Συμβίωση: Ριντιαν Μπρουκ - ένα βιβλίο για τον πόλεμο που δεν σταματά με συμφωνίες ειρήνης και ανακωχές

by - Μαρτίου 16, 2019


Συμβίωση-Ριντιαν-Μπρουκ


Ο πόλεμος δεν σταματά με τη συμφωνία μιας ανακωχής ή με συμφωνητικά που δηλώνουν το τέλος του πολέμου ούτε με συνθήκες ειρήνης. Οι συνθήκες δεν είναι μαγικοί διακόπτες που γυρνάνε και αλλάζουν τον κόσμο όταν ηχήσουν οι σάλπιγγες της ειρήνης ούτε αφορούν τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Γιατί αυτοί είναι πάντοτε τα πιόνια που δεν έχουν κινήσεις σχεδόν καθόλου κινήσεις. Κάθε πόλεμος δυστυχώς για την ανθρωπότητα συνεχίζεται και μετά τις συνθήκες και τα συμφωνητικά και είναι το ίδιο σκληρός όπως και κατά τη διάρκειά του. 


Η Συμβίωση είναι ένα βιβλίο που λαμβάνει χώρα στη μεταπολεμική Γερμανία του 1946 όταν οι Βρετανοί προσπαθούσαν να την στηρίξουν αυτή τη διαλυμένη χώρα ξανά στα πόδια της. Ο Λιούης Μόργκαν είναι ένας Άγγλος συνταγματάρχης που εργάζεται για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση του Αμβούργου και γι αυτό θα χρειαστεί να μείνει καιρό στη Γερμανία. Έτσι λοιπόν φέρνει να ζήσουν μαζί του τη γυναίκα του και τον μοναδικό γιο του που επέζησε από τους βομβαρδισμούς στο Λονδίνο. Για χάρη της οικογένειάς του έχει επιταχτεί ένα πανέμορφο σπίτι δίπλα στον ποταμό μιας ευκατάστατης γερμανικής οικογένειας που μετράει κι αυτή τις δικές της πληγές. Μένουν όμως όλοι άναυδοι με την απόφαση του συνταγματάρχη να μην διώξει από το σπίτι τον ιδιοκτήτη και τη δύστροπη κόρη του.  
Η συμβίωση στην αρχή δεν θα είναι εύκολη. Στην πορεία όμως όλοι όσοι ζουν κάτω από την ίδια στέγη θα καταλάβουν πως αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν και σίγουρα ότι τους ενώνει δεν έχει  θρησκεία και εθνότητα. Έχει μόνο συναισθήματα και απομεινάρια ενός άδικου πολέμου που τους στιγμάτισαν για πάντα.
Παράλληλα η ζωή στη Γερμανία κινείται μέσα από δελτία τροφίμων, κλοπές, μαυραγορίτες, πτώματα που ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί, χαλάσματα, μίσος για όσα άφησε ο πόλεμος, ελπίδα για την επιβίωση και το όνειρο για το δικαίωμα στη ζωή. 

Η Συμβίωση είναι ένα βιβλίο που δεν ασχολείται μόνο και με τους νικητές και τους ηττημένους ηγέτες και τα συμφέροντά τους αλλά και με τους νικητές και τους χαμένους λαούς. Αλήθεια υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι; άνθρωποι που μπορούν να θεωρηθούν νικητές ή ηττημένοι ενός πολέμου; και αν ναι, ηττημένοι τι έχασαν; και οι νικητές τι κέρδισαν; Το πιο πιθανό είναι πως μετά από τη λήξη ενός πολέμου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι λαοί. Υπάρχουν νεκροί, ακρωτηριασμένοι άνθρωποι, πεινασμένοι, αγνοούμενοι και άρρωστοι. Υπάρχει πείνα, φτώχεια, φρίκη και δυστυχία. Αλλά μέσα σε όλη αυτή τη φρικαλεότητα μπορεί να υπάρξει και ανθρωπιά και όταν το μίσος μπει στην άκρη θα έρθει σταδιακά και ο σεβασμός για τον συνάνθρωπο που παλεύει για την όποια αξιοπρέπεια του έχει απομείνει και αργότερα θα ανθίσει η φιλία, η αγάπη και στο τέλος η λύτρωση. Αρκεί μόνο οι άνθρωποι να πάψουν να εχθρεύονται τον συνάνθρωπο τους, τον γείτονά τους, τον συνομήλικό τους, τον ξένο που ήρθε στον τόπο τους.

Αν πέσει στα χέρια σας αυτό το βιβλίο κάντε τον κόπο και διαβάστε το! μη φοβηθείτε να ξενυχτήσετε αλλά πιο πολύ μη φοβηθείτε να δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Ίσως έτσι νιώσετε κι εσείς μια σταλιά λύτρωση και ίσως λίγο πιο πολύ άνθρωποι! 
Η Συμβίωση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Μέχρι το επόμενο βιβλίο που θα με αναγκάσει να χάσω τον ύπνο μου,
μην ξεχνάτε να διαβάζετε πολύ!!

You May Also Like

0 Comments

Ο λόγος δικός σας: