Τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε μωρό χελωνάκι καρέτα - καρέτα στην παραλία

by - Ιουλίου 29, 2019


μωρό-καρέτα-καρέτα

Οι χελώνες καρέτα καρέτα φτιάχνουν τις φωλιές τους και γεννούν τα αυγά τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε κάποια απλά πράγματα για να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε (ή τι να μην κάνουμε) αν συναντήσουμε μία φωλιά χελώνας καρέτα καρέτα ή ακόμη και χελωνάκια στην παραλία. Μπορεί το να συναντήσεις χελωνάκια νεοσσούς να φαντάζει σπάνιο, αλλά πιστέψτε με σε ορισμένες περιοχές καθόλου σπάνιο δεν είναι!
Καταρχήν μόλις δούμε ίχνη από χελώνα ή ίχνη από χελωνάκια, ειδοποιούμε για τη θέση τους τον ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογο για την προστασία θαλάσσιας χελώνας, που καταγράφει όλες τις περιοχές που γίνονται προσπάθειες ωοτοκίας   στα τηλ.: 210 8982 600, 6932 640 949 ή με email στο education@archelon.gr  

Στις παραλίες λοιπόν που οι χελώνες βγαίνουν για να γεννήσουν τα αυγά τους, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι μας. Αν δούμε φωλιά στην παραλία δεν πλησιάζουμε και κυρίως δεν πειράζουμε τίποτα. Αποφεύγουμε να βάλουμε ομπρέλες και ξαπλώστρες πάνω από τη φωλιά, δεν  τρέχουμε με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες από πάνω, δεν αφήνουμε σκυλιά να την σκάψουν. Δεν είναι παιχνίδι μια φωλιά ούτε ευκαιρία για να κάνουμε εξερεύνηση. Πρέπει να σεβαστούμε τη φύση και να την αφήσουμε στην ησυχία της για να κάνει τη δουλειά της
Να θυμάστε πως οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στην κατηγορία των άγριων ζώων κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνες στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τη ζωή τους ή τη φωλιά τους.



caretta-caretta-νεοσσός

Αν πρόκειται για ερημική παραλία όπου δεν υπάρχουν απειλές για την πιθανή φωλιά,  είναι καλύτερο να αφήσουμε τη φύση ανενόχλητη και να μην λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας. Δεν πρέπει να σκάψει κανείς και αν νομίζει ότι χρειάζεται κάποια προστασία η πιθανή φωλιά  θα πρέπει να ενημερωθεί το Λιμεναρχείο και να εγκρίνει κάποια ελαφρά περίθαλψη. 

Αν στην παραλία υπάρχουν απειλές για την πιθανή φωλιά και κριθεί ότι η πιθανή φωλιά διατρέχει κίνδυνο καταστροφής (π.χ. ομπρέλα πάνω από το ίχνος, φωτορύπανση), προτείνεται μόνο η τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας στην άκρη του ίχνους και η άμεση ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας με την έγκριση της λιμενικής αρχής (π.χ. περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, μεταφορά ομπρέλας, σβήσιμο φώτων). 

Αν υπάρχουν μαγαζιά στην παραλία θα ενημερωθούν από το λιμεναρχείο ότι σε 2 μήνες θα έχουμε γεννητούρια και καλό θα είναι να μην υπάρχουν φώτα στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ. Πρέπει να σεβαστούμε τη φύση και να την αφήσουμε στην ησυχία της για να κάνει τη δουλειά της.

Αν είμαστε τυχεροί μπορεί κάποια στιγμή να δούμε πολλά (ή έστω μόνο ένα) χελωνάκια να ξεπροβάλλουν από τη φωλιά τους. Πρέπει ξέρουμε όμως ότι λόγω της φασαρίας και του τεχνητού φωτισμού) μπερδεύονται και αντί για τη θάλασσα παίρνουν την αντίθετη κατεύθυνση, εκεί δηλαδή που υπάρχει φως και φασαρία. Αυτό συμβαίνει γιατί κανονικά τα χελωνάκια ακολουθούν το φως του φεγγαριού προς τη θάλασσα και τον ήχο από τα κύματα κι έτσι καταλαβαίνουν προς τα που πρέπει να πάνε. Τα φώτα των μαγαζιών όμως και η φασαρία τα μπερδεύουν και είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε τέτοια μέρη να συναντάς χελωνάκια μπλεγμένα σε θάμνους, χαμένα μέσα σε ταβέρνες και καφετέριες κι ακόμα χειρότερα να τα βρίσκεις ήδη πεθαμένα. 
Ευτυχώς όμως μερικά έχουν πείσμα και ζουν αρκετή ώρα ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες!



μωρό-καρέτα-καρέτα-χελωνάκι

Μπορούμε να τα βοηθήσουμε? Φυσικά και μπορούμε! Αν είναι νύχτα, και το μπαράκι κλείσει τα φώτα με ένα καθαρό πλαστικό γάντι μπορούμε να τα πιάσουμε και να τα προσανατολίσουμε προς τη θάλασσα. Αν έχουν δυνάμεις θα προχωρήσουν μόνα τους προς το νερό. Αν βλέπουμε ότι δυσκολεύονται γιατί η άμμος είναι δύσβατη τότε με  τα χέρια μας ανοίγουμε πάνω στην άμμο ένα αυλάκι ίσιο που να οδηγεί στη θάλασσα. Μετά αφήνουμε το χελωνάκι να διασχίσει το δρομάκι που σκάψαμε. Κατά τη διαδρομή καλό είναι να ρίχνουμε φως με έναν φακό ή απλά με κινητό τηλέφωνο στον δρόμο ώστε να το οδηγήσουμε καλύτερα στο νερό. 
Αν είναι μέρα, κάνουμε το ίδιο και επιπλέον τα βρέχουμε  με λίγο θαλασσινό νεράκι, να συνέλθουν. 

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε (με το αυλάκι - δρομάκι) ακόμη κι αν τα χελωνάκια δεν έχουν πάρει λάθος δρόμο. Την ώρα που ξεμυτάνε από τη φωλιά τους το μονοπάτι που θα σκάψουμε με τα χέρια μας θα τα οδηγήσει με ασφάλεια στο νερό και σίγουρα είναι μια εμπειρία που τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι) θα θυμούνται για καιρό!

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε (με το αυλάκι - δρομάκι) ακόμη κι αν τα χελωνάκια δεν έχουν πάρει λάθος δρόμο. Την ώρα που ξεμυτάνε από τη φωλιά τους το μονοπάτι που θα σκάψουμε με τα χέρια μας θα τα οδηγήσει με ασφάλεια στο νερό και σίγουρα είναι μια εμπειρία που τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι) θα θυμούνται για καιρό! 

Ας προστατέψουμε όσο μπορούμε  τη θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα - είναι είδος προς εξαφάνιση κι είναι κρίμα...

Οι παραπάνω πληροφορίες προκύπτουν από προσωπική εμπειρία και είναι σύμφωνες με τον ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Ευχαριστούμε τον ΑΡΧΕΛΩΝ για τις διορθώσεις του άρθρου και τις υποδείξεις! 

Οι φωτογραφίες είναι από το Pixabay.


Να περνάτε υπέροχα!!

You May Also Like

2 Comments

  1. Τι όμορφα που είναι τα χελωνάκια και πώς να αντισταθείς να μην τα χαϊδέψεις. Όμως δεν πρέπει όπως πολύ σωστά λες κι εσύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμιά φορά από τη χαρά μας να τους δώσουμε ένα χάδι μπορεί να τους κάνουμε και κακό...

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: