Μουσική: ένα ισχυρό φάρμακο για τον άνθρωπο και την υγεία του!

by - Μαρτίου 02, 2019


Μουσική-και-θεραπευτικές-ιδιότητες

Εσείς το ξέρατε πως η μουσική είναι ένα ισχυρό φάρμακο για τον άνθρωπο και την ψυχική του υγεία; Όποια μουσική κι αν ακούει κανείς, σε όποια ένταση κι αν τη θέλει, σε όποια στιγμή της ημέρας και αν την ακούει η μουσική είναι εκεί και είναι ένα πραγματικό είδος θεραπείας για τον άνθρωπο! Και γι αυτό δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς. 


Η μουσική είναι αυτή που μας βοηθά να λύνουμε τα προβλήματά μας όχι γιατί έχει μαγικές ιδιότητες αλλά γιατί μέσα από τη μουσική νιώθουμε εμείς οι ίδιοι πιο χαλαροί και το υποτιθέμενο τεράστιο πρόβλημά μας ξαφνικά μικραίνει ή και ακόμα καλύτερα παύει και να υφίσταται. Με τη μουσική ο άνθρωπος τα βλέπει όλα καλύτερα, πιο χαρούμενα, πιο αισιόδοξα και αναμφίβολα πιο υπέροχα!

Η μουσική ξεκλειδώνει τα συναισθήματά μας. Ω ναι! η μουσική είναι το μοναδικό είδος τέχνης που είναι ικανό να ξυπνήσει ή ακόμη και να γεννήσει όλα μας τα συναισθήματα! Πόσες φορές ένα τραγούδι ή ένας ήχος δεν μας δημιουργεί το συναίσθημα της χαράς, της αισιοδοξίας, της λύπης, του θυμού, της αγανάκτησης, της ελπίδας, του χαμού, της οργής, επανάστασης, του πόνου, του έρωτα και πόσα ακόμη; 

Η μουσική αγγίζει ένα σωρό θέματα. Δεν είναι μόνο αγάπες και λουλούδια. Η μουσική μιλάει για όμορφα μέρη που δεν πρόκειται να πάμε ποτέ, για ανθρώπους που ίσως δεν γνωρίσουμε ποτέ, για πολέμους και καταστροφές, για το δίκιο και το άδικο, για ναρκωτικά, για έναν μαγικό ή ανεκπλήρωτο έρωτα. 

Η μουσική είναι δημιουργική. Άνετα όμως αυτό! Με τη μουσική σου γεννάται η ανάγκη να δημιουργήσεις κι εσύ κάτι, να γράψεις, να ζωγραφίσεις, ακόμη και να γυμναστείς ή να βγεις εκεί έξω και να νιώσεις τις ομορφιές αυτού του κόσμου.

Η μουσική διώχνει το άγχος. Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό αλλά η μουσική τα κάνει να φαίνονται όλα πιο χαλαρά, πιο ήρεμα, πιο όμορφα, πιο ελπιδοφόρα. 

Η μουσική σε βοηθά να μάθεις ξένες γλώσσες. Το ξέρετε ότι υπάρχουν μουσικοί που μπορούν να γράφουν στίχους σε μια γλώσσα που δεν την έχουν διδαχθεί ποτέ αλλά την έχουν μάθει μέσα από στίχους της μουσικής της; κι όμως συμβαίνει.

Η μουσική έχει βοηθήσει ανθρώπους στο παρελθόν να σωθούν όταν βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κάτω από χαλάσματα. Κατάφεραν όμως να μείνουν ζωντανοί όταν φαντάζονταν πως παίζει η αγαπημένη τους μουσική. Η μουσική δεν έπαιζε πουθενά αλλού εκτός από το μυαλό τους. Η πιανίστρια Alice Herz - Sommer κατάφερε να επιζήσει κατά τη διάρκεια του Β' παγκόσμιου πολέμου όταν ήταν έγκλειστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τσεχοσλοβακία και ανακαλούσε κομμάτια μουσικής που τα έπαιζε στο μυαλό της. Αυτό τη βοηθούσε να παίρνει δύναμη και να αντέχει. 


Μουσική-και-θεραπευτικές-ιδιότητες


Ακούω μουσική κάθε μέρα όταν είμαι μόνη στο σπίτι. Ευτυχώς μου αρέσουν αρκετά είδη μουσικής κι έτσι δεν βαριέμαι. Οι αδυναμίες βέβαια σε καλλιτέχνες υπάρχουν γι αυτό και τιμώ ιδιαίτερα την μουσική τους. Ευτυχώς τα παιδιά αγαπάνε ιδιαίτερα τη μουσική σε αυτό το σπίτι και σε κάθε ευκαιρία βάζουμε να παίζει μουσική κι εμείς κάνουμε διάφορα άλλα πράγματα. Η μουσική όμως παίζει!

Α και κάτι ακόμη, έχω το κακό συνήθειο και τραγουδάω ακόμη και να χορεύω. Γιατί το λέω κακό συνήθειο; μα φυσικά γιατί παίζει να είμαι ο πιο φάλτσος άνθρωπος της Γης και ο άνθρωπος που δεν μπορεί με τίποτα -με τίποτα όμως- να χορέψει σωστά. Παρόλα αυτά επιμένω να ακούω μουσική και ακόμη να τραγουδάω ή και να χορεύω ανάμεσα σε ξεσκονίσματα, μαγειρέματα και άλλα τέτοια πέρα για πέρα βαρετά καθήκοντα μου.

Όσο για τις συναυλίες; Τρελαίνομαι γι αυτές κι ευτυχώς έχω μπόλικες τέτοιες στο "βιογραφικό" μου. Εννοείται πως έχω σκοπό να συνεχίσω να το εμπλουτίζω για πολλά πολλά χρόνια ακόμη με νέες συναυλίες!

Κάποτε ξεκίνησα κι εγώ πιο στενές σχέσεις με τη μουσική. Ξεκίνησα να μάθω βιολί αλλά λόγω συνθηκών (βλέπε 3 παιδιά) το άφησα. Μπορεί να μην έγινα ποτέ βιολονίστρια αλλά μέσα από αυτό έμαθα να σέβομαι τη μουσική.

Μην ξεχνάτε να ακούτε μουσική
σε κάθε ευκαιρία!

You May Also Like

0 Comments

Ο λόγος δικός σας: