Η Αρχαία Ελληνική Ιστορία είναι από τις πιο γνωστές ιστορίες του κόσμου γι αυτό και χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο έρχονται στη χώρα μας από -κυριολεκτικά- κάθε γωνιά του πλανήτη. Το ευχάριστο είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι τουρίστες γνωρίζουν ακριβώς σε ποιο μνημείο ή σε ποιον αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται και ξέρουν ακριβώς τι βλέπουν ακόμη και με λεπτομέρειες. Το λυπηρό για εμάς σαν λαός είναι πως αυτό σπάνια συμβαίνει με εμάς. Σπάνια πάμε σε έναν τέτοιο χώρο και είμαστε μάλιστα και "διαβασμένοι". Άσε που ο Έλληνας έχει και τη νοοτροπία του "έλα μωρέ θα πάμε τώρα να πληρώσουμε για να δούμε πέτρες..."
Εγώ όμως επιμένω στην Ιστορία αυτού του τόπου κι ας μην είμαι δυστυχώς από εκείνους που ξέρουν καλή Ιστορία. Παρόλα αυτά επειδή τα τελευταία δέκα χρόνια ζω σε έναν τόπο που η ιστορία του είναι σπουδαία προσπαθώ να μάθω πράγματα και να τα περάσω στα παιδιά μου. Ένας τόπος λοιπόν που έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές είναι και η Αρχαία Σπάρτη. Ένα μικρό αλλά ανεκτίμητο διαμαντάκι της λακωνικής γης. Βέβαια δεν σώζονται και πολλά πράγματα και υπάρχουν αναφορές που λένε ότι κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης της νέας Σπάρτης χρησιμοποιήθηκαν υλικά απ΄ την Αρχαία Σπάρτη γι αυτό και πολλά από αυτά καταστράφηκαν. Λυπηρό; τουλάχιστον.
Παρόλα αυτά ότι έχει απομείνει είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό και στη διάθεσή μας, για όσους από εμάς ψάχνουν κάτι από εκείνα τα λαμπρά χρόνια της Ελληνικής Ιστορίας και του τόπου μας.
Η Σπάρτη λοιπόν ή αλλιώς Σπάρτα κατά τη Δωρική διάλεκτο, ήταν πόλη - κράτος στην Αρχαιότητα (το πιο σπουδαίο μαζί με την πόλη κράτος της Αθήνας) και ήταν κτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Στην Αρχαιότητα βέβαια ο Ευρώτας δεν ήταν το στενό ποταμάκι που ξέρουμε σήμερα που πολλά καλοκαίρια ξεραίνεται κιόλας αλλά ήταν ένας πλωτός ποταμός και ευρήματα από δέστρες σε βράχια αποδεικνύουν ότι υπήρχαν και βάρκες στο ποτάμι.
Κατά τη μυθολογία η Σπάρτη ήταν κόρη του βασιλιά Ευρώτα και γυναίκα του Λακεδαίμονα γιου του Δία και της Ταϋγέτης και η πιο γνωστή ιστορία είναι αυτή της Ωραίας Ελένης και του βασιλιά Μενέλαου που τελικά έγιναν η αφορμή για τον πόλεμο της Τροίας. Στην Αρχαιότητα η Σπάρτη έμεινε ξακουστή στην ιστορία για την στρατιωτική δύναμή της, για την ανδρεία της, την πειθαρχία της και τον ηρωισμό της κάτι που οφείλεται στην στρατιωτική Αγωγή που είχε επιβάλλει η νομοθεσία του Λυκούργου και ήταν μοναδική σε όλη την Αρχαιότητα.
Οι Σπαρτιάτες όμως δεν ήταν μόνο άνθρωποι του πολέμου και της πειθαρχίας αλλά ήταν και άνθρωποι που αγαπούσαν τον πολιτισμό και τις τέχνες.
Οι Σπαρτιάτες όμως δεν ήταν μόνο άνθρωποι του πολέμου και της πειθαρχίας αλλά ήταν και άνθρωποι που αγαπούσαν τον πολιτισμό και τις τέχνες.
Ο χώρος της Ακρόπολης και η Αγορά της Αρχαίας Σπάρτης υπήρξαν το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης από τον 8ο αιώνα προ Χριστού έως και τα ρωμαϊκά χρόνια ενώ έχει τεκμηριωθεί και η χρήση του χώρου και κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων όπου και τότε έγιναν πολλές αλλαγές ή προσθήκες στα κτίσματα που ήδη υπήρχαν.
Στον χώρο της Αρχαίας Σπάρτης συναντάμε τμήμα του ναού της Αθηνάς Χαλκιοίκου η οποία ήταν η πολιούχος θεά της Αρχαίας Σπάρτης, τμήματα της Αγοράς, το λεγόμενο Κυκλοτερές Οικοδόμημα που η ακριβή του χρήση κατά την Αρχαιότητα δεν είναι ακριβής, κατάλοιπα στοάς των αρχαϊκών χρόνων και φυσικά το ρωμαϊκό θέατρο.
Το θέατρο της Σπάρτης με διάμετρο κοίλου 141 μέτρα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον ελλαδικό χώρο και μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 17000 θεατές. Οι πηγές αναφέρουν πως στο θέατρο υπήρχε κινητή σκηνή η οποία μετακινούνταν με ρόδες πιθανότατα για να αφήνει περισσότερο ελεύθερο χώρο όταν το θέατρο λειτουργούσε και ως τόπος δημόσιων συναθροίσεων, επιδείξεων αγωνισμάτων και εορτών. Χαρακτηριστικό του θεάτρου ήταν η ποιότητα του λευκού μαρμάρου και η πολυτέλεια της κατασκευής του. Για να φανταστείτε το μέγεθος του αρκεί να το συγκρίνετε με το πολύ γνωστό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το οποίο έχει χωρητικότητα 14000 ατόμων.
Σήμερα βέβαια σώζονται ελάχιστα από το θέατρο αλλά το 2019 έχει ανακηρυχθεί ως έτος Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης από το "Διάζωμα" ένα πολιτιστικό σωματείο που μέχρι στιγμής έχει δρομολογήσει και ολοκληρώσει αποκαταστάσεις σε 55 αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Οπότε ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε το θέατρο όπως του αξίζει.
Γενικά ο χώρος της Αρχαίας Σπάρτης είναι μια καλή ιδέα για επίσκεψη και περίπατο. Σίγουρα ότι έχει απομείνει από εκείνη την εποχή δεν είναι κάτι επιβλητικό όπως ας πούμε ο Παρθενώνας, σίγουρα όμως είναι μια καλή ευκαιρία για μια βόλτα και για λίγη γνώση για κάποιον που θα βρεθεί στη Σπάρτη. Σε όλο τον χώρο της Αρχαίας Σπάρτης ο οποίος είναι περιφραγμένος και φυτεμένος με ελιές υπάρχουν επιγραφές σχετικά με το που βρισκόμαστε και το τι βλέπουμε. Υπάρχουν επίσης αρκετοί χώροι για ξεκούραση. Εμείς όταν πηγαίνουμε παίρνουμε μαζί μας και το κολατσιό μας και καθόμαστε αρκετά.
Αν με ρωτάτε να σας πω τι είναι πιο εντυπωσιακό σε αυτό τον χώρο αναμφίβολα θα σας πω πως το θέατρο είναι αυτό που καθηλώνει. Όχι τόσο σαν θέατρο (είπαμε έχουν απομείνει ελάχιστα από αυτό) αλλά από την τοποθεσία του. Ειδικά αν το "δεις" πρώτη φορά από την πάνω πλευρά στα αριστερά του Ιερού της Αθηνάς Χαλκιοίκου και μετά το κατέβεις από το μονοπάτι.
Η θέα από εκεί πάω είναι απίστευτη. Το μάτι φεύγει από το θέατρο, ακουμπά στη νεότερη Σπάρτη και ανεβαίνει στο αρσενικό μας βουνό τον Ταύγετο!
Ακόμη και για παιδιά ο χώρος είναι μια χαρά για βόλτα και περίπατο. Φροντίστε όμως να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα όπως νερό, καπέλο για εποχές με δυνατό ήλιο ή ότι θεωρείτε απαραίτητο γιατί αν χρειαστείτε κάτι θα πρέπει να κατεβείτε πάλι στην πόλη.
Η είσοδος για την Αρχαία Σπάρτη είναι δωρεάν και θα την "ανακαλύψετε" πίσω από το δημοτικό στάδιο της πόλης και το άγαλμα του Λεωνίδα. Προσοχή όμως εδώ. Θα πάρετε τον δρόμο στα αριστερά του σταδίου που δείχνει αδιέξοδο το οποίο οδηγεί στην είσοδο της Αρχαίας Σπάρτης. Θα παρκάρετε κάπου εκεί (υπάρχουν αρκετοί χώροι γύρω από ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο) και θα συνεχίσετε με τα πόδια. Δεν θα περπατήσετε περισσότερο από 5 λεπτά.
Μέχρι την επόμενη πρότασή μας
για γνώση κι εκδρομή
να περνάτε υπέροχα!
8 Comments
Απ όσα καταλαβαίνω Ελένη και τις εικόνες που βλέπω, δεν έχουν προχωρήσει ανασκαφές για να αποκαλυφθεί περισσότερο το μέρος. Βέβαια δεν γνωρίζω πολλά και ειδικά πράγματα και δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν και κατά πόσο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη παρουσίαση.
Καλησπέρα.
Δυστυχώς Γιάννη αυτός ο χώρος δεν είναι όπως θα έπρεπε και όπως του αρμόζει να είναι... ελπίζουμε όμως φέτος κάτι να γίνει έστω με το θέατρο!
ΔιαγραφήΚαλησπέρες!!!
δεν εχουμε βρεθεί στα μέρη σου Ελένη, αλλά πραγματικά το εύχομαι, γιατί η ιστορία είναι μεγάλη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ εύχομαι να μας έρθετε από δω για να γνωριστούμε και από κοντά!!
ΔιαγραφήΕπισκέφτηκα κάποια στιγμή την Σπάρτη και άρχισα από το Μυστρά, όπου κάτω απλώνεται κάτω ο κάμπος όπου τον διασχίζει ο Ευρώτας, (εντυπωσιακά και τα δύο), αν και θέλαμε να δούμε και την Αρχαία Σπάρτη και ειδικά τα παιδιά μου, όπου εκείνη την εποχή διδάσκονταν για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο στο σχολείο, (αλλά στο γρήγορο πέρασμά μας), δεν εντοπίσαμε εύκολα τον χώρο, παρόλο που ρωτήσαμε γι' αυτό. Σίγουρα θα ήθελα να ξαναπάω, έχοντας περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου και αφού διάβασα το κατατοπιστικό άρθρο, πιστεύω να εντοπίσω το χώρο ... (υποβολή σχολίου από admin, www.folkpedia.gr). (... δεν έχω κάποια ειδική σχέση με την Σπάρτη, αλλά ως Έλληνας, έχω και θέλω να έχω με όλη την Ελλάδα ... αξίζει και είναι επιταγή, να αποκατασταθεί ο οποιοσδήποτε ιστορικός χώρος).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχήν χαίρομαι που βρήκες το άρθρο μου κατατοπιστικό και χρήσιμο! Λυπάμαι όμως που βρεθήκατε τόσο κοντά σε αυτό τον χώρο και τελικά δεν καταφέρατε να το "εξερευνήσετε". Ελπίζω να το κάνετε την επόμενη φορά!
ΔιαγραφήΣίγουρα ως Έλληνες θα έπρεπε να αναζητάμε τέτοιες εκδρομές και να ψάχνουμε λίγο καλύτερα την ιστορία μας και τις ρίζες μας. Ίσως ατό να αλλάξει στις επόμενες γενιές!
Εξαιρετικό το άρθρο και πολύ όμορφη η περιγραφή! Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε και αναφέρερεται, είναι ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι ανασκαφές στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως, όπως και δεν έχουν αναδειχθεί τοποθεσίες με εξαιρετική σημασία. Η Αγορά, η Απέλλα, ο ναός του Λυκούργου, είναι λίγες από τις τοποθεσίες που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και ακτινοβολία. Το θέατρο, κατασκευάστηκε το 30 π.Χ., είναι ρωμαϊκό και φυσικά οι Σπαρτιάτες της περιόδου της ακμής της Σπάρτης, δεν παρακολουθούσαν τραγωδίες και κωμωδίες, δεν ήταν χαρακτηριστικό του σπαρτιατικού πολιτισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μου και σας ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια! Όπως επίσης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις επισημάνσεις σας! όπως είπα και στο άρθρο μου, δεν ξέρω πολλά από ιστορία αλλά προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα μπορώ.
ΔιαγραφήΟ λόγος δικός σας: