Γραμμή 28 - ένα ταξίδι στη Λισαβόνα και τον έρωτα

by - Ιουλίου 09, 2019


Η Λισαβόνα όπως όλοι σας θα ξέρετε είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας! Έχει χαρακτηριστεί και σαν "Πόλη του Οδυσσέα" σαν "Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων - εξερευνητών" και δικαίως "Πριγκίπισσα του Ωκεανού". Εκείνο όμως που σίγουρα δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας είναι πως στην πανέμορφη αυτή πόλη συμβαίνουν παράξενα πράγματα, αλλά όχι... μην πάει ο νους σας στο κακό. Καθόλου άσχημα πράγματα δε συμβαίνουν στην πόλη. Τουναντίον σε αυτή τη μαγική πόλη συμβαίνουν υπέροχα πράγματα αφιερωμένα στον έρωτα, την αγάπη, τη γλυκιά προσμονή!





Τώρα είναι ώρα όμως να σας γνωρίσω και τον Αμαντέο. Πρόσφατα και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τον γνώρισα κι εγώ και πράγματι δεν ξέρω πολλά για τη ζωή του, από τα λίγα όμως που πρόλαβα και έμαθα γι αυτόν με έκαναν και τον αγάπησα πραγματικά πολύ! και πιστέψτε το, την αξίζει την αγάπη μας! Γιατί; μα φυσικά γιατί αυτός ο χαριτωμένος κύριος με ένα σύστημα όλο δικό του, λίγο παράξενο και πολύ ιδιαίτερο, σίγουρα  όμως επιτυχημένο καταφέρνει το εξής πολύ δύσκολο και τις περισσότερες φορές μάλλον ακατόρθωτο: να φέρνει κοντά τους ανθρώπους. 
Κι αν αναρωτιέστε ποιους ακριβώς ανθρώπους φέρνει κοντά, σας διαβεβαιώνω πως όχι, δεν τον ενδιαφέρουν όλοι οι άνθρωποι... τον ενδιαφέρουν κυρίως οι ερωτευμένοι άνθρωποι και πιο πολύ εκείνοι που ντρέπονται να κάνουν την πρώτη κίνηση ώστε να πλησιάσουν εκείνον που ποθούν. 
Γι αυτό λοιπόν ο Αμαντέο σαν οδηγός τραμ της γραμμής 28 στην πόλη της Λισαβόνας εδώ και πολλά χρόνια, ξέρει ποια αγόρια είναι αναποφάσιστα και δεν τολμούν να μιλήσουν στο κορίτσι που αγαπούν. Ξέρει επίσης ποιο κορίτσι είναι τρελά ερωτευμένο αλλά ποτέ δεν βρίσκει το κουράγιο να μιλήσει στον πρίγκιπα της. Κι ακόμη ξέρει και ποιοι είναι φίλοι που θέλουν κάτι περισσότερο ο ένας από τον άλλον,αλλά ναι καλά το καταλάβατε... δεν τολμά κανείς την επόμενη κίνηση...


Ο Αμαντέο όμως έχει αναπτύξει ένα πολύπλοκο σύστημα για να φέρνει τους ανθρώπους κοντά και να πέφτει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου! Ένα πολύπλοκο σύστημα με ελάχιστα περιθώρια αποτυχίας. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε στο τραμ που οδηγός είναι ο Αμαντέο οι άνθρωποι έρχονται κοντά σε μια στιγμή που ανυποψίαστοι νομίζουν πως όλα θα κυλήσουν σαν κάθε μέρα!
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι πάντοτε εύκολα και το σύστημα του Αμαντέο αποτυγχάνει κάποιες σπάνιες φορές. Όμως ξέρετε κάτι; ο έρωτας είναι τόσο δυνατό συναίσθημα ώστε μερικές φορές συνωμοτεί το σύμπαν ολόκληρο για να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να ζήσουν το πιο γοητευτικό συναίσθημα!



Μα όταν έρχεται η ώρα ο Αμαντέο να σταματήσει τη δουλειά του γιατί πια μεγάλωσε, καταλαβαίνει πως τόσα χρόνια έφερνε κοντά τους ανθρώπους αλλά ξέχασε να βρει ταίρι μόνο σε έναν... στον ίδιο του τον εαυτό. Μα μη νομίζεται πως και γι αυτό δεν υπάρχει λύση. Είπαμε... για χάρη του πιο δυνατού και του πιο όμορφου συναισθήματος όλα είναι ικανά να συνωμοτήσουν ώστε οι άνθρωποι να αγγίξουν τον έρωτα!

Η "Γραμμή 28" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι πραγματικά ένα γλυκό, τρυφερό βιβλίο γεμάτο από το απόλυτο συναίσθημα του έρωτα και της αγάπης. Ένα βιβλίο που μέσα από την εξαιρετική ιστορία του και την απλή αλλά καθόλου φτωχή εικονογράφησή του, διδάσκει στα παιδιά την ανάγκη των ανθρώπων να έρχονται κοντά, να φλερτάρουν, να προσδοκούν, να ελπίζουν, να ονειρεύονται! Γιατί τι νόημα θα είχε ο έρωτας αν ερχόταν έτσι απλά χωρίς προσπάθεια, χωρίς αναμονή, χωρίς βλέμματα και καρδιοχτύπι; 
Επίσης οι σελίδες της Γραμμής 28 μας διδάσκουν την προσφορά εκείνου που μέσα από την ψυχή  του δίνει αδιάκοπα, την ημέρα περιτριγυρισμένος από κόσμο και τη νύχτα μόνος. Μας μαθαίνει πως είναι ένας άνθρωπος να υπηρετεί την αγάπη αλλά να ξεχνά τον εαυτό του. Μας ψιθυρίζει όμως στο αυτί, πως τίποτα δεν πάει χαμένο όσο υπάρχουν άνθρωποι με καλές προσθέσεις.  Ένα βιβλίο δηλαδή, αληθινό διαμαντάκι!




Αν δεν έχετε παιδιά να τους το διαβάσετε, διαβάστε το για εσάς! Πάντα το λέω και ποτέ δεν θα βαρεθώ να το επαναλαμβάνω όσο κουραστική κι αν γίνομαι: τα παιδικά δεν γράφονται μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους... κυρίως για τους μεγάλους!


Μέχρι το επόμενο βιβλιοταξίδι μας 
σας φιλώ από τα νότια της χώρας!

You May Also Like

0 Comments

Ο λόγος δικός σας: