3 + 1 λόγοι που θα πρέπει να επισκεφτούμε το μουσείο της πόλης μας παρέα με τα παιδιά μας
Οι εκδρομές σε αρχαιολογικά μουσεία ή γενικότερα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν αποτελούν πάντα δέλεαρ για τα παιδιά. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλα τα παιδιά αλλά συνήθως τα παιδιά βαριούνται λίγο τέτοιες επισκέψεις ή είναι λίγο αρνητικά. Παρόλα αυτά νομίζω πως μια τέτοια επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην πόλη που ζούμε σχεδόν επιβάλλεται.
Κι αυτό γιατί είναι μάλλον απαράδεκτο να μην έχουμε επισκεφτεί τέτοιους χώρους στον τόπο μας. Ίσως τους θεωρούμε πάντα δίπλα μας και πρόχειρους για επίσκεψη ή ακόμη μπορεί να θεωρούμε ότι δεν θα φύγει το μνημείο από τη θέση του, ή ότι αφού περνάω απέξω δεν είναι ανάγκη να μπω και μέσα ή ακόμη χειρότερα αδιαφορούμε.
Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πως τόσοι άνθρωποι από όλες (κυριολεκτικά) τις γωνιές του πλανήτη έρχονται στη χώρα μας να θαυμάσουν τον αρχαίο πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Το εντυπωσιακό είναι πως έρχονται διαβασμένοι στον τόπο μας γνωρίζοντας καλά την ιστορία μας και ξέρουν ακριβώς τι βλέπουν καθώς και την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε αρχαιολογικό χώρο, μνημείο πολλές φορές και πίσω από εκθέματα των μουσείων. Το λυπηρό βέβαια είναι πως έχουν έρθει άνθρωποι στη χώρα μας πριν από τριάντα χρόνια και βλέπουν ένα μνημείο να αναστηλώνεται ή να είναι σε φάση συντήρησης αλλά όταν έρχονται ξανά μετά από τόσο καιρό το ίδιο μνημείο το βλέπουν ακόμη όπως τότε σε φάση αναστήλωσης ας πούμε. Αυτοί μένουν εντυπωσιασμένοι από τα τόσα χρόνια που χρειάζεται να ολοκληρωθεί ένα έργο στην Ελλάδα κι εμείς απλώς θεωρούμε δεδομένη ίσως και αστεία μια τέτοια κατάσταση.
Είναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε μαζί με τα παιδιά μας τέτοιους χώρους. Ορίστε 4 σημαντικοί λόγοι που θα μας παροτρύνουν να το κάνουμε!
Είναι μια διαφορετική εκδρομή πέρα από τα συνηθισμένα. Δεν είναι πάρκο ή παιδική χαρά ή θέατρο ή συνάντηση με φίλους κτλ. Είναι κάτι διαφορετικό και γι αυτό (ανάλογα κιόλας πως θα προϊδεάσουμε τα παιδιά) τα παιδιά θα χαρούν μια τέτοια επίσκεψη. Μια καλή ιδέα είναι να οργανώσουμε μια τέτοια επίσκεψη παράδειγμα σε ένα μουσείο που είναι και κλειστός χώρος ένα Σάββατο ή μια Κυριακή που ο καιρός δεν είναι καλός. Επίσης καλό είναι να ενημερωθούμε από πριν για τυχόν δράσεις στον χώρο του μουσείου που να αφορά τις ηλικίες των παιδιών μας ώστε η επίσκεψή μας να αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον.
Είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε πως είναι ένα μουσείο ή ένας αρχαιολογικός χώρος. Τι υπάρχει μέσα σε έναν αρχαιολογικό χώρο, από ποια εποχή είναι το κάθε τι, γιατί τα εκθέματα στα μουσεία είναι σε υπερυψωμένα βάθρα ή μέσα σε βιτρίνες. Από προσωπική μου πείρα σας λέω με βεβαιότητα πως αν στο παιδί αρέσει η πρώτη επίσκεψη σε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο τότε θα ζητήσει από μόνο του κι άλλες τέτοιες επισκέψεις.
Είναι μια εξαιρετική ιδέα για να μάθουμε ιστορικά στοιχεία του τόπου μας. Μια πραγματική ευκαιρία να ψάξουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο ή σε βιβλία ακόμη και σε τουριστικούς οδηγούς ώστε να ξέρουμε να πούμε στα παιδιά μας πέντε βασικά πράγματα που να αφορά αυτόν τον τόπο. Μια μάχη ας πούμε που αναφέρεται στην ιστορία ή ένα σπουδαίο γλυπτό ή ακόμη και για τις συνήθειες των ανθρώπων που ζούσαν τότε. Είναι σημαντικό να έχουμε να πούμε κάτι στα παιδιά μας όταν βρεθούμε σε ένα τέτοιο χώρο αλλιώς θα στεκόμαστε βουβοί και χωρίς ενδιαφέρον μπροστά σε μνημεία και εκθέματα κι αυτό είναι σίγουρα βαρετό για όλους μας.
Είναι η ευκαιρία μας για να επισκεφτούμε κι άλλα πολλά τέτοια μέρη και να εξερευνήσουμε τον τόπο μας από άκρη σε άκρη. Ευτυχώς όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοιους χώρους και μνημεία που ακόμη και αφημένα κάποια από αυτά στο έλεος τους, αξίζει να τα δούμε και να μάθουμε την ιστορία τους. Έτσι βήμα βήμα κι από λίγο κάθε φορά θα μάθουμε την ιστορία του τόπου μας. Κι αυτό να είστε σίγουροι πως δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά κι εμάς τους μεγάλους.
Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μετά από την επίσκεψή μας σε ένα μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο είναι:
✓ Να ζωγραφίσουμε κάτι από όσα είδαμε.
✓ Να ζωγραφίσουμε κάτι από όσα είδαμε.
✓ Να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τον δικό μας τουριστικό οδηγό ή τη δική μας "ιστορία" για τον τόπο μας χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που τραβήξαμε ή ακόμη και καρτ ποστάλ.
✓ Να στείλουμε σε κάποιον φίλο μας μία καρτ ποστάλ με κάτι από όσα είδαμε και μας εντυπωσίασαν.
Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν
απλώς κάντε το!
2 Comments
Αγαπώ πολύ αυτό το μουσείο! Είναι στην καρδιά μιας από τις αγαπημένες μου μεριές στην Αθήνα, αγαπούσα Μελίνα και φυσικά το Κουκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς τα παιδιά μου, έχει καταφέρει το σχολείο με τις βαρετές εκδρομές του, να τα κάνει να μισούν ακόμη και τη λέξη μουσείο! Είναι κι έφηβοι... ξερεις τώρα Εγώ πάντως μαζί σου.
Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά στο άκουσμα της λέξης βαριούνται... στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε να τους αλλάξουμε γνώμη, έστω κι αν συνεχίσουν να τα βαριούνται!
ΔιαγραφήΟ λόγος δικός σας: