Εξερευνώντας τον μαγικό κόσμο των ζώων μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου!

by - Μαρτίου 06, 2019


Άτλαντας-για-παιδιά-Ζώα


Για τα παιδιά ο κόσμος των ζώων είναι κάτι μαγικό και πάντα ψάχνουν τρόπους να ανακαλύψουν περισσότερα γι αυτό τον κόσμο κι εδώ που τα λέμε δικαίως το κάνουν. Τα παιδιά μου παρόλο που μεγαλώνουν, ακόμη ψάχνουν τρόπους να μαθαίνουν γι αυτό τον κόσμο και ειδικά για τα ζώα. Έχουν ανακαλύψει λοιπόν δυο τέτοιους τρόπους που και με τους δύο συμφωνώ απόλυτα. Ο ένας είναι τα ντοκιμαντέρ που αν τα πετύχουν δεν υπάρχει περίπτωση να τα προσπεράσουν και ο άλλος φυσικά είναι τα βιβλία!


Άτλαντας-για-παιδιά-Ζώα


Πρόσφατα λοιπόν "έπεσε" (ευτυχώς η δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης μας ανανεώνει συχνά τα ράφια της) στα χέρια μας ο Άτλαντας για Παιδιά με θέμα τα Ζώα και νομίζω πως είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους που "εξερευνήσαμε" ποτέ, αν δεν είναι το καλύτερο. Κι αυτό το λέω γιατί ολόκληρος ο πλανήτης έχει χωρέσει μέσα σε ένα βιβλίο αλλά το βιβλίο δεν είναι καθόλου (μα καθόλου) κουραστικό ή βαρετό. Οι σελίδες είναι χωρισμένες ανάλογα με τις ηπείρους του πλανήτη. Ένα κομμάτι εξερευνεί τη Βόρεια Αμερική, άλλο κομμάτι το Νότιο Πόλο, άλλο κομμάτι την Ευρασία κτλ. 


Για κάθε ζώο υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που πραγματικά πολλά από αυτά είναι άγνωστα στους ανθρώπους, εκτός κι αν κάποιος ασχολείται με το αντικείμενο. Ορίστε ένα παράδειγμα: ο κορμοράνος που ζει στην Ασία παλαιότερα εκπαιδευόταν από τους ανθρώπους να ψαρεύει μιας και ήταν πολύ καλός βουτηχτής αλλά και κολυμβητής. Η εκπαίδευσή του ήταν τέτοια που ο κορμοράνος δεν κατάπινε τα ψάρια που έπιανε αλλά τα άφηνε στη βάρκα του ψαρά. 


Άτλαντας-για-παιδιά-Ζώα


Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και η ενότητα με τα εξαφανισμένα ζώα. Φυσικά δεν αναφέρονται πολλά αλλά αυτά που αναφέρονται είναι αρκετά για να καταλάβει ένα παιδί πως η επίδραση του ανθρώπου στον κόσμο των ζώων δεν είναι πάντα καλή. Εσείς ξέρατε ότι υπήρχε κάποτε χρυσός βάτραχος αλλά πλέον έχει εξαφανιστεί; εμείς όχι δεν το ξέραμε αλλά το μάθαμε!

Ακόμη υπάρχει και η ενότητα με τις απίθανες επιδόσεις διάφορων ζώων. Εσείς ξέρατε ότι υπάρχει είδος ψαριού που μοιάζει με χέλι που μπορεί να κοιμάται μέχρι και δυο χρόνια; ή ότι η λιβελούλα είναι το πιο γρήγορο πετούμενο έντομο; Όπως φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς δεν ξέρετε ότι ο πετρίτης (είδος γερακιού) είναι το γρηγορότερο πλάσμα στη Γη αφού μπορεί να βουτήξει στον αέρα με 320 χιλιόμετρα την ώρα για να πιάσει τη λεία του.

Γι αυτούς τους λόγους λοιπόν συνιστώ ανεπιφύλακτα το ξεκοκάλισμα του συγκεκριμένου βιβλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα. Και να θυμάστε πως δεν έχουν να μάθουν μόνο τα παιδιά καινούρια πράγματα από τέτοια βιβλία αλλά και οι μεγάλοι! κι εγώ είμαι χαρούμενη για όλα αυτά τα καινούρια πράγματα που έμαθα.



Μέχρι το επόμενο βιβλίο μην ξεχνάτε να διαβάζετε 
και να θυμάστε πως τα βιβλία μας κάνουν καλύτερους!

You May Also Like

0 Comments

Ο λόγος δικός σας: