Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα παιχνίδια ρόλων και πως μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε!

by - Νοεμβρίου 01, 2018



Παιχνίδια-ρόλων

Νεράιδες, δράκοι, πυροσβέστες, μαγαζάτορες, αστυνόμοι, κλέφτες, γιατροί, ασθενείς, ακροβάτες, πειρατές, σκυλιά, λιοντάρια, αστροναύτες... Οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς είναι ένας ρόλος που μπορεί να ενσαρκώσει ένα παιδί και μάλιστα με τεράστια επιτυχία! Οι λόγοι είναι πολλοί που κάνουν ένα παιδί να θέλει να παίξει παιχνίδια ρόλων και όλοι είναι χρήσιμοι για την ανάπτυξή του!



Σε ένα παιχνίδι ρόλων το παιδί δεν γίνεται απλώς κάποιος άλλος αλλά μέσα από αυτό πλάθει ολόκληρα σενάρια και ιστορίες. Μπαίνει μέσα στον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε, γίνεται κάποιος άλλος και "αναγκάζεται" να λειτουργήσει μέσα στον καινούριο κόσμο που έπλασε. Από δω και πέρα δηλαδή αρχίζει μια εξερεύνηση που ναι μεν έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος. Σαν να λέμε το παιδί ξεκινάει έναν δρόμο που μπορεί να μην έχει προορισμό αλλά κατά τη διαδρομή έχει να μάθει, να ανακαλύψει και να εξερευνήσει ένα σωρό πράγματα!

Πράγματα όπως:

⇒ Τα παιδιά αποκτούν καινούριες οπτικές γωνίες οι οποίες και είναι άπειρες. Η οπτική γωνία ας πούμε κάποιου ενήλικα που σαν γιατρός πρέπει να σώσει τον ασθενή ή σαν πυροσβέστης που πρέπει να σβήσει μια φωτιά, ο δάσκαλος που έχει να διδάξει στον μαθητή. 
⇒ Η φαντασία που αφήνεται ελεύθερη να ταξιδέψει, να πλάσει ιστορίες, να δημιουργήσει καταστάσεις ή ακόμα και να λύσει προβλήματα μέσα από αυτές.
⇒ Τα παιδιά ανάλογα τον ρόλο που αναπτύσσουν, αποκτούν ηγετικές ικανότητες  και μέσα από αυτές αποκτούν αυτοπεποίθηση.
⇒ Τα παιδιά προβάλουν τις προσωπικές τους απόψεις ή τις ιδέες τους πιο άνετα μιας και δεν φοβούνται να μην τους κρίνουν γιατί μέσα σε ένα παιχνίδι ρόλων είναι ήδη κάποιοι άλλοι κι όχι μικρά παιδιά.
⇒ Τα παιχνίδια ρόλων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος πειραματισμών.
⇒ Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να ψαχουλέψουν τα συναισθήματά τους. Πως είναι να ζεις κάπου μόνος; πως είναι να φροντίζεις κάποιον που έχει ανάγκη; Πως είναι η αγάπη; 
⇒ Ακόμα, τέτοιου είδους παιχνίδια μπορούν άνετα να συνδυάζονται  και με λίγο "μάθημα". Όταν ας πούμε παίζουμε μαγαζί και πελάτες είναι μια ευκαιρία να μάθουμε και κάτι από τα χρήματα. Τι αξία έχουν, τι ρέστα θα πάρουμε κτλ.
⇒ Τέλος, τέτοια παιχνίδια είναι αστείρευτη πηγή διασκέδασης!


Πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να σκαρφίζονται πράγματα και καταστάσεις, να πλάθουν ιστορίες και να γίνονται κάποιοι άλλοι. Ωραία τα παιχνίδια και όλοι έχουμε άφθονα τέτοια, αλλά το δημιουργικό παιχνίδι, αυτό που δεν έχει στάνταρ παιχνίδια - αντικείμενα έχει άλλη χάρη. Ένα ξύλο ή πετραδάκια ή οτιδήποτε άχρηστο μπορεί να κάνει μια χαρά δουλειά σε τέτοια παιχνίδια! 
Και κυρίως όταν τα παιδιά ξεκινούν τέτοια παιχνίδια οι μεγάλοι ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν πρέπει να επεμβαίνουμε. Στα παιχνίδια ρόλων δεν υπάρχει σωστό και λάθος, δεν υπάρχει "αυτό δεν γίνεται" ή "αυτό δεν ισχύει". Τα παιδιά θα βρουν την άκρη μόνα τους και το μόνο σίγουρο είναι πως ένα τέτοιο παιχνίδι θα το απολαύσουν μέχρι τέλους. 

Και μην ξεχνάτε είμαστε όλοι κερδισμένοι από αυτό! τα παιδιά είναι ικανά μέσα από τέτοια παιχνίδια να παίξουν ώρες ατελείωτες και να είναι ευτυχισμένα. Κι αν εμείς τα πλησιάσουμε και μας αφήσουν να παίξουμε μαζί τους, ας πάρουμε κι εμείς έναν ρόλο και τότε θα δείτε τι λύτρωση θα νιώσουμε όταν γίνουμε κάποιοι άλλοι! Συν ότι μέσα από τέτοια παιχνίδια μπορούμε να τους μάθουμε και δυο πράγματα. 
-Πόσο κάνει το ψωμί κύριε φούρναρη;
- 1 ευρώ
-Ορίστε 5 ευρώ.
Τώρα πρέπει να σκεφτούμε τα ρέστα. 
Εκτός αυτών μέσα από τέτοια παιχνίδια μπορούμε να πιαστούμε και να κάνουμε πανέμορφες και εποικοδομητικές συζητήσεις! 

Στο σπίτι μας ας πούμε έχει τύχει να παίζουν τα παιδιά σκουπιδιάρικο, να έχουν αδειάσει τις ντουλάπες (σεντόνια, ρούχα, πετσέτες) και να τα έχουν φορτώσει στο σκουπιδιάρικό τους (μαξιλάρια καναπέ)! Μια ταραχή τη νιώθεις όταν βλέπεις όλη τη ντουλάπα φορτωμένη σε σκουπιδιάρικο... όμως βλέπεις και την ένταση στα λόγια των παιδιών και στις κινήσεις τους. Βλέπεις το γέλιο τους και τα ξεχνάς όλα! 


Μέχρι τις επόμενες σκέψεις...
τα φιλιά μου από τον πανέμορφο νότο! 

You May Also Like

2 Comments

Ο λόγος δικός σας: