Η πρώτη μέρα κάθε σχολικής χρονιάς!

by - Σεπτεμβρίου 14, 2015

Πρώτη μέρα στο σχολείο

Δε ξέρω πως να ξεκινήσω σήμερα. Τα έχω λίγο μπερδεμένα στο μυαλό μου. Ένα ξέρω. Πως η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι πάντοτε δύσκολη. Δεν ξέρω για ποιον (γονείς ή παιδιά) είναι πιο δύσκολη αλλά εγώ σαν γονιός τη βιώνω δύσκολα.


Κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη, συνειδητοποιώ πως τα παιδιά έχουν μεγαλώσει έναν ακόμη χρόνο. Το λογικό θα ήταν να το συνειδητοποιώ στα γενέθλια τους αλλά εγώ το εμπεδώνω με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Και δε με πειράζει τόσο όταν τα παιδιά ξεκινάνε το νηπιαγωγείο... το νηπιαγωγείο είναι σαν ένα παιχνίδι. Σαν ένα μεγάλο, καινούριο, χαρούμενο παιχνίδι. Που για να είμαι ειλικρινής πολύ θα ήθελα να ξαναπάω κι εγώ στο νηπιαγωγείο.
Αυτή η πρώτη δημοτικού όμως με πειράζει. Νιώθω  κι εγώ μια φοβία για το μεγάλο σχολείο, σαν να μικραίνω κανα δυο δεκαετίες και να ανεβαίνω ξανά τα σκαλιά του δημοτικού σχολείου. Είναι σαν τα ανέμελα χρόνια να τελειώνουν. Ένα μέρος από εκείνες οι ατελείωτες ώρες παιχνιδιού θα κάνει στην άκρη και στη θέση του θα μπει το διάβασμα.
Διάβασμα. Κάτι καινούριο για το παιδί. Και κάτι αγωνιώδες για τους γονείς. Προσωπικά. αναρωτιέμαι πως με δυο μικρότερα παιδιά στο σπίτι θα καταφέρνουμε να φέρνουμε εις πέρας το περιβόητο διάβασμα.

Κι εδώ είναι που νιώθω πως υπερβάλλω. Πως το δικό μου παιδί σίγουρα δεν είναι το μόνο πρωτάκι του κόσμου. Και πως σίγουρα θα βρούμε τη φόρμουλα να χωρέσει και το διάβασμα μέσα σε όλα τα άλλα.
Εξάλλου τι νόημα θα είχε να μη μάθαιναν τα παιδιά καινούρια πράγματα; να μη γίνονται πιο υπεύθυνα; και σιγά σιγά να μην άρχιζαν να σηκώνουν τα φτερά τους μέχρι να πετάξουν;

Εξακολουθεί όμως να με ενοχλεί που τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα... κι αισθάνομαι πως ποτέ δε  θα χωνέψω την ταχύτητα του χρόνου σε ότι αφορά τα παιδιά.

Τις καλησπέρες μου άνθρωποι!

You May Also Like

10 Comments

  1. Πόσο σε καταλαβαίνω Ελένη μου.
    Εκείνο το πλασματακι που μετά βίας κρατούσε το κεφάλι του όρθιο σήμερα φόρεσε την τσάντα στην πλάτη και πήγε στο σχολείο.
    Λοιπόν καλή αρχή, καλή σχολική χρονιά καλό κουράγιο σε σένα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ρε Δέσποινα....Δε μπορώ να το χωνέψω...
      Πότε πήγαν τα παιδιά μου δημοτικό;;;
      Καλή αρχή να έχουν!!!!

      Διαγραφή
  2. Οι σκέψεις μου λες σε ένα σου κείμενο. Καλή σχολική χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι ακριβώς νιώθω κι εγώ...ανάμεικτα συναισθήματα Λενιώ μου! Πρωτάκι κι εμένα ο μεγάλος μου, σ'ένα νέο σχολείο (μεγάλο!), με νέους συμμαθητές, νέα δασκάλα...και το δυσκολότερο, νέες υποχρεώσεις! Όμως ας κάνουμε το σταυρό μας κι όλα καλά θα πάνε, είμαι σίγουρη! Σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη δημοτικού είναι περίπλοκη κατάσταση... Ξαφνικά όλα αλλάζουν για το παιδί. Όλα όσα είπες συν τις υποχρεώσεις του που δεν είναι και λίγες...
      Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!!

      Διαγραφή
  4. Καλή σχολική χρονιά να έχετε!!! Όλα θα βρουν το δρόμο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχαχαχ! Κι εγώ το ίδιο αισθάνομαι Ελενη μου! Σαν χθες ήταν που η δικιά μου Ελενη ήταν μωρουλακι και τώρα πήγε στο μεγάααλο σχολείο! Να πάνε όλα κατ'ευχην! Πολλά φιλιααααα
    Σωτηρια
    eww.mylittleworld.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: