Της προπαίδειας το μαγικό κουτί - τρόπος εκμάθησης της προπαίδειας

by - Μαρτίου 28, 2019


μέθοδος-τρόπος--εκμάθησης-της-προπαίδειας


Τι θα λέγατε αν σας έλεγα πως η προπαίδεια δεν είναι μάθημα ή αγγαρεία αλλά ένα ωραιότατο παιχνίδι; Και μάλιστα ένα παιχνίδι γεμάτο χρώματα και αριθμούς; Σας διαβεβαιώνω λοιπόν πως υπάρχει αυτό το παιχνίδι και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εκμάθησης της προπαίδειας. Μας το "σφύριξαν", το δοκιμάσαμε, το παίξαμε, το λατρέψαμε και σας το παρουσιάζουμε.

Έτσι για μας η προπαίδεια δεν είναι πια βραχνάς αλλά παιχνίδι! επιπλέον έπαψαν να με ταλαιπωρούν κι εμένα ερωτήσεις του τύπου: πως θα μάθω στα παιδιά μου την προπαίδεια; ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος εκμάθησης της προπαίδειας;  


Αυτός ο τρόπος λοιπόν είναι η μέθοδος που διδάσκουν οι δάσκαλοι της ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία στα παιδιά που δυσκολεύονται να αποστηθίσουν την προπαίδεια. Τουλάχιστον αυτός είναι ο τρόπος που μας δίδαξε ο δικός μας δάσκαλος ενισχυτικής διδασκαλίας στο δικό μας σχολείο. Και ναι, πέτυχε!


μέθοδος-τρόπος--εκμάθησης-της-προπαίδειας


Εγώ λοιπόν αυτό τον τρόπο τον ονόμασα "της προπαίδειας το μαγικό κουτί" και είναι στ' αλήθεια μαγικό αυτό το κουτί. Είναι λες και μέσα κρύβει όλα τα ξόρκια και τα μαγικά για να γίνει η προπαίδεια ένα ποίημα. 

Από ότι θα είδατε από τις φωτογραφίες σε αυτό το κουτί υπάρχουν οι δέκα προπαίδειες (από την προπαίδεια του 1 έως και του 10). Δηλαδή για κάθε μια προπαίδεια έχω κόψει σε μακρόστενα χαρτονάκια την πράξη (1x2, 2x2, 2x3) ενώ σε τετράγωνα χαρτονάκια έχω κόψει τα αποτελέσματα. Όπως βλέπετε οι πράξεις είναι σε δικό τους χρώμα ενώ τα αποτελέσματα σε άλλο χρώμα. Κάθε προπαίδεια (πράξεις και αποτελέσματα) είναι δεμένα με λαστιχάκι για ευκολία. Όταν θελήσει δηλαδή κάποιος να παίξει με την προπαίδεια του 4 είναι εύκολο να την βρει και να την βγάλει από το κουτί.


μέθοδος-τρόπος--εκμάθησης-της-προπαίδειας



Ελάτε τώρα να δείτε πως παίζεται το παιχνίδι.
1ος τρόπος: Στην παρακάτω φωτογραφία έχουμε απλωμένες τις πράξεις της προπαίδειας του 1. Δίπλα ανακατεμένα είναι τα αποτελέσματα. Το παιδί βάζει σε μια σειρά τις πράξεις και μετά "κουμπώνει" τα αποτελέσματα. Παράλληλα αν θέλει "διαβάζει" τις πράξεις και τα αποτελέσματα. Σημαντικό είναι να "τραγουδάει" και τα αποτελέσματα μόνα τους χωρίς την πράξη. Παράδειγμα για την προπαίδεια του 3 λέμε: 3 - 6 - 9 - 12 κτλ. 


μέθοδος-τρόπος--εκμάθησης-της-προπαίδειας


2ος τρόπος: στην παρακάτω φωτογραφία έχουμε κάνει το αντίθετο. Στην προπαίδεια του 9 έχουμε απλώσει τα αποτελέσματα και το παιδί πρέπει να "κουμπώσει" σωστά τις πράξεις από δίπλα. Κι εδώ είναι καλό να λέμε φωναχτά πράξεις και αποτελέσματα ή έστω μόνα τους τα αποτελέσματα κάθε πράξης σαν ποίημα.  


μέθοδος-τρόπος--εκμάθησης-της-προπαίδειας

Πάμε τώρα για λατρεμένα tips που αφορούν την προπαίδεια του 9! γιατί μπορεί η προπαίδεια του 9 να μοιάζει δύσκολη αλλά στην ουσία είναι από τις πιο εύκολες. Με αυτό τον τρόπο την έμαθα μέχρι κι εγώ που ακόμη την μπέρδευα. 

Στον πρώτο πίνακα είναι η προπαίδεια του 9 και δίπλα σε μπλε και κόκκινο χρώμα τα αποτελέσματα της. Αν παρατηρήσετε η στήλη με τα μπλε στην ουσία είναι οι αριθμοί από το 0 μέχρι το 9 σε αύξουσα σειρά. Το αντίθετο γίνεται και στην κόκκινη στήλη που εκεί είναι τα αποτελέσματα αλλά  σε φθίνουσα σειρά, δηλαδή από το 9 μέχρι το 0. Έτοιμη και η προπαίδεια του 9 με αυτό το πανέξυπνο κολπάκι!

Μια άλλη έξυπνη ιδέα για να ξέρουμε αν κάθε αποτέλεσμα της προπαίδειας του 9 είναι σωστό είναι να προσθέσουμε τα νούμερα του αποτελέσματος. Δηλαδή στο 3 x 9 = 27 αν προσθέσω 2+7 τότε βρίσκω 9. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα αποτελέσματα αν τα προσθέσω μεταξύ τους. Έχουν όλα άθροισμα 9!

1   x 9 = 09           0+9=9
2   x 9 = 18           1+8=9
3   x 9 = 27           2+7=9
4   x 9 = 36           3+6=9
5   x 9 = 45           4+5=9
6   x 9 = 54           5+4=9
7   x 9 = 63           6+3=9
8   x 9 = 7          7+2=9
9   x 9 = 81           8+1=9
10 x 9 = 9          9+0=9

Πως σας φάνηκε της προπαίδεια το μαγικό κουτί; 

Μέχρι το επόμενο παιχνίδι μας 
να περνάτε καλά!!

You May Also Like

6 Comments

  1. Ουαου φίλη! Θα το έχω υπόψιν όταν το χρειαστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σας βοηθήσει κι εσάς όπως κι εμάς φίλη μου!!!!!

      Διαγραφή
  2. Πες μου πως σου το σφύριξε δασκάλα; Είναι από τα αγαπημένα μας παιχνίδια στο σχολείο !! Μπράβο μανούλα 👍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλος ειδικής αγωγής μας το σφύριξε και είναι ε΄να θαύμα! και ο δάσκαλος και ο τρόπος εκμάθησης της προπαίδειας!

      Διαγραφή
  3. θα το ετοιμάσω για τις εγγονές μου .
    Σίγουρα θα βοηθήσει .😘😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: