Πικουλιάνικα - Μυστράς Λακωνίας

by - Οκτωβρίου 19, 2018


Σπάρτη


Τι είναι τα Πικουλιάνικα θα ρωτήσεις. Δεν σου λέει τίποτα το όνομα και σωστά δεν σου λέει. Τα Πικουλιάνικα λοιπόν είναι ένα μικροσκοπικό χωριό στη βεράντα του Ταϋγέτου.  Με την πλάτη στον Ταύγετο, το βλέμμα καρφωμένο στον Πάρνωνα και όλη η κοιλάδα του Ευρώτα και η Σπάρτη στο πιάτο του! Απέχει μόλις 4 χλμ από το χωριό του Μυστρά και  9 χλμ από την πόλη της Σπάρτης ενώ από την Αθήνα χρειάζονται μόνο 2,5 ώρες δρόμου.
Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο για ένα διήμερο;


Σπάρτη



Σπάρτη


Σπάρτη



Τα Πικουλιάνικα είναι ένας οικισμός χτισμένος σε 600 μέτρα υψόμετρο, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή και με θέα που κόβει την ανάσα. Το μάτι πέφτει στην καστροπολιτεία του Μυστρά, κατεβαίνει στη Σπάρτη (αρχαία και νέα), περιπλανιέται στην κοιλάδα και φτάνει στον γαλήνιο και ήρεμο Πάρνωνα.
Οι κάτοικοι του χωριού είναι λίγοι αλλά επιμένουν στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε. Παρόλα αυτά το χωριό διαθέτει ξενώνες, εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ και τώρα το φθινόπωρο η φύση δίνει τα καλύτερά της. Περπατώντας στους δρόμους θα βρεις κυκλάμινα, κάστανα, καρύδια και άγρια χόρτα. 


Σπάρτη



Σπάρτη


Κι επειδή εδώ στον νότο έχουμε απ' όλα τα καλά, ορίστε 3 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κάποιος όταν επισκεφτεί τη Σπάρτη:

✔️ Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά - όπου η ιστορία του ξεκινά στα μέσα του 13ου αιώνα όταν χτίστηκε το 1249 από τον πρίγκιπα των Φράγκων Γουλιέλμο Β΄΄ Βιλλαρδουίνο και είναι πραγματικά μια γερή βουτιά σε μια Βυζαντινή πολιτεία που κατάφερε να αντέξει στον χρόνο. 

Περπατώντας στην πολιτεία συναντάς εκκλησίες σπάνιες αρχιτεκτονικής οι οποίες είναι αντικείμενο μελέτης για την αγιογραφία και την αρχιτεκτονική ζωγραφική των 3 τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου, αρχοντικά εύπορων κατοίκων της πολιτείας, τα παλάτια, το μουσείο στην Μητρόπολη, το Μοναστήρι της Παντάνασσας το οποίο είναι και το μοναδικό σημείο του κάστρου που κατοικείται ακόμη και πολλά ακόμη μνημεία, τείχη, κτίρια που αξίζει να σταθείς και να τα "εξερευνήσεις". 

Από το 1989 και μετά ο Μυστράς αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σήμερα είναι μακράν το πιο σημαντικό Βυζαντινό Μνημείο στην Ελλάδα. 


Για να γνωρίσετε καλύτερα την καστροπολιτέια του Μυστρά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις 2 πύλες. Είναι πραγματικά μεγάλος ο αρχαιολογικός χώρος και καθώς είναι χτισμένος σε πλαγιά δύσκολα μπορεί κάποιος να τον "εξερευνήσει" σε μία μόνο επίσκεψη. Γι αυτό καλό είναι να μοιραστεί στα δύο ειδικά αν υπάρχουν παιδιά που θα κουραστούν να ανέβουν ως την κορυφή. Εξερευνήστε το κάτω μέρος της πολιτείας (Κάτω Χώρα) χρησιμοποιώντας την κεντρική πύλη. Μην παραλείψετε να δείτε τη Μητρόπολη - Ναός Αγίου Δημητρίου όπου εκεί στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου -  Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος. Από δω ακολουθήστε το μονοπάτι (υπάρχουν πινακίδες) μέχρι την Παντάνασσα και θαυμάστε τη καστροπολιτεία από ψηλά. Η Παντάνασσα είναι το μοναδικό κτίσμα μέσα στο κάστρο που ακόμη κατοικείται. Ύστερα ακολουθήστε άλλο μονοπάτι κάνοντας στην ουσία κυκλική διαδρομή και φτάστε ως την Περίβλεπτο η οποία είναι άλλη μία εκκλησία που αξίζει να επισκεφτείτε στα νοτιοανατολικά του εξωτερικού τείχους. Πριν την Περίβλεπτο κάντε μία στάση στο αρχοντικό του Φραγκόπουλου. 
Ύστερα πάρτε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε στην πάνω πύλη όπου εκεί θα δείτε μέρος της Άνω Χώρα με τα Παλάτια των Δεσποτών και την Ακρόπολη. 

Ωράριο λειτουργίας: 
⇨ Από 1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: 08:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.
⇨Από 1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου 08:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.

Εισιτήριο: ολόκληρο 12 ευρώ & μειωμένο 6 ευρώ 


Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για τον Μυστρά δείτε εδώ!

Σπάρτη



Σπάρτη



Σπάρτη



Σπάρτη


✔️Δεύτερος προορισμός η Αρχαία Σπάρτη - μια ακόμη βουτιά στον Αρχαίο Πολιτισμό της Ελλάδας. Ο χώρος της Αρχαίας Σπάρτης βρίσκεται στα βόρεια της σύγχρονης πόλης, πίσω από το Στάδιο και το άγαλμα του Λεωνίδα και είναι εύκολα προσβάσιμος. Αναμφισβήτητα, μια καλή ευκαιρία για περίπατο και λίγη γνώση.
Μεταξύ άλλων, θα δείτε την Ακρόπολη με την εξαιρετική θέα στη νέα πόλη και τον Ταύγετο, καθώς επίσης και τον Ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, το σημαντικότερο ιερό της Αρχαίας Σπάρτης.  Ονομαζόταν έτσι γιατί οι εσωτερικοί του τοίχοι ήταν καλυμμένοι με φύλλα χαλκού και έφεραν ανάγλυφες παραστάσεις. 
Αξιοθέατο μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι και το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης - ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας το οποίο ξεχώριζε για την ποιότητα και την πολυτέλεια της κατασκευής του. Ήταν κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και η χωρητικότητά του ήταν 17,000 θεατές όπως και στο αντίστοιχο θέατρο της Επιδαύρου. 

Ωράριο λειτουργίας: 
⇨ Από 1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: 08:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.
⇨Από 1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου 08:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.

Ελεύθερη είσοδος. 



Σπάρτη



Σπάρτη



Σπάρτη



✔️Μουσείο Λαδιού και ελιάς. Στο μουσείο παρουσιάζεται η ιστορία των δυο αυτών αγαθών στους αιώνες και η σημασία τους στον ελλαδικό χώρο από διαφορετικές οπτικές γωνίες: οικονομία, διατροφή και χρήσεις, θρησκευτική λατρεία, τέχνη και τεχνολογία. 
Στο μουσείο συναντάς απολιθωμένα φύλλα ελιάς  50,000 - 60,000 ετών, πινακίδες Γραμμικής Β για τις πρώτες μαρτυρίες για την ελιά και το λάδι, αντίγραφα προϊστορικών και ελληνιστικών ελαιοτριβείων, κινούμενες μακέτες που αναπαριστούν μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από το πολύτιμο αγαθό της ελιάς και του καρπού της. 

Ωράριο λειτουργίας:
⇨ Από 1η Μαρτίου - 15 Οκτωβρίου καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10:00 π.μ. - 18:00 μ.μ.
⇨ Από 16 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου καθημερινά (εκτός Τρίτης)  10:00 π.μ. - 17:00 μ.μ.
Εισιτήριο: 3 ευρώ & μειωμένο 1,5 ευρώ



Σπάρτη



Σπάρτη



Για να γνωρίσετε τις ομορφιές του νότου, το καρυδότσουφλο και ο Ξενώνας Μαζαράκη σας κάνουν δώρο ένα διήμερο (μία διανυκτέρευση - κατόπιν διαθεσιμότητας)! Ένας μαγευτικός χώρος μέσα στο πράσινο, με εξαιρετικούς οικοδεσπότες και καταπληκτική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, την πόλη της Σπάρτης και την καστροπολιτεία του Μυστρά. Ιδανικός προορισμός για ένα διήμερο!

Επισκεφτείτε τη σελίδα του καρυδότσουφλου στο facebook για να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό.



Σπάρτη



Σπάρτη



Σπάρτη



Σπάρτη


Οι φωτογραφίες του ξενώνα είναι από την σελίδα του Ξενώνα Μαζαράκη.
Οι φωτογραφίες του Μουσείου Λαδιού και Ελιάς είναι από την επίσημη σελίδα του Μουσείου. 


Καλησπέρες από τα νότια της χώρας! 

You May Also Like

12 Comments

  1. Πολύ όμορφος τόπος για απόδραση & αρκετά φθινοπωρινό το σκηνικό του, γενικά! Θα προσφέρεται για υπέροχες φωτογραφίες στη φύση, γεμάτες καφετιά χρώματα και μυρωδιές <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφος τόπος και όμορφες φωτος.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραδεισένια όμορφα μέρη αλλά είμαστε πια ξένοι στον τόπο μας Ελένη. Υπάρχει σοβαρή αδυναμία για κάθε σκέψη εκδρομής. Ο Λόγος ευνόητος.
    Καλό βράδυ και ευχαριστούμε για την ομορφιά που μας χάρισες κοπέλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω Γιάννη... για μια κοντινή απόδραση πρέπει αν γίνει ολόκληρος προϋπολογισμός! Αξίζιε όμως η κάθε πιθαμή αυτού του τόπου!!

      Διαγραφή
  4. Αλήθεια μαγεύτηκα από τις ομορφιές! Δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να εξερευνήσω καθόλου την περιοχή οπότε με ξεσήκωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό το ότι σε ξεσήκωσα! και ξέρεις ε; κερνάω καφέ όταν έρθεις προς τα μέρη μας!!

      Διαγραφή
  5. Καλέ τι παράδεισος είναι αυτό; Πραγματικά εντυπωσιακό η εναρμόνιση του ξενώνα μέσα στο τοπίο. Μπράβο στους ιδιοκτήτες! Με το καλό να πάει όποιος το κερδίσει (λες;). Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν εχω βρεθει ποτε στα μερη σου...απλα μια φορα περαστικη! πρεπει να το κανονισω...και σου τηλ μετα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ περιμένω να πιούμε καφεδάκι σε αυτό το πανέμορφο μπαλκόνι του Ταϋγέτου!!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: