Άλμπερτ Αϊστάιν: ένα βιβλίο για ένα μικρό παιδί που είχε μεγάλα όνειρα

by - Φεβρουαρίου 23, 2019




Σήμερα είμαι εδώ να σας μιλήσω για ένα διαφορετικό βιβλίο που ήρθε μια μέρα στην πόρτα μας! Πρόκειται για ένα από τα βιβλία της σειράς Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα από τις εκδόσεις Διόπτρα. Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το βιβλίο ξεχωριστό; Μα φυσικά το ότι μας μιλάει για έναν άνθρωπο που δεν είναι φανταστικός αλλά πέρα για πέρα αληθινός και που στο πέρασμά τους άφησε το δικό του στίγμα στην ανθρωπότητα.

Πόσες φορές έχουμε συναντήσει αυτό το όνομα ή αυτή τη φυσιογνωμία ή την πιο διάσημη εξίσωση για τη θεωρία της Σχετικότητας ακόμη κι αν δεν είμαστε μαθηματικοί, φυσικοί ή επιστήμονες; Σίγουρα πολλές φορές και για άσχετους λόγους έχουμε "πέσει" πάνω στο όνομα αυτό. Αλλά στα αλήθεια, ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος και τι πρόσφεραν οι γνώσεις του και οι έρευνές του στην ανθρωπότητα; Αυτό μάλλον λίγοι το ξέρουμε ή απλώς γνωρίζουμε 2 - 3 γενικά πράγματα. 




Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν λοιπόν ένας σπουδαίος μαθηματικός και φυσικός που κατά τη διάρκεια της ζωής του έδωσε απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ερωτήματα της επιστημονικής κοινότητας που βοήθησαν να αλλάξουν πολλά πράγματα στον κόσμο σε σχέση με τη βαρύτητα και την ενέργεια. Κι αυτό είναι που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο με το όνομα του και το έργο του να υμνούνται ακόμη και σήμερα 64 χρόνια μετά τον θάνατό του. 

Το ξέρατε ότι ο εγκέφαλος του Άλμπερτ Αϊνστάιν βρίσκεται τώρα στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πρίνστον κι ότι έχει μελετηθεί από Καναδούς επιστήμονες όπου κατέληξαν πως ότι ο κατώτερος βρεγματικός λοβός του είναι 15 εκατοστά πιο πλατύς από ότι στους περισσότερους ανθρώπους πράγμα που εξηγεί τον λόγο που ο Αϊνστάιν ήταν τόσο ευφυής; Εμείς πάντως δεν το ξέραμε όπως και πολλά ακόμη δηλαδή για τη ζωή και το έργο αυτού του ιδιοφυούς ανθρώπου. Το μάθαμε όμως μέσα από αυτό το βιβλίο που τελικά είναι σαν μια μίνι βιογραφία σύντομη αλλά οπωσδήποτε περιεκτική. 




Παρόλο που στις σελίδες του βιβλίου συναντάμε άγνωστες λέξεις που ακόμη κι εγώ δεν μπορώ να τις εξηγήσω στα παιδιά (τι να πω για τα φωτόνια και τα ηλεκτρόνια από τη στιγμή που το μάθημα της φυσικής ήταν ένα από τα χειρότερα μου στο σχολείο;) το βιβλίο δεν είναι καθόλου βαρετό ή κουραστικό. Αντίθετα το ρουφάμε για όλες αυτές τις πληροφορίες που μας δίνουν να καταλάβουμε ποιος ήταν και πως σκεφτόταν αυτός ο άνθρωπος. 

Το ξέρατε ο ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν λάτρευε τη μουσική και μάλιστα έπαιζε βιολί; ούτε αυτό το ξέραμε αλλά με χαρά το μάθαμε όπως επίσης πως έχει πάρει και Νόμπελ φυσικής το 1921




Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα διάγραμμα για όσα μάθαμε καθώς επίσης και ερωτήσεις για να επιβεβαιώσουν τι θυμόμαστε σωστά και τι όχι.

Σε αυτό το σπίτι αγαπάμε πολύ τα βιβλία και διαβάζουμε πολλά από αυτά. Κάθε τι διαφορετικό όμως το αγκαλιάζουμε ιδιαίτερα και αυτό γιατί πιο πολύ από όλα μας αρέσει να μαθαίνουμε καινούρια  και διαφορετικά πράγματα! και ναι, ακόμη κι εγώ σαν μεγάλο παιδί αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράγματα, πράγματα παράξενα που μάλλον δεν θα τα μάθαινα ποτέ αν δεν είχα τρία μικρά παιδιά στο σπίτι. Κι αυτή τη δουλειά την κάνουν εξαιρετικά τα παιδικά βιβλία!

Αυτή η μίνι βιογραφία του Άλμπερτ Αϊνστάιν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και πραγματικά το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Η σειρά Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα περιλαμβάνει και τη μίνι βιογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι. 


Μέχρι το επόμενο βιβλίο που θα μας κινήσει το ενδιαφέρον 
να περνάτε καλά και να διαβάζετε!

 Με αγάπη 
από τα νότια της χώρας!

You May Also Like

2 Comments

  1. οοο πολύ ενδιαφέρον!
    απλά ένα σχόλιο στο "ο κατώτερος βρεγματικός λοβός του είναι 15 εκατοστά πιο πλατύς .."
    15 εκατοστά λίγο δύσκολο (θα προεξείχε). Το σωστό είναι 15 τις εκατό μεγαλύτερος..
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να έχεις δίκιο για την παρατήρησή σου αλλά το βιβλίο το αναφέρει έτσι ακριβώς "15 εκατοστά πιο πλατύς από ότι στους περισσότερους ανθρώπους".
      σε ευχαριστω πάντως για το σχόλιο! τροφή για λίγο ψάξιμο!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: