσης συναντάς:
Το λαογραφικό μουσείο Βυτίνας στην πλατεία του χωριού το οποίο λειτουργεί Σάββατα και Κυριακές 11:00 - 17:00 με συμβολική είσοδο 1 ευρώ. 
Τον δρόμο της αγάπης στη δυτική πλευρά της Βυτίνας εκεί που το χωριό έχει το όνομα Παλαιό Χωριό. Η διαδρομή είναι μικρή αλλά σίγουρα εντυπωσιακή αφού περνάς κάτω από πλατάνια και σφενδάμους. Παλαιότερα λειτουργούσε σαν "νυφοπάζαρο" με τους νέους να ανταλλάσσουν μηνύματα αγάπης και όρκους για γάμο, εξ ου και το όνομα του δρόμου. Φανταστείτε αυτό τον δρόμο ξεχωριστά για κάθε εποχή του χρόνου... είναι μοναδικός όποια εποχή κι αν τον επισκεφτείς. 

Η Βυτίνα απέχει 12 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο. Συνήθως όμως ο δρόμος που φεύγει κατευθείαν από το χιονοδρομικό (και είναι και ο συντομότερος αλλά ο πιο όμορφος από άποψης φυσικής ομορφιάς) δεν είναι ανοιχτός όταν έχει χιονίσει ή η πρόσβασή του γίνεται μόνο με αλυσίδες και χειμερινά ελαστικά. Οπότε γυρνάμε πάλι προς τα πίσω  μέσω Καρδαρά όπως δηλαδή ανεβήκαμε στο χιονοδρομικό αλλά αντί να στρίψουμε δεξιά προς Κάψια και εθνική οδό στρίβουμε αριστερά προς Λεβίδι και Βυτίνα. Ο δρόμος αυτός προς Βυτίνα είναι 28 χλμ αλλά είναι πολύ καλός οπότε τα χλμ δεν φαίνονται. Εξάλλου είναι τόσο όμορφο το τοπίο που ο δρόμος δεν θες να τελειώσει! 
Έχουμε βρεθεί στη Βυτίνα και από τη σύντομη διαδρομή όταν ο καιρός ήταν καλός και τα χιόνια λίγα και πραγματικά το τοπίο ήταν απίστευτο! Επειδή όμως ο δρόμος αυτός έχει κινδύνους καλό είναι (αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι) να πάμε από τη μακριά διαδρομή κι ας είναι η ομορφιά πιο "μέτρια". 
Για όποια διαδρομή κι αν θέλετε να ακολουθήσετε προς Βυτίνα ρωτήστε το προσωπικό στο χιονοδρομικό. Συνήθως έχουν καλή εικόνα για τα γύρω οδικά δίκτυα.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Βυτίνα δείτε εδώ.



χιόνια-παιδιά-ορεινή-Αρκαδία


Δημητσάνα 

Η Δημητσάνα απέχει 55 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου ακολουθώντας τον δρόμο προς Λεβίδι - Βυτίνα - Δημητσάνα. Αν ο καιρός το επιτρέπει και ο δρόμος είναι εντάξει απευθείας από χιονοδρομικό - Βυτίνα - Δημητσάνα  είναι 33 χλμ. Από Βυτίνα - Δημητσάνα είναι 21 χλμ.
Η Δημητσάνα είναι ένα ιστορικό χωριό (κωμόπολη για την ακρίβεια) και είναι μια πραγματική βουτιά στον χρόνο. Πετρόχιστα παραδοσιακά σπίτια, μοναστήρια, δρομάκια από πέτρα και όλη η φύση μπρος στα πόδια σου. 
Στη Δημητσάνα συναντάς:
Το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης όπου έχουν αποκατασταθεί παραδοσιακές εγκαταστάσεις και μηχανισμοί. Υπάρχουν επίσης εκθέματα από αλευρόμυλο και το σπίτι του μυλωνά, ρακοκάζανο, βυρσοδεψείο και μπαρουτόμυλο. Κατά καιρούς στο μουσείο γίνονται πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια για τα παιδιά αλλά γι αυτό πρέπει να έχετε ενημερωθεί νωρίτερα. Ώρες λειτουργίας από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου 10:00 - 18:00 εκτός Τρίτης και από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου από 10:00 - 17:00  εκτός Τρίτης.  Γενική τιμή εισόδου είναι 4 ευρώ / μειωμένο 2 ευρώ / παιδιά και άνεργοι δωρεάν. 
Τη βιβλιοθήκη Δημητσάνας στην πλατεία αγίας Κυριακής στο κτίριο της παλιάς θεολογικής σχολής. Η βιβλιοθήκη διαθέτει 35,000 τόμους και θεωρείται η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 09:30 - 13:30, Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης. 
Περισσότερες πληροφορίες για τη Δημητσάνα δείτε εδώ


χιόνια-παιδιά-ορεινή-Αρκαδία


Οι εκδρομές στα χιόνια είναι εμπειρία για τα παιδιά και δεν νομίζω να υπάρχει παιδί που να μην το εξιτάρουν τέτοια πράγματα γι αυτό οργανώστε όσο καλύτερα μπορείτε μια τέτοια εκδρομή  για όσες μέρες θέλετε, ενημερωθείτε από πριν για ότι σας ενδιαφέρει, έχετε μαζί σας χρήσιμα τηλέφωνα, προμηθευτείτε κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό και ξεκινήστε!

Καλές λευκές εξορμήσεις!!

Οι 3 τελευταίες φωτογραφίες είναι από το pixabay.



You May Also Like

6 Comments

  1. Μαγική η εκδρομή που πήγαμε Ελένη. Και ευχαριστούμε για αυτό πολύ.
    Θαυμάζω την υπεύθυνη οργάνωση του θέματός σου και το πόση σημασία δίνεις στις λεπτομέρειες ασφαλείας. Πόσο όμορφα μέρη πραγματικά. Μπράβο καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλη η Ελλάδα μια ομορφιά Γιάννη από άκρη σε άκρη! όρεξη να έχουμε και χρόνο να τη θαυμάζουμε!

      Διαγραφή
  2. Βρήκα πολύ χρήσιμες τις πληροφορίες σου μιας και δεν έχω πάει ακόμα σε χιονοδρομικό με τα παιδια! Ευχαριστούμε! Καλή χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου φάνηκαν χρήσιμες οι πληροφορίες μου!!

      Διαγραφή
  3. Χαιρομαι που ήρθατε στον τόπο μας και περασατε τόσο όμορφα!! Οι φωτογραφίες υπέροχες, όπως κι η περιγραφη!
    Θα σταθώ ιδιαίτερα στις οδηγίες που πρέπει οπωσδήποτε να τηρούν οσοι αποφασίζουν να κάνουν τέτοιες διαδρομές, ειδικά μαζι με παιδια. Πόσες φορες δεν έχουμε ατυχήματα γιατί το αυτοκίνητο δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο; κι άλλες τόσες να μένουν τα αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου κι οι οδηγοί να τρεχουν εκείνη την ώρα να αγορασουν αλυσίδες, σταματώντας όλη την κυκλοφορία...
    Καλή χρονιά να έχετε, με πολλές μικρες και μεγαλες αποδρασεις, είναι οι πιο όμορφες αναμνήσεις για τα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό τον τόπο τον επισκεπτόμαστε συχνά! το αξίζει άλλωστε!
      Πρέπει οπωσδήποτε όμως να τηρούνται κάποιες βασικές οδηγίες για την ασφάλεια μας.Αν δεν είμαστε βέβαιοι ακόμα και για τις λεπτομέρειες καλύτερα να μην ξεκινάμε!
      καλή χρονιά σε όλους με υγεία!!!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: