Halloween αυτή η ξενόφερτη γιορτή...

by - Οκτωβρίου 30, 2018




Το Halloween είναι μια γιορτή που έρχεται από την (όχι και τόσο) μακρινή Αμερική. Έχει τους δικούς της συμβολισμούς, έχει τη δική της τρέλα, τα δικά της έθιμα και τους δικούς της φανατικούς οπαδούς όχι μόνο στην Αμερική αλλά πλέον σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι μοιάζει με τις δικές μας Απόκριες αλλά αυτό δεν θα ήταν δίκαιο μιας η γιορτή του Halloween διαφοροποιείται πολύ από τις Απόκριες και έχει πιο μυστικιστική χροιά. Βέβαια μοιάζει με τις Απόκριες, στο γεγονός ότι είναι κι αυτή η γιορτή μια καλή αφορμή για ξεφάντωμα και τρέλες.

Το Halloween αποτελεί εξέλιξη της Κελτικής γιορτής Samhaim όπου για τους Κέλτες σήμαινε το τέλος των συγκομιδών και την αρχή του χειμώνα. Συμβόλιζε επίσης με την αλλαγή της εποχής τη γέφυρα που ενώνει τον πάνω με τον κάτω κόσμο. 

Σήμερα, κατά το έθιμο τα παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι τρομακτικό και κάνουν επισκέψεις σε σπίτια της γειτονιάς, φίλων και συγγενών. Εκεί ακολουθεί το γνωστό "φάρσα ή κέρασμα" και ο ιδιοκτήτης πρέπει να διαλέξει αν θα κεράσει τα παιδιά καραμέλες και γλυκίσματα ή ότι θέλει ή αν θα τα αφήσει να του κάνουν  κάποια φάρσα.





Όσο έθιμο της κολοκύθας, μας έρχεται από την Ιρλανδία. Εκεί λοιπόν ο Τζακ κατάφερε να ξεγελάσει τον Διάβολο δυο φορές προς όφελός του. Τη μία παρακινώντας τον να μεταμορφωθεί σε νόμισμα και την άλλη αναγκάζοντάς τον να μείνει για καιρό πάνω σε ένα δέντρο. Όταν όμως πέθανε ο κακός Τζακ δεν τον δέχτηκαν στον παράδεισο αλλά ούτε και την κόλαση. Έτσι, αναγκάστηκε να φύγει μέσα στο σκοτάδι από την κόλαση και για να βλέπει σκάλισε ένα ραπάνι όπου έβαλε μέσα ένα κάρβουνο για να του φέγγει. 
Οι Ιρλανδοί λοιπόν κατά το έθιμο τους κάθε Χαλοουίν σκάλιζαν πατάτες, ραπάνια κολοκύθες κ.α. και τα τοποθετούσαν στα παράθυρά τους με ένα αναμμένο κερί στην κουφάλα τους για να διώχνουν τα κακά πνεύματα και να κρατάνε μακριά τον κακό και πειραχτήρι Τζακ.

Το Halloween γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου.

Στην Ελλάδα δεν γιορτάζεται αυτή γιορτή και κάποιοι ίσως δεν την ξέρουν. Όπως κι εγώ. Την είχα ακούσει αλλά ποτέ δεν είχα μπει στη διαδικασία να το ψάξω. Φέτος λοιπόν, η δασκάλα των παιδιών στα αγγλικά η οποία είναι Ελληνοκαναδέζα μας ρώτησε να μπορεί στις 31 Οκτώβρη να έρθει επίσκεψη στο σπίτι μας για το Xalloween. Φυσικά και δεν είχαμε κανέναν λόγο να αρνηθούμε. Εξήγησε στα παιδιά για τη γιορτή, τι κάνουν οι άνθρωποι, τι συμβολίζει κτλ.

Ήρθαν λοιπόν και τα παιδιά στο σπίτι και άρχισαν τις ερωτήσεις. Εγώ φυσικά δεν ήξερα και πολλά να τους πω. Ψάχνοντας όμως σε πολλά μπλογκ Ελληνίδων φίλων μαμάδων βρήκα ένα σωρό υπέροχες ιδέες για κατασκευές και γλυκά! Αλλά μιας κι εγώ δεν φημίζομαι για τις ικανότητές μου στην κουζίνα προτίμησα να πιάσουμε τις χειροτεχνίες με τα παιδιά. Όσο για τα γλυκίσματα... ε κάτι εύκολο και πιο ετοιματζίδικο θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του!




Μπορεί λοιπόν το Halloween να είναι μια ξενόφερτη γιορτή και για εμάς να μην συμβολίζει και πολλά ή να μην μας ταιριάζουν οι συμβολισμοί της, είναι όμως μια καλή ευκαιρία για διαφορετικές και πιο τρομακτικές κατασκευές! Είναι μια καλή ευκαιρία να πλησιάσουμε για λίγο μια ξένη κουλτούρα και ένα διαφορετικό έθιμο. Να ρίξουμε μια ματιά στις γιορτές άλλων λαών και να μάθουμε καινούρια πράγματα. Τουλάχιστον στο σπίτι μας αυτό κάναμε και ήταν από τις λίγες φορές που συμμετείχαμε όλοι στις κατασκευές! Και αυτό μας άρεσε πιο πολύ απ' όλα!! 

Τις κολοκύθες που έφτιαξα εγώ θα τις βρείτε εδώ!
Εδώ θα βρείτε τα τερατάκια που έφτιαξαν τα παιδιά!
Εδώ θα βρείτε τα φαντάσματα που φωτίζουν τη νύχτα!
Εδώ  θα βρείτε και τις αράχνες μας!
Και τέλος εδώ είναι οι νυχτερίδες μας! 



Νότιους χαιρετισμούς φίλοι!! 

You May Also Like

0 Comments

Ο λόγος δικός σας: