Diy κότες για το Πάσχα (και όχι μόνο)

by - Απριλίου 16, 2019



diy-easter


Γι αυτό το Πάσχα ετοιμάσαμε κάτι διαφορετικό, εξίσου όμως εύκολο και απλό με τα προηγούμενα πασχαλινά diy μας. Πρόκειται για χαριτωμένες κότες που άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως δωράκι γεμάτο με λιχουδιές. Διαφορετικά μένει ως έχει, σαν απλό διακοσμητικό!  

Όπως και να 'χει να είστε σίγουροι ότι αυτές οι κότες θα γεμίσουν με ζωντάνια και χρώμα μια γωνιά του σπιτιού σας κι αυτό γιατί έχουν τόση πλάκα που αν τις βάλεις να κάτσουν όλες μαζί σίγουρα δεν θα θες να τις μαζέψεις μετά το Πάσχα. Άλλωστε δεν μας εμποδίζει κανείς να τις κρατήσουμε για περισσότερο καιρό στο σπίτι μας!


easter-craft


Αυτές οι κοτούλες για την κατασκευή τους είναι πανεύκολες πραγματικά και το πιο βασικό μας υλικό είναι η φαντασία μας και για την απόκτηση αυτού του υλικού δεν χρειάζεται ούτε να ψάξουμε ούτε να ξοδέψουμε! Πάμε να σας δείξω πως έφτιαξα τα πτηνά μου; Βασικά ξεκινήσαμε όλοι μαζί (μάνα + 3 παιδιά) αλλά μόνο το ένα παιδί έμεινε να φτιάξει τη δική του κότα. Εμένα πάντως μου άρεσε και έφτιαξα καμιά δεκαριά μιας και ξεκίνησα!

Για αρχή χρειαζόμαστε χαρτόνια σε διάφορα χρώματα τα οποία κόβουμε σε στρογγυλά σχήματα χρησιμοποιώντας διαβήτη, ένα πιάτο ή ότι άλλο στρογγυλό θέλουμε και ανάλογα πάντα το μέγεθος που θέλουμε να βγει το τελικό μας αποτέλεσμα. 

Εγώ για τις κότες των φωτογραφιών χρησιμοποίησα πιάτα του φαγητού (τα μεγάλα, όχι του γλυκού). Κόβουμε έναν κύκλο και μετά κόβουμε ακριβώς στη μέση τον κύκλο, οπότε έχουμε δυο ημικύκλια. Το ημικύκλιο το κάνουμε κώνο και με συρραπτικό ή κόλλα το σταθεροποιούμε.


χειροτεχνίες-πάσχα


Αυτό ήταν το δύσκολο - μπελάς - βαρετό κομμάτι. Μετά αρχίζει το κομμάτι της φαντασίας, το όμορφο δηλαδή κομμάτι του diy μας. Εκεί που δηλαδή κολλάμε ματάκια, ουρές, ράμφη και λειριά από χαρτόνι. Για όλα αυτά δεν χρησιμοποίησα πουθενά πατρόν ή σχέδιο. Απλά έπαιρνα για κάθε ένα από αυτά ένα κομμάτι χαρτόνι και χωρίς σχέδιο προσπαθούσα να δώσω σχήμα που να μοιάζει με λειρί ή ράμφος. Κανένα δεν βγήκε ίδιο με κανένα αλλά αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά. Δεν έχουμε στο τέλος καρμπόν την ίδια κατασκευή σε πολλές κόπιες αλλά κάθε φορά κάτι καινούριο.

Για μένα προσωπικά αυτό είναι που αξίζει στις χειροτεχνίες για παιδιά. Και σε αυτή την παιδική (και όχι μόνο) πασχαλινή κατασκευή δεν χωράνε περιορισμοί και πρέπει. Ας είναι τα μάτια στραβά ή οι ουρές τεράστιες. Ας είναι και τα λειριά μικροσκοπικά ή μεγάλα, δεν μας ενοχλεί καθόλου. Τουναντίον! 


κότες-Πάσχα-κατασκευές


Οι ουρές και τα φτερά έγιναν με χαρτί γκοφρέ που το δίπλωσα στα τέσσερα και μετά το έκοψα σε πολλές λωρίδες. Μερικές ουρές επίσης τις έφτιαξα χρησιμοποιώντας χαρτί ανθοπωλείου (που δεν ξέρω το όνομά του). Στο τέλος το σταθεροποίησα πάνω στην κότα με σιλικόνη. 

Το γκοφρέ χαρτί να ξέρετε δεν θέλει πολλές κόλλες, γιατί είναι πολύ λεπτό χαρτί και λιώνει εύκολα. Εγώ για να γλιτώσω κόπο όταν έχω έτοιμη μια φούντα για ουρά ή φτερά το "δένω" πρώτα με συρραπτικό και μετά το κολλάω πάνω στον κώνο μου με σιλικόνη. Εκεί, αν δεν θέλω να φαίνεται το καρφάκι κολλάω πάνω λίγο χαρτί στο ίδιο χρώμα με μια σταγόνα κόλλα.


Πασχαλινές-κατασκευές-diy-easter-hen


Για τα πόδια που πολύ τα χάρηκα για να τα φτιάξω χρησιμοποίησα πολλά και διάφορα που βρήκα στα κουτιά μου. Κάποια πόδια έγιναν με χαρτόνι που το δίπλωσα σε πολλές γωνίες και στο τέρμα του κόλλησα πατουσάκια από χαρτόνι και πραγματικά είναι πολύ χαριτωμένα πόδια! Κάποια άλλα πόδια έγιναν απλώς από κορδέλες ή σκοινιά ή ακόμα και από  σπάγκο που βρήκα σε κομμάτια στο κουτί μου. Στο τέλος αυτών των ποδιών για πατουσάκια κόλλησα κουμπιά σε διάφορα χρώματα. 

Κι εδώ ισχύει πως απλώνω υλικά στο τραπέζι μου και χωρίς περιορισμούς διαλέγω κορδέλες ή χαρτιά ή σπάγκους και κολλάω πόδια στο εσωτερικό της κότας μου! Πιστέψτε με, τέτοιες χειροτεχνίες δεν έχουν τεχνικές και πραγματικά καθόλου περιορισμούς. 


easter-craft-Πάσχα-διακόσμηση


Καμιά κότα όπως βλέπετε δεν βγήκε ίδια με καμιά άλλη και φτιάξαμε πάνω από δέκα κοτούλες. Όλες είναι διαφορετικές κι αυτό γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε έναν τύπο μόνο, ένα χρώμα μόνο ή ένα αυστηρό σχέδιο. Άλλο πόδι πιο κοντό, άλλο πόδι πιο μακρύ, άλλα πόδια άνισα μεταξύ τους. Άλλο ράμφος πιο μυτερό άλλο πιο πλακουτσωτό. Άλλη ουρά πιο φουντωτή, άλλη πιο μικρή, άλλη ίσια, άλλη στραβή και πάει λέγοντας. 

Μια καλή ιδέα αν θέλετε τέτοιες κότες να τις κάνετε δωράκια σε παιδιά (μικρά ή μεγάλα παιδιά εννοείται) είναι να τις γεμίσετε με λιχουδιές. Γεμίζετε την κότα σας με ότι θέλετε και μετά με ένα χαρτόνι κλείνετε από κάτω τον πάτο. Εδώ καλό είναι να κολλήσετε με σιλικόνη τον πάτο σας και όχι παντού αλλά σε μερικά σημεία μόνο, ώστε ο παραλήπτης να μπορέσει εύκολα να ανοίξει το δωράκι του! 


Πασχαλινές-χειροτεχνίες-παιδιά


Να θυμάστε πως για να κάνουμε όμορφες κατασκευές δεν χρειάζεται να έχουμε έναν σκασμό από υλικά ή να τρέχουμε και να αγοράζουμε συνέχεια πράγματα. Μπορούμε μια χαρά να φτιάξουμε πολλά και όμορφα πράγματα χρησιμοποιώντας απλώς και μόνο ότι βρούμε στα κουτιά μας ή στο σπίτι μας γενικά. 

Αν θέλετε να δείτε και άλλες μοναδικές πασχαλινές κατασκευές ρίξτε μια ματιά  εδώ! Δεν θα βρείτε ένα ή δύο ή τρία diy αλλά 12 μοναδικά πασχαλινά diy!

Αν έχετε φτιάξει κάτι παρόμοιο θα χαρώ πολύ να το δω! Ξέρετε που θα με βρείτε... Αρκεί να μου στείλετε ένα μήνυμα στη σελίδα μας, πατώντας εδώ!


Μέχρι το επόμενο diy μας
να περνάτε υπέροχα! 

You May Also Like

2 Comments

  1. Ξετρελάθηκα με τις κοτούλες σου.
    Θα τις φτιάξω κσι θα σου υις δειξω.
    Έχω ένα σωρό υλικά

    Μπράβο Ελένη νε τα ωραία σου.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα περιμένω να δω τι έφτιαξες τελικά!! μου αρέσει να βλέπω την χειροτεχνία μου φτιαγμένη από άλλα χέρια!!
      πολλά φιλιά!!!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: