Το επιβλητικό ναυάγιο - Δημήτριος στο Γύθειο Λακωνίας

by - Απριλίου 23, 2019

καράβι-Γύθειο


Το ναυάγιο Δημήτριος βρίσκεται στην παραλία Βαλτάκι (5 χιλιόμετρα έξω από Γύθειο) από τις 23 Δεκεμβρίου 1981 όπου και προσάραξε. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια επιβλητική εικόνα από όποια πλευρά κι αν σταθείς για να κοιτάξεις και πιστέψτε με, υπάρχουν ένα σωρό σημεία που μπορείς να σταθείς και να θαυμάσεις αυτή τη σπάνια θέα. Πηγαίνοντας προς το Βαλτάκι θα βρεθείς να κοιτάς από ψηλά το κουφάρι του καραβιού λίγο πριν πάρεις την κατηφόρα για την παραλία, εκεί υπάρχει χώρος για να σταματήσεις με ασφάλεια και να δεις από ψηλά το ναυάγιο. Εκεί θα βγάλεις τις πιο όμορφες φωτογραφίες και σίγουρα είναι μια εικόνα που δεν θα την ξεχάσεις καθόλου εύκολα.


Ναυάγιο-Λακωνία-Γύθειο



Κατεβαίνοντας στην παραλία (προσοχή εδώ γιατί η πρόσβαση στην παραλία γίνεται ακριβώς μετά από μια απότομη στροφή) υπάρχει άπλετος χώρος για να παρκάρεις αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πολλή σκιά ώστε να καλύψει μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων. Στην παραλία υπάρχει καφέ - εστιατόριο αλλά η παραλία δεν είναι οργανωμένη κι αυτό γιατί στην παραλία αυτή (όπως και σε όλο σχεδόν τον λακωνικό κόλπο) υπάρχουν φωλιές από τις χελώνες καρέτα - καρέτα. 

Η παραλία είναι ιδανική για παιδιά! είναι μεγάλη αμμουδερή παραλία και τα νερά δεν είναι απότομα βαθιά γι αυτό και η συγκεκριμένη παραλία μαζεύει αρκετό κόσμο. Από το σημείο που θα στήσετε ομπρέλα ή θα αφήσετε τα πράγματά σας μπορείτε να περπατήσετε ως το ναυάγιο. Κανείς δεν κουράζεται να περπατήσει ως το ναυάγιο και όσο πλησιάζεις προς αυτό, τόσο ενθουσιάζεσαι. 
Καλό είναι βέβαια να αποφεύγεται το κολύμπι κοντά στο ναυάγιο. Όσο να ναι μετά από τόσα χρόνια που σαπίζει, το νερό ίσως να μην είναι και τόσο καλό. 


Ναυάγιο_Δημήτριος-Λακωνία


Για την ιστορία του ναυαγίου το οποίο έχουν πλαισιώσει πολλοί μύθοι και θρύλοι θα σας πω πως το καράβι "Δημήτριος" είχε μήκος 67 μέτρα, χωρητικότητά 965 κόρων και ναυπηγήθηκε το 1950. Οι πιο επικρατέστερες ιστορίες που ζώνουν το κουφάρι του καραβιού είναι πως υπήρξε πλοίο φάντασμα ή και ακόμη πως κουβαλούσε λαθραία τσιγάρα. 

Η αλήθεια βέβαια απέχει πολύ από τους θρύλους. Στην πραγματικότητα το πλοίο αναγκάστηκε να καταπλεύσει εκτάκτως στο λιμάνι του Γύθειο λόγω σοβαρής ασθένειας του πλοιάρχου. Το πλοίο έμεινε ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Γυθείου για έναν χρόνο ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν προβλήματα οικονομικής φύσεως από τους ιδιοκτήτες καθώς επίσης και ζημιές στην μηχανή του πλοίου. Έτσι λοιπόν το πλοίο "Δημήτριος" μεταφέρθηκε στο Βαλτάκι και έμεινε εκεί να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, φωτογράφων ή απλώς ανθρώπων που το επισκέπτονται ξανά και ξανά γιατί απλά δεν χορταίνουν την ομορφιά του. Τέτοιο τύποι είμαστε κι εμείς που το Βαλτάκι με το ναυάγιο του είναι από τα αγαπημένα μας μέρη για μπάνιο και όχι μόνο. 


Ναυάγιο-Γύθειο-Λακωνίας


Σίγουρα το ναυάγιο δεν είναι μόνο επιβλητικό την ημέρα αλλά και τη νύχτα. Υπάρχουν άνθρωποι (πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με τα αστέρια) που στήνονται τα βράδια κάτω από τον έναστρο ουρανό περιμένοντας το ιδανικό κλικ. Δεν θα σας μιλήσω για το ηλιοβασίλεμα ή για την ανατολή του ηλίου δίπλα από το ναυάγιο, Φαντάζομαι καταλαβαίνετε για τι είδους εμπειρία πρόκειται! 

Εδώ να επισημάνω τα εξής για εξόρμηση με μικρά παιδιά στην παραλία:
✓ Καλό είναι να επισκεφτείτε το ναυάγιο πρωινές ώρες. Τότε η θάλασσα -επιτρεπόμενων συνθηκών- είναι πραγματικά λάδι σε αντίθεση με το απόγευμα που συνήθως σηκώνει κυμματάκι. Το φαινόμενο αυτό ισχύει σε όλο σχεδόν τον λακωνικό κόλπο, οι θάλασσες το πρωί είναι τόσο ήρεμες που νομίζεις πως θα περπατήσεις πάνω τους αλλά μετά το μεσημέρι αγριεύουν λίγο.
✓ Στο εστιατόριο στο Βαλτάκι μπορείτε να προμηθευτείτε πρόχειρο φαγητό, καφέ, νερό ακόμη και να φάτε εκεί. Πρέπει όμως να φροντίσετε μόνοι σας το θέμα της σκιά σας. 


καράβι-Γύθειο


✓ Επίσης στην παραλία χρειάζεται να είστε προσεκτικοί με τις φωλιές από τις καρέτα καρέτα που είναι γεμάτες με αυγά. Αν δείτε φωλιά στην παραλία μην πλησιάζεται και κυρίως μην πειράζετε τίποτα. 
Αν είστε τυχεροί μπορεί κάποια στιγμή να δείτε πολλά χελωνάκια να ξεπροβάλλουν από τη φωλιά. Να ξέρετε όμως ότι λόγω της φασαρίας (καμιά φορά και των φώτων) μπερδεύονται και αντί για τη θάλασσα κατευθύνονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Αν λοιπόν δείτε κάτι τέτοιο πάρτε το χελωνάκι, αφήστε το κοντά στη φωλιά και ανοίξτε του με τα χέρια πάνω στην άμμο ένα αυλάκι ίσιο που να οδηγεί στη θάλασσα. Κατά τη διαδρομή καλό είναι να ρίχνετε φως με έναν φακό ή απλά με κινητό τηλέφωνο στον δρόμο ώστε να το οδηγήσετε καλύτερα στο νερό. 
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε (με το αυλάκι - δρομάκι) ακόμη κι αν τα χελωνάκια δεν έχουν πάρει λάθος δρόμο. Το μονοπάτι που θα σκάψετε με τα χέρια σας θα τα οδηγήσει με ασφάλεια στο νερό και σίγουρα είναι μια εμπειρία που τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι) θα θυμούνται για καιρό! 


Ναυάγιο-Δημήτριος-Λακωνία


Αν λοιπόν ο δρόμος σας βγάλει στην πανέμορφη Λακωνία μας, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ναυάγιο. Όχι ότι δεν έχω να σας προτείνω άλλες παραλίες πιο όμορφες και πιο εντυπωσιακές αλλά τη συγκεκριμένη σας την προτείνω γιατί είναι ιδιαίτερη! Κι αυτό δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνο καλοκαίρι αλλά οποιαδήποτε στιγμή. Την άνοιξη να ξέρετε στην παραλία βγαίνουν κάτι υπέροχα κίτρινα λουλουδάκια που μοιάζουν αποξηραμένα αλλά δεν είναι. Είναι πάντως πανέμορφα κι αν κόψετε μερικά από αυτά και τα πάρετε στο σπίτι σας θα τα κρατήσετε σίγουρα πολύ καιρό.


Γύθειο-ναυάγιο

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον εξαιρετικό φωτογράφο Αλέξανδρο Μπουγάδη τον οποίο και ευχαριστώ για την παραχώρηση του υλικού του στο καρυδότσουφλο.

Μέχρι τον επόμενο μέρος που θα αξίζει να σας μιλήσω γι αυτό
να περνάτε υπέροχα!

You May Also Like

6 Comments

  1. Οι εικόνες προκαλούν ένα δέος συναισθηματικό Ελένη. Πολύ ζόρικη ιστορία δοσμένη πολύ όμορφα. Καλό Πάσχα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου σε ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια σου!!
      Να έχουμε όλοι μας ένα όμορφο Πάσχα!!!

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφο μέρος. Πολύ θα ήθελα να πάω κάποτε. AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη αξίζει τον κόπο! και μόλις 3 ώρες μακριά από την ΑΘήνα!

      Διαγραφή
  3. Μας ξεσηκωσες κ με τις εικονες αλλα κ με την περιγραφη! Εχω δει πολλες φωτογραφιες γαμων με αυτο το ναυαγιο αλλα δεν ηξερα καν που ηταν!!
    Μακαρι να καταφερω να το επισκεφτω συντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ όμορφα εκεί!!!! αξίζει να περάσει κανείς να κάνει στάση για μπάνιο!!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: