Diy ρολόι για να μάθουμε την ώρα

by - Φεβρουαρίου 23, 2019


Diy-ρολόι-εκμάθησης-της-ώρας


Για σήμερα σας έχω μια ιδέα για να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά να μάθουν την ώρα! Η ώρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο για ένα παιδί ειδικά στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας. Γι αυτό εγώ σκαρφίστηκα αυτό το ρολόι για να βοηθήσω τα παιδιά μου να μάθουν την ώρα σε ένα πιο "κλασικό" ρολόι κι όχι να την έχουν έτοιμη από τα ηλεκτρονικά τους ρολόγια.


Για να φτιάξω αυτό το ρολόι σχεδίασα σε ένα κομμάτι χαρτόνι που έκοψα από κούτα έναν κύκλο (για τον κύκλο με βοήθησε ένα μεγάλο πιάτο γιατί ο διαβήτης μας δεν έφτανε) και ύστερα δυο μικρότερους μισούς κύκλους, έναν κόκκινο κι έναν γαλάζιο. Οι 12 ώρες είναι πάνω σε ξύλινα μανταλάκια για δική μας ευκολία και κατανόηση αλλά και διαχωρισμό  των λεπτών από την ώρα. Οι δείχτες έγιναν με κίτρινο χαρτόνι.


Diy-ρολόι-εκμάθησης-της-ώρας


Στο κόκκινο μέρος είναι γραμμένα τα λεπτά της ώρας μέχρι να πάει και μισή ενώ στον γαλάζιο κύκλο είναι γραμμένα τα λεπτά που μετράνε μετά την μισή ώρα. Όπως θα παρατηρήσετε στις φωτογραφίες έξω από τον γαλάζιο μισό κύκλο υπάρχει και άλλη μια λωρίδα χαρτονιού κίτρινη όπου εκεί έγραψα τα λεπτά που μετράνε παρά για την επόμενη ώρα. 
Η λογική του ρολογιού είναι να χωριστεί στη μέση η ώρα και με αυτό τον τρόπο τελικά την μάθαμε εύκολα και γρήγορα. Στην αρχή μάθαμε πως λέμε ακριβώς η ώρα, 1 ακριβώς, 3 ακριβώς κτλ. Μετά μάθαμε με αρκετή δουλίτσα όλο το κόκκινο τμήμα του ρολογιού με τα λεπτά που ονομάζονται και, 3 και 15, 6 και 10, 8 και 5, 3 και 22 κτλ. 


Diy-ρολόι-εκμάθησης-της-ώρας


Αφού εμπεδώσαμε όλο αυτό το τμήμα προχωρήσαμε στο πιο δύσκολο κομμάτι του ρολογιού, στο γαλάζιο κομμάτι δηλαδή.
Στο κομμάτι αυτό πρώτα μάθαμε πως διαβάζουμε τα λεπτά στο και της ώρας, δηλαδή 4 και 37, 6 και 52, 7 και 46 κτλ.
Όταν τελειώσαμε και με αυτό πήγαμε στο πιο δύσκολο κομμάτι στο παρά της ώρας. Κι εδώ δουλέψαμε με την κίτρινη λωρίδα του ρολογιού μας. Μάθαμε δηλαδή όταν ή ώρα είναι 7 και 40 λέγεται και 8 παρά 20. Όταν η ώρα είναι 2 και 35 λέγεται και 4 παρά 25 κτλ. Αυτό βέβαια είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και μας πήρε περισσότερο χρόνο αλλά άξιζε τον κόπο γιατί τελικά ναι καταφέραμε και μάθαμε την ώρα!


Diy-ρολόι-εκμάθησης-της-ώρας


Η εκμάθηση της ώρας σε κλασικό ρολόι καλό είναι να γίνεται βήμα βήμα και ένα βήμα τη φορά για να μην μπερδεύονται τα παιδιά ειδικά αν είναι μικρά. Τη μία μέρα μαθαίνουμε τι δουλειά του κάθε δείχτη και την ώρα που λέει πάντα ακριβώς. Μετά προχωράμε την επόμενη μέρα στο να μάθουμε το μισό ρολόι εκεί που τα λεπτά μετράνε σε και και όταν καταλάβουμε και αυτό πηγαίνουμε στο τμήμα του ρολογιού που μετράει παρά για την επόμενη ώρα.
Και σε όλα αυτά βοηθάνε πολύ τα χρωματιστά μέρη του ρολογιού γιατί έτσι μπορούμε να το χωρίσουμε σε τμήματα και κάθε φορά που μπερδευόμαστε να λέμε "τώρα κοιτάς την κόκκινη μεριά" ή "τώρα είμαστε στην κίτρινη λωρίδα".  
Κι αν είστε σε φάση που μαθαίνετε αγγλικά αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει πολύ για να εξασκηθείτε στην ώρα και στα αγγλικά!


Diy-ρολόι-εκμάθησης-της-ώρας

Φτιάξτε κι εσείς το δικό σας ρολόι σύμφωνα με το πως πιστεύετε ότι θα βοηθήσει το παιδί σας. Πάντως είναι σημαντικό να ξέρουν την ώρα σε κλασικό ρολόι και όχι μόνο από τα ηλεκτρονικά ρολόγια. Εκεί η ώρα τους δίνεται έτοιμη και δεν χρειάζεται να σκεφτούν αλλά σε ένα κλασικό ρολόι αναγκάζονται να σκεφτούν για να δουν τι ώρα είναι. 


Μέχρι την επόμενη κατασκευή μας
 να περνάτε καλά και να δημιουργείτε!

You May Also Like

0 Comments

Ο λόγος δικός σας: