Αραιό δίχτυ από τον Hakan Nesser

by - Απριλίου 17, 2019


Αραιό-δίχτυ-Hakan-Nesser


Λατρεύω τα αστυνομικά βιβλία και έχω την τύχη να έχω διαβάσει πολλά τέτοια και από πολλούς συγγραφείς. Επομένως, πλέον για μένα είναι δύσκολο να ανακαλύψω συγγραφέα που να με ενθουσιάσει, που να πω "ναι! τα κατάφερε να με καθηλώσει". Ο Hakan Nesser λοιπόν τα κατάφερε περίφημα! με "ανάγκασε" να περάσω σχεδόν 400 σελίδες σε δυο νύχτες. Αν αυτό δεν θεωρείται επιτυχία για έναν συγγραφέα τότε δυσκολεύομαι να βρω τι  άλλο μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία.

Είμαι λοιπόν στη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης μου που ευτυχώς ανανεώνει συχνά τον πλούτο της και προσπαθώ να διαλέξω το επόμενο βιβλίο που θα μου κάνει παρέα. Πέφτω λοιπόν το "Αραιό δίχτυ" και αφού δεν είχα βρει τίποτα πιο ενδιαφέρον είπα "δεν βαριέσαι, ας διαβάσω αυτό". Έλα όμως που για ένα "δε βαριέσαι" χαράμισα ύπνο δυο νυχτών! αν άξιζε; φυσικά και πάντα αξίζει να ξενυχτάμε εξαιτίας καλών βιβλίων! Γιατί ο Hakan Nesser είναι από τους συγγραφείς που δεν χρειάζεται να γεμίσουν ολόκληρο τόμο για να μας διηγηθούν μια ιστορία μέχρι να βάλουμε τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους αλλά είναι από εκείνους που μέσα από απλές και κυρίως σύντομες -περιεκτικότατες όμως- σκηνές μας δίνουν μαι σαφή εικόνα γεγονότων χωρίς αυτό να σημαίνει πως μας σερβίρουν στο πιάτο τον ένοχο της υπόθεσης. Καλύτερα, μας παίζουν κυριολεκτικά στα δάχτυλα μέχρι την τελευταία σελίδα!

Ο Βαν Βέτερεν είναι ένας ολοκληρωμένος, έξυπνος και χαρισματικός χαρακτήρας που ακόμα  κι όταν λείπει από τις σκηνές  του βιβλίου η πληθωρικότητα του αφήνει το στίγμα της μέσα στις σελίδες. Εδώ λοιπόν καλείται να εξιχνιάσει μια υπόθεση που από την αρχή της δεν φαινόταν να στέκει λογικά σε κανένα σημείο της. Όλα ξεκινάνε όταν ο καταξιωμένος καθηγητής Γιάνεκ Μίτερ ξυπνάει το πρωί στο σπίτι του και ανακαλύπτει νεκρή τη γυναίκα του στη μπανιέρα τους ενώ αυτός δεν θυμάται απολύτως τίποτα από την προηγούμενη νύχτα. Το δικαστήριο δεν θα δεχτεί την αμνησία ως δικαιολογία και δεν θα ψάξει πολύ την υπόθεση. Έτσι ο Μίτερ με συνοπτικές διαδικασίες θα βρεθεί έγκλειστος σε ψυχιατρείο. Όταν όμως και ο Μίτερ θα βρεθεί νεκρός τότε η υπόθεση θα ξανά βγει στην επιφάνεια και επιτέλους θα της δοθεί η πρέπουσα σημασία. 

Το αραιό δίχτυ έτρεξε γρήγορα, δεν κούρασε καθόλου και στάθηκε έξυπνα μέχρι την τελευταία -κυριολεκτικά την τελευταία- πρόταση! 
Χρόνια τώρα δηλώνω φανατική του Jo Nesbo είτε υπάρχει Χάρι Χόλε στα βιβλία του είτε όχι. Πλέον όμως μπορώ με περηφάνια να πω, πως ανακάλυψα τον συγγραφέα που λάτρεψα σχεδόν το ίδιο με τον αγαπημένο μου Νορβηγό!
Αν λοιπόν είσαι κι εσύ λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις το Αραιό δίχτυ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μόνο κανόνισε την άλλη μέρα να μην έχεις να σηκωθείς νωρίς το πρωί. 


Μέχρι το επόμενο βιβλιοταξίδι μας
να περνάτε υπέροχα!

You May Also Like

0 Comments

Ο λόγος δικός σας: