Δυο βιβλία αφιερωμένα στους μπαμπάδες

by - Ιανουαρίου 22, 2019



Αυτά τα δυο βιβλία είναι αφιερωμένα στους μπαμπάδες και στην αφοσίωσή τους στα παιδιά τους. Στην αγάπη τους, στην αγνότητά τους και στην μεγάλη καρδιά τους! Του Τομ οι μαγικές μηχανές και ο Νόι και η φάλαινα.
Το κάθε ένα από αυτά τα δυο βιβλία είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο μα αυτό που τα κάνει να περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο άξονα είναι η απουσία της μαμάς από τις σελίδες τους αλλά η έντονη παρουσία του μπαμπά. Μιλάμε για δυο μπαμπάδες που σουλατσάρουν στις σελίδες και μας μαθαίνουν πως είναι να κατεβαίνεις στο ύψος ενός παιδιού, πως είναι να ακούς τη γνώμη του, πως είναι ακόμη να δοκιμάζεις μαζί του να περπατήσεις σε έναν δρόμο παράξενο και αλλόκοτο, πως είναι να ζεις μια νέα περιπέτεια  και πως είναι τελικά να γίνεσαι κι εσύ ξανά παιδί. Κι όλα αυτά με κεντρικό άξονα την αγάπη. Άλλωστε τι περισσότερο χρειάζεται ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο; 


Του Τομ οι μαγικές μηχανές




Του Τομ οι μαγικές μηχανές είναι ένα βιβλίο με κεντρικούς ήρωες ένα παιδί, τον Τομ και τον μπαμπά του. Ζουν οι δυο τους σε ένα όμορφο σπίτι και τρελαίνονται να φτιάχνουν μηχανές με υλικά που κανένας άλλος δεν θα σκεφτόταν ποτέ να χρησιμοποιήσει για να φτιάξει μηχανές. Ο μπαμπάς όμως κάποια στιγμή στεναχωριέται πολύ γιατί χάνει τη δουλειά του και τότε δυστυχώς όλα αλλάζουν. Τα παιχνίδια, οι χαρές τους και η ξενοιασιά τους παύουν να ηχούν στην καθημερινότητά τους μα πάνω απ' όλα αλλάζει η ζωή τους γιατί θα πρέπει να μετακομίσουν και να αλλάξουν σπίτι. Ο μπαμπάς είναι λυπημένος και ο Τομ είναι λυπημένος γιατί ο μπαμπάς του δεν είναι καλά. Έτσι λοιπόν ο Τομ θα πει μια ιδέα. Δεν έχει λόγια παρηγοριάς να προσφέρει ούτε λύσεις για το πρόβλημά τους. Έχει όμως μια ιδέα. Κι αφού ο μπαμπάς του δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει θα ακολουθήσει την ιδέα του Τομ!




Πρόκειται στα αλήθεια για ένα γλυκό βιβλίο που οι σελίδες του ξεχειλίζουν αγάπη! Και μέσα από αυτήν ξεπηδάει η ιδέα κι ύστερα το όνειρο. 
Προσέξτε όμως εδώ μια τεράστια λεπτομέρεια: σε όλες τις σελίδες του βιβλίου δεν μαθαίνουμε το όνομα του μπαμπά αλλά παντού αναφέρεται Μπαμπάς, με κεφαλαίο το Μ. Κι αυτό από μόνο του καθιστά το βιβλίο μοναδικό!
Διαβάσαμε το βιβλίο παρέα με τα 3 αγόρια μου. Διασκεδάσαμε με τις παράξενες λέξεις και τις παράξενες εφευρέσεις του Τομ και του Μπαμπά του. Γελάσαμε πραγματικά με το καροτσο-τρίκυκλο και με την τουαλέτα τραινάκι. Χάσαμε τα πάντα μαζί τους, λυπηθήκαμε, ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα του Τομ, ανοίξαμε φτερά κι εμείς για την περιπέτεια και τελικά φτάσαμε και αγγίξαμε το όνειρο. Ε δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά. Πέφτεις, χτυπάς, σηκώνεσαι κι αρχίζεις πάλι από την αρχή!
Κι αυτό πιστέψτε με, είναι το καλύτερο μάθημα όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για εμάς τους μεγάλους, κυρίως για εμάς τους μεγάλους! 

Ο Νόι και η φάλαινα 


Ο Νόι είναι ένα αγόρι που νιώθει μοναξιά. Ο μπαμπάς του λείπει πολλές ώρες εκτός σπιτιού λόγω δουλειάς και ο Νόι μερικές φορές βαριέται. Μια μέρα όμως που έμοιαζε σαν όλες τις άλλες αλλά τελικά αποδείχθηκε πως δεν ήταν καθόλου σαν τις άλλες γιατί ήταν εκείνη η μέρα ακριβώς που άλλαξαν όλα, ο Νόι στον καθιερωμένο του περίπατο στην παραλία "έπεσε" πάνω σε κάτι...παράξενο και αλλιώτικο. Σκόνταψε στα αλήθεια πάνω σε μία φάλαινα που είχε βγει έξω από το νερό. Μα δεν είναι καθόλου σίγουρος πως να σώσει τον καινούριο του φίλο και ακόμα περισσότερο δεν είναι καθόλου βέβαιος κατά πόσο θα χαρεί ο μπαμπάς του με όλο αυτό. 
Μα ο μπαμπάς του Νόι θα κάνει την έκπληξη κι όχι απλά δεν θα θυμώσει αλλά θα βοηθήσει τον γιο του σε αυτή τη νέα του περιπέτεια. Και τότε ο μπαμπάς θα καταλάβει πόσο μόνος νιώθει ο γιος του και πόσο ανάγκη έχει την παρουσία του και πως γι αυτό κάτι πρέπει να κάνει επειγόντως.




Ο Benji Davies με την υπέροχη εικονογράφηση και την απλή γραφή του έχει το ταλέντο να κάνει τις εικόνες να συμπληρώνουν τις λέξεις. Κι οι εικόνες του σε αυτό το βιβλίο είναι γλυκιές, συγκινητικές και γεμάτες αγάπη. Να όπως η εικόνα με τον μπαμπά που ανηφορίζει τον λόφο και κρατά το χεράκι του γιου του και τίποτα δεν είναι ικανό να χαλάσει την τρυφερότητα αυτής της εικόνας. Κι ας μην μαθαίνουμε ούτε και σε αυτό το βιβλίο το όνομα του μπαμπά. Έτσι κι αλλιώς για τα παιδιά οι γονείς δεν έχουν όνομα. Είναι απλώς μαμά και μπαμπάς. 

Διαβάσαμε τον Νόι και τη φάλαινα με τα 3 αγόρια μου και γυρίσαμε πολλές φορές πίσω τις σελίδες για να ψαχουλέψουμε λίγο ακόμη τις εικόνες και να συλλαβίσουμε για άλλη μια φορά την ιστορία. Κι εγώ σαν ένα παιδί που έχει ξεπεράσει τα τρυφερά του χρόνια προ πολλού εξακολουθώ και παίρνω μαθήματα από τα παιδικά βιβλία. Το έχω πει άπειρες φορές αλλά θα το πω ακόμα μια φορά: τα παιδιά βιβλία δεν γράφονται μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους... κυρίως για τους μεγάλους!

Του Τομ οι μαγικές μηχανές και ο Νόι και η φάλαινα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος. 




You May Also Like

4 Comments

  1. Δεκτή και όμορφη η πρόταση Ελένη. Ευχαριστούμε. Όμορφη η μέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακούγονται πολύ όμορφα και διδαχτικά τα βιβλία που παρουσιάζεις Ελένη μου. Θα τα διαβάσω κι εγώ με τα δικά μου παιδιά και θα σου πω τις εντυπώσεις μου !
    Σε ευχαριστούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: