Diy: γραμματοκιβώτιο για να φυλάξουμε τις αναμνήσεις του 2019

by - Ιανουαρίου 21, 2019



Diy-γραμματοκιβώτιο



Εσείς ξέρετε πως υπάρχουν φυλαχτήρια αναμνήσεων και μάλιστα κυκλοφορούν ανάμεσά μας; Κι όμως υπάρχουν! μπορεί να μην υπάρχει λέξη στο λεξικό που να δηλώνει τον χώρο που φυλάμε κάτι αγαπημένο και να ονομάζεται φυλαχτήριο... αλλά ναι αν το θέλουμε πραγματικά, υπάρχει ένας τέτοιος χώρος! Καταρχήν υπάρχει στις ψυχές μας κι εφόσον υπάρχει μέσα μας τότε μπορεί να υπάρχει παντού! 


Έχω μιλήσει και σε άλλες παλαιότερες αναρτήσεις για την αγάπη μας σαν οικογένεια σε αυτή τη συνήθεια. Πρόκειται για μια συνήθεια που συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο σπίτι μας και όπως τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος την ετοιμάσαμε αλλά και την περιμένουμε με ανυπομονησία. 
Για να είμαι ειλικρινής φέτος τα παιδιά δεν βοήθησαν καθόλου για να φτιαχτεί το φυλαχτήριο των αναμνήσεων μας. Το έφτιαξα μόνη μου. Βλέπετε τα παιδιά όσο μεγαλώνουν έχουν άλλα πράγματα να κάνουν και δεν είναι μόνη τους προτεραιότητα οι κατασκευές ούτε και οι ιδέες της μαμάς. Όμως το συγκεκριμένο το αγαπούν και θέλουν να το κάνουμε. Δεν εννοώ την κατασκευή αλλά την ιδέα. Τους αρέσει πολύ όταν στο τέλος της χρονιάς ρίχνουμε στο χαλί τις αναμνήσεις μας και τις "νταντεύουμε". Κι εγώ πραγματικά θαυμάζω την αθώα ματιά των παιδιών και καμαρώνω για τον τρόπο που σκέφτονται, που νιώθουν και που τελικά όλα αυτά βρίσκουν τον τρόπο να τα αποτυπώσουν σε μία ζωγραφιά.


Diy-γραμματοκιβώτιο


Η ιδέα λοιπόν του φυλαχτήριου αναμνήσεων έχει ως εξής: για όλη τη χρονιά (που μόλις ξεκίνησε) και μέχρι την τελευταία μέρα της, όλη η οικογένεια ρίχνουμε μέσα στο γραμματοκιβώτιό μας ότι μας άρεσε, ότι αγαπήσαμε, ότι μας έκανε εντύπωση και γενικά ότι δεν θέλουμε να ξεχάσουμε! Αυτό μπορεί να είναι σε μορφή ζωγραφιάς (κυρίως για τα παιδιά) ή σε μορφή κάποιου αναμνηστικού όπως ένα εισιτήριο κάποιας συναυλίας που πήγαμε ή ένα απόκομμα από ένα εισιτήριο κάποιου μουσείου, ή κάτι που πήραμε φεύγοντας από ένα μέρος που περάσαμε όμορφα όπως ένα κοχύλι, ένα κουμπί ή ένα κλαδάκι ή ακόμη και μια φωτογραφία. Η λογική πάντως είναι η φύλαξη μιας όμορφης (αλλά και άσχημης, γιατί όχι;) ανάμνησης. 

Να θυμάστε οπωσδήποτε όταν τα παιδιά θέλουν να ρίξουν στο φυλαχτήριο ένα αντικείμενο όπως ένα πούλι από ένα παιχνίδι ή μία πετρούλα ή ότι άλλο, τότε εσείς να το κολλάτε σε ένα χαρτάκι ή να το βάζετε σε ένα σακουλάκι και να γράφετε σε ένα σημείωμα τι είναι αυτό, από που το πήρατε και πότε έγινε. Έτσι μετά από καιρό που θα ανοίξετε το φυλαχτήριο των αναμνήσεων θα ξέρετε από που προέρχεται το κάθε τι!



Diy-γραμματοκιβώτιο


Κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τον παλιό χρόνο και καλωσορίσουμε τον καινούριο, ανοίγουμε το φυλαχτήριό μας και γυρνάμε λίγο προς τα πίσω τον χρόνο. Θυμόμαστε έντονες στιγμές, στιγμές τρέλας, ομορφιάς, γέλιου αλλά και πιο άσχημες στιγμούλες που παρ' όλη την ασχήμια τους μας έκαναν εντύπωση. Πραγματικά ξεφυλλίζοντας τις ζωγραφιές των παιδιών και περνώντας από τα χέρια μας τόσα αναμνηστικά παρατηρώ πως υπάρχουν εξαιρετικές οικογενειακές στιγμές που τις έχω κιόλας ξεχάσει. Ευτυχώς που υπάρχει το φυλαχτήριο μας όμως και ζω ξανά αυτές τις γλυκιές στιγμές! κι ακόμα πιο ευτυχώς ευτυχώς που υπάρχουν τα παιδιά να τις αποτυπώνουν με αυτό τον μοναδικό τρόπο τους!


Diy-γραμματοκιβώτιο


Για να φτιάξουμε λοιπόν αυτό το γραμματοκιβώτιο χρειαστήκαμε:

✓ 4 χαρτόνια (2 κάνσον και 2 οντουλέ) σε μπεζ χρώμα και διαστάσεις 36x32 
✓ 4 χαρτόνια (2 κάνσον και 2 οντουλέ) σε μπεζ χρώμα και διαστάσεις 32x14 
✓ χαρτόνια κομμένα σε ορθογώνια διαφορετικών μεγεθών 
✓ ένα χαρτόνι σε χρώματα ξύλου ή ένα αληθινό ξύλο - κούτσουρο για να στηρίξουμε πάνω το γραμματοκιβώτιό μας


Diy-γραμματοκιβώτιο


Για να φτιάξω το γραμματοκιβώτιο πήρα τα χαρτόνια κάνσον των διαστάσεων 36x32 και τα κόλλησα μεταξύ τους με σιλικόνη. Όπως δείχνει η πρώτη από τις παραπάνω φωτογραφίες πριν κολλήσω μεταξύ τους τα χαρτόνια έκανα δυο μικρές τσακίσεις σε κάθε πλευρά κι αυτό για να "κουμπώσει" ακριβώς η βάση από κάτω.  Όταν έδωσα σχήμα ημικύκλιο στο γραμματοκιβώτιο κόλλησα με συραπτικό τη βάση - ένα από τα χαρτόνια των διαστάσεων 32x14 όπως δείχνει η δεύτερη φωτογραφία για να καταλήξουμε στο σχήμα της τρίτης φωτογραφίας. 
Μετά από αυτό κολλάμε τα υπόλοιπα χαρτόνια πάνω από το αρχικό σχήμα το ένα πάνω από το άλλο. Προσέχουμε το τελευταίο χαρτόνι να είναι οντουλέ κι αυτό γιατί το οντουλέ είναι το τελικό σχήμα κι αυτό νομίζω που θα δώσει την ομορφιά!
Αυτό θα γίνει και με τη βάση, το τελευταίο χαρτόνι που θα κολλήσουμε στη βάση θα είναι κι αυτό οντουλέ για να υπάρχει ομοιομορφία. 
Για την πορτούλα σχεδίασα σε δύο οντουλέ χαρτόνια το άνοιγμα του γραμματοκιβωτίου αφήνοντας περιθώριο μια γλώσσα ώστε να θηλυκώσει ανάμεσα στα χαρτόνια του γραμματοκιβωτίου. Για το άνοιγμα κλείσιμο της πόρτας χρησιμοποίησα μαγνήτες.
Η διακόσμηση έχει ως εξής: πάνω σε ορθογώνια χαρτονάκια σχεδιάζω φακέλους αλληλογραφίας. Διάφορα χρώματα και διάφορες διαστάσεις για τους πιο μικρούς φακέλους αλληλογραφίας. Έκοψα όμως και 5 πιο μεγάλα χαρτόνια κι εκεί έγραψα στον αποστολέα το όνομα καθενός από εμάς και παραλήπτη το 2019. Στο τέλος τα κόλλησα όλα επάνω στο γραμματοκιβώτιό με σιλικόνη για μεγαλύτερη σταθερότητα. 


Diy-γραμματοκιβώτιο

Οι πρώτες μας αναμνήσεις έπεσαν κιόλας στο γραμματοκιβώτιό μας. Η νέα χρονιά ξεκίνησε δυναμικά κι ελπίζουμε έτσι να συνεχίσει. Αν σας άρεσε η ιδέα μας τότε σας λέω με βεβαιότητα πως προλαβαίνετε να φτιάξετε το δικό σας φυλαχτήριο αναμνήσεων. 
Αν θέλετε να το κάνετε αλλά δεν έχετε αποφασίσει πως θα το φτιάξετε πάρτε μερικές ιδέες από τα δικά μας φυλαχτήρια τις 3 προηγούμενες χρονιές.
Εδώ θα βρείτε το περσινό μας γραμματοκιβώτιο και εδώ είναι ο σάκος των αναμνήσεων που φτιάξαμε πριν από 2 χρόνια. Ρίξτε και μία ματιά στο πρώτο μας φυλαχτήριο που ήταν ένα τεράστιο σπίτι το οποίο και φτιάχτηκε πραγματικά από το πουθενά και μετά από "εντολή" των παιδιών και ήταν ότι πιο πετυχημένο ε΄χουμε φτιάξει όλοι παρέα! 

Θα χαρώ να δω και τα δικά σας φυλαχτήρια!

You May Also Like

2 Comments

  1. ξετρελάθηκα με το γραμματοκιβωτιο-φυλαχτηρι σας φετος!!Νομιζω ηρθε η ωρα να το κανουμε κι εμεις!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: