Ταϋγέτη (Μπαρσινίκος) - Μυστρά - η άγνωστη Λακωνία (διαγωνισμός)

by - Μαΐου 03, 2019

Ορεινά-χωριά-Ταϋγέτου


Η Ταϋγέτη δεν πιάνει περισσότερο χώρο στον χάρτη από μια μικροσκοπική κουκιδίτσα κι αν την ψάξεις, δύσκολα θα τη βρεις. Αξίζει όμως τον κόπο να την αναζητήσεις ειδικά αν είσαι λάτρης της φύσης γιατί η Ταϋγέτη μπορεί να μην υπόσχεται κοσμοπολίτικη ζωή και ανέσεις, υπόσχεται όμως μια ξεκάθαρη εικόνα φύσης, την εικόνα που ο άνθρωπος βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη γη και στον ουρανό. 


χωριά-Ταϋγέτου

Η Ταϋγέτη (πρώην Μπαρσινίκος)  είναι ένα ορεινό χωριό (704 μέτρα υψόμετρο) της Λακωνίας, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου και απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το χωριό του Μυστρά. Η ορεινή ζώνη της περιοχής χαρακτηρίζεται σαν η ενδοχώρα του Μυστρά. Το όνομα όμως Μπαρσίνικος (σημαίνει ύψωμα - κορυφή) έχεις σλαβικές ρίζες πράγμα που δηλώνει την παρουσία των Σλάβων στην περιοχή από τον 7ο κιόλας αιώνα. Η απογραφή του 2011 κατέγραψε μόλις 17 μόνιμους κατοίκους στο χωριό. 
Το χωριό της Ταϋγέτης είχε "ζωή" μέχρι και τη δεκαετία του '60 όπου και η τελευταία οικογένεια τότε, το άφησε πίσω της και έφυγε για το εξωτερικό για λόγους επιβίωσης. 
Σήμερα η Ταϋγέτη παρόλο που δεν έχει να προσφέρει ανέσεις είναι ιδανικός προορισμός γι αυτούς που αγαπάνε τη φύση και μόνο αυτή. Γι αυτούς που πραγματικά διψάνε να βρεθούν σε έναν τόπο που συναντάς μόνο ουρανό και γη, εκεί που ο άνθρωπος γίνεται κομμάτι αυτού του κόσμου χωρίς να ζητάει και να απαιτεί τίποτε περισσότερο. 


Ιερά-Μονή-Ζωοδόχου-Πηγής-Ταϋγέτη-Λακωνίας

Για να φτάσει κανείς στην Ταϋγέτη χρειάζεται μόνο 2 ώρες και κάτι οδήγηση από την Αθήνα (230 χιλιόμετρα) σχεδόν όλο το κομμάτι της διαδρομής σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Η Ταϋγέτη απέχει απέχει από τη Σπάρτη μόλις 10 χιλιόμετρα και μόλις 5 χιλιόμετρα από το χωριό του Μυστρά. Η διαδρομή από τον Μυστρά μέχρι την Ταϋγέτη είναι απλά μοναδική μιας και ανεβαίνει τον Ταύγετο και σε κάποια σημεία κυριολεκτικά ο δρόμος χώνεται μέσα στο δάσος!
Αν ανεβείτε στην Ταϋγέτη το φθινόπωρο θα βρείτε κάστανα στον δρόμο σας και βελανίδια. Αν περάσετε την άνοιξη θα χορτάσετε χρώματα, αν πάλι είστε τυχεροί και ανεβείτε χειμώνα θα βρείτε και χιόνι στις άκρες του δρόμου. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ είναι η θέα που απλώνεται στα πόδια σας. Όλη η Σπάρτη, η κοιλάδα του Ευρώτα, το κάστρο του Μυστρά! 


Ταϋγέτη-Μυστρά-Λακωνίας


Για να πας στη Ταϋγέτη ανεβαίνεις μέχρι το χωριό του Μυστρά και στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού στρίβεις αριστερά. Στα διακόσια περίπου μέτρα υπάρχει ταμπέλα που στα δεξιά που δείχνει τον δρόμο για την Ταυγέτη. Ο δρόμος είναι 5 χιλιόμετρα και στο περισσότερο μέρος του ανηφορικός. Σε κάποια σημεία  (κυρίως στροφές) είναι τσιμεντόδρομος και μπορεί να μοιάζει πως γίνεται κακός στην πορεία αλλά μέχρι και το χωριό της Ταϋγέτης, πηγαίνει μια χαρά. 
Η θέα του χωριού μετά την τελευταία στροφή προς αυτό, είναι εντυπωσιακή. Μια χούφτα σπίτια απλωμένα στην πλαγιά του Ταϋγέτου κι ανάλογα την εποχή τα χρώματα είναι συγκλονιστικά. Φανταστείτε ας πούμε την εικόνα το φθινόπωρο με τις αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ ή την άνοιξη με όλα τα χρώματα των λουλουδιών ακόμη και τον χειμώνα με φόντο το λευκό του χιονιού. 

Ταϋγέτη-Ταΰγετος-Λακωνία


Για τους φίλους της πεζοπορίας υπάρχει ένα βατό μονοπάτι   (καλντερίμι) 2,5 χιλιομέτρων που ξεκινάει από το χωριό του Μυστρά και καταλήγει στην Ταϋγέτη και σε όλη τη διαδρομή (που δεν είναι περισσότερο από μία ώρα) καλύπτεται από τη σκιά των δέντρων. Επίσης υπάρχουν και άλλα μονοπάτια που οδηγούν σε εξωκλήσια καθώς επίσης και μέρος από το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε4 που περιλαμβάνει τη διαδρομή από Μυστρά μέχρι το χωριό Άρνα και διαρκεί περίπου 11 ώρες.

Στην Ταϋγέτη αξίζει μια βόλτα μέχρι την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στην παρέα) για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσης, πικ νικ και εξερεύνηση. Εκεί πραγματικά η θέα κατρακυλάει μέχρι την κοιλάδα του Ευρώτα και τη Σπάρτη και μετά ανηφορίζει πάλι μέχρι τις πλαγιές του Πάρνωνα.


Ταϋγέτη-Λακωνίας-Ιερά-Μονή-Ζωοδόχου-Πηγής



μονοπάτια-Ταΰγετος


Στην Ταϋγέτη ανακαλύψαμε (μεταξύ άλλων) και έναν καινούριο ξενώνα ο οποίος λειτουργεί από το 2016 και στην ουσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αγάπη της ιδιοκτήτριας στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Επιστρέφοντας λοιπόν στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια απουσίας στο εξωτερικό (ήταν η τελευταία οικογένεια που εγκατέλειψε το χωριό τη δεκαετία του '60) αποφάσισε να ανακαινίσει το παλιό της σπίτι ώστε να μην γίνει κι αυτό ένας σωρός από πέτρες όπως τόσα άλλα στο χωριό. Το ένα έφερε το άλλο και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας ξενώνας δυο υπέροχων διαμερισμάτων χωρητικότητας 5 & 6 ατόμων αντίστοιχα το καθένα. 
Είναι υπέροχο να ακούς τον άνθρωπο που δημιούργησε τον ξενώνα να σου διηγείται πως αυτή και τα αδέρφια της ζούσαν πριν πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο σπίτι και με την επιστροφή της από το εξωτερικό "γεννήθηκε" ένας ξενώνας πάνω στο σπίτι που έζησε η οικογένεια της! 

Ταϋγέτη-Λακωνίας-ξενώνας-Αρχοντικό


ξενώνας-Αρχοντικό-Ταϋγέτη-Λακωνία



ξενώνας-αρχοντικό-Ταϋγέτη


Φυσικά δεν χρειάζεται να απομονωθεί κανείς στην Ταϋγέτη αν δεν είναι αυτό που θέλει πραγματικά, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθεί κανείς! τι, δεν με πιστεύετε; Ορίστε λοιπόν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν βρεθείτε στην όμορφη Ταϋγέτη.

Μια βόλτα στην Αρχαία Σπάρτη και την ιστορία της επιβάλλεται αν βρεθεί κανείς στα μέρη μας. Δες  εδώ αναλυτικά για την Αρχαία Σπάρτη!
Όπως επίσης μια βόλτα στην επιβλητική καστροπολιτεία του Μυστρά πάντα αξίζει! Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το κάστρο του Μυστρά!
Επίσης στην περιοχή λειτουργεί το Μουσείο λαδιού και Ελιάς που οπωσδήποτε αξίζει μια εξερεύνηση, το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών - Τάκη Αϊβαλή στο χωριό του Μυστρά για τους λάτρεις της ιστορίας των φωτογραφικών μηχανών, όπως επίσης και το Μανουσάκειο Μουσείο  Αστικού και Λαϊκού Βίου στη Σπάρτη.
Από κει και πέρα όρεξη να έχεις να βολτάρεις στον Ταύγετο και να γνωρίσεις τα χωριά του, όρεξη για γνώσεις ιστορίας, εξερευνήσεις και καινούρια πράγματα. 


Ταϋγέτη-Μυστράς

Κι εδώ νομίζω ήρθε η ώρα να γνωρίσετε και από κοντά όλες αυτές τις ομορφιές της πιο άγνωστης Λακωνίας. Καλά τα λέω εγώ και μια χαρά τα βλέπω κάθε μέρα αλλά θέλω να τα δείτε κι άλλοι από κοντά! 
Πως θα γίνει αυτό; Πολύ απλά πατώντας εδώ και δηλώνοντας συμμετοχή στον διαγωνισμό μας για να κερδίσετε ένα διήμερο στο "Αρχοντικό Ταϋγέτη" για εσάς και την οικογένειά σας ή την παρέα σας μιας και τα διαμερίσματα του ξενώνα έχουν χωρητικότητα 5 ή 6 ατόμων!

Από τον υπέροχο νότο
σας στέλνω τα φιλιά μου!

You May Also Like

4 Comments

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΡΘΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΓΙΡΩΡΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εθννοείται οτι θελωνα κερδίσω και να έρθω στην Ταϋγέτη.
    Όταν είχαμε πάει στη Σπάρτη κσι στο Μυστρά, δεν την ξέραμε.
    Ευκαιρία να ξαναβρεθούμε στα μέρη σας.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλη η Ελλάδα έχει υπέροχα μέρη απλά να... μερικά μας κρύβονται! γι αυτό όμως είμαστε εμείς εδώ για να τα ανακαλύπτουμε!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: