Γιατί να επιλέξεις να κάνεις διακοπές σε camping μαζί με τα παιδιά

by - Ιουνίου 21, 2019


διακοπές-σε-κάμπινγκ-με-τα-παιδιά

Καλοκαίρι και τα σχέδια για εξορμήσεις και διακοπές παίρνουν φωτιά. Οι χάρτες ανοίγουν πάνω στο τραπέζι και το γκουγκλάρισμα  για νησιά και παραθαλάσσια μέρη αρχίζει. Μαζί με όλα αυτά όμως αρχίζει και ο πονοκέφαλος... Που μπορώ να πάω και να περάσουν καλά τα παιδιά αλλά κι εγώ; ποιο μέρος είναι ιδανικό για τα παιδιά; τι τιμές θα βρω και πόσο νωρίς πρέπει να κλείσω δωμάτιο ώστε να μην μείνω τελικά στο σπίτι μου; Ευτυχώς όμως στη ζωή τα πράγματα αποτελούν πάντοτε (πάντοτε όμως) πολύπλευρες καταστάσεις. Έτσι γίνεται και με το θέμα των διακοπών.

Εγώ την πρώτη φορά που προγραμματίσαμε να φύγουμε διακοπές σε κάμπινγκ με τα τρία παιδιά, είχα και αγωνία και άγχος για το τι θα αντικρίσουμε, για το πόσο θα βολευτούμε με τρία παιδιά και γενικά για το πως θα είναι όλο αυτό το καινούριο για τα παιδιά. Μαντέψτε όμως... αυτό ήταν! τα πράγματα εξελίχθηκαν τόσο απλά που από τότε καθιερώθηκαν οι διακοπές σε κάμπινγκ και από τότε και κάθε χρόνο περνάμε και καλύτερα. Έτσι λοιπόν τα τελευταία 4 χρόνια χρόνια έχουμε επισκεφτεί πάνω από 10 κάμπινγκ και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε!

camping-καλοκαίρι


Αυτά που με κάνουν να αγαπώ ιδιαίτερα το κάμπινγκ είναι ότι έρχεσαι σε επαφή με τη φύση. Έτσι θέλοντας και μη, κάνεις άλλου είδους διακοπές, ίσως πιο εναλλακτικές αλλά σίγουρα διαφορετικές. Τα παιδιά αποκτούν άλλου είδους ελευθερία και άλλες εμπειρίες όταν οι πολλοί κανόνες παύουν να ισχύουν. Ποιος νοιάζεται ας πούμε για λερωμένα πόδια σε μια σκηνή; ή ποιος νοιάζεται με παιδιά που παίζουν με χώματα ή τρέχουν με τα ποδήλατα; Η χαρά που έχουν τα παιδιά όταν τρώνε έξω από τη σκηνή ή όταν κοιμούνται μέσα σε σκηνή είναι μεγάλη. Είναι να να γίνονται ξαφνικά κάτι σαν εξερευνητές ή κάτι σαν πειρατές. Τουλάχιστον έτσι βιώνουν τα δικά μου παιδιά το κάμπινγκ, μια ατέλειωτη περιπέτεια! Εκτός από όλα αυτά οι τιμές των κάμπινγκ είναι σαφέστατα πιο οικονομικές.

Φυσικά για εμάς που ζούμε μέσα στη φύση η διαφορά του κάμπινγκ δεν μας φαίνεται και πολύ, αλλά οπωσδήποτε για αυτούς που ζουν στις πόλεις η διαφορά είναι μεγάλη και εκτός αυτού είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και να βιώσουν καινούριες εμπειρίες που δύσκολα βιώνει κανείς στις πόλεις.


διακοπές-σε-κάμπινγκ


Για να φύγεις για διακοπές σε κάμπινγκ χρειάζεσαι μόνο έναν καλό εξοπλισμό που να καλύπτει τα απαραίτητα και μια καλή επιλογή κάμπινγκ γιατί όσο κι αν ακούγεται παράξενο δεν είναι όλα τα κάμπινγκ ιδανικά για οικογένειες. Το καλύτερο βέβαια από όλους τους εξοπλισμούς είναι να διαθέτεις το δικό σου τροχόσπιτο (αυτοκινούμενο ή όχι). Επειδή όμως το να αποκτήσεις τροχόσπιτο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο τότε με έναν καλό εξοπλισμό σκηνής είσαι κομπλέ και έτοιμος για εξορμήσεις!

Όσο για την επιλογή του κάμπινγκ δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται όπως είπα και παραπάνω. Υπάρχουν κάμπινγκ που είναι πιο χύμα και όχι τόσο οργανωμένα ή άλλης φιλοσοφίας στην οποία δεν ακολουθούνται ιδιαίτερα οι κανόνες πχ κοινής ησυχίας. Είναι τα κάμπινγκ που απευθύνονται σε πιο νέους. Εκεί που όλοι γίνονται μια παρέα, πίνουν τις μπύρες τους, παίζουν τις μουσικές τους το βράδυ γραντζουνώντας κιθάρες κτλ. Και δεν λέω... είναι υπέροχα να ζεις κάτι τέτοιο, απλά δεν ξέρω κατά πόσο θα ταιριάζει σε παιδιά. Όχι ότι τα παιδιά θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα... αλλά σαν γονείς όσο να 'ναι θέλουμε μια ασφάλεια παραπάνω. Γι αυτό  τον λόγο υπάρχουν και τα οικογενειακά κάμπινγκ όπου είναι πολύ καθαρά, ακολουθούνται οι κανόνες στο κατά δύναμιν, έχουν αρκετή σκιά και γενικά η εικόνα τους είναι ιδανική για τα παιδιά. 

Αν λοιπόν ψάχνεις ένα κάμπινγκ ίσα για να τοποθετήσεις κάπου τη σκηνή σου και να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένα μπάνιο αλλά από κει και πέρα δεν σε νοιάζει και πολύ η φασαρία ή η μουσική τα βράδια, τότε ψάχνεις για κάτι πιο χύμα. Αν όμως έχεις παιδιά μαζί σου τότε οπωσδήποτε πρέπει να το ψάξεις καλά που θα πας. 


κάμπινγκ-με-τα-παιδια


Εμείς σαν οικογένεια αγαπάμε το κάμπινγκ! αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μας χαλάει ή όταν έχουμε τη δυνατότητα δεν θα "εγκαταλείψουμε" το κάμπινγκ για χάρη της άνεσης.
Η αίσθηση όμως ότι ξεκινάμε και δεν έχουμε πάντα προορισμό, μας εξιτάρει! έχει τύχει δηλαδή να πάμε σε κάμπινγκ και να είναι τόσο γεμάτο ώστε να μην χωράμε αλλά αυτό δεν χάλασε καθόλου τις διακοπές μας γιατί πολύ απλά πήγαμε στο επόμενο κάμπινγκ. 
Επίσης όσο περνάνε τα χρόνια και οργανωνόμαστε καλύτερα, τόσο η ζωή μας στο κάμπινγκ γίνεται πιο εύκολη! Πάνω από όλα όμως, όλο αυτό μας αρέσει πολύ και στους πέντε μας κι αυτό νομίζω είναι και το πιο σημαντικό. 


camping-οικογένεια


Για ελεύθερο κάμπινγκ μαζί με τα παιδιά η επιλογή του μέρους πρέπει να γίνει με προσοχή και σίγουρα ο εξοπλισμός πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα από το να επισκεφτείς ένα οργανωμένο κάμπινγκ. Το κυριότερο όμως είναι να ψάξεις καλά για μια τοποθεσία που θα νιώθεις ασφαλής κι εσύ αλλά και η οικογένειά σου και φυσικά ένα μέρος όπου το κινητό σου θα έχει σήμα ή έστω δεν θα είσαι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον "πολιτισμό".

Όπως και να χει, το κάμπινγκ είναι πάνω από όλα εμπειρία! αρκεί όμως να το αντέχεις και να σου αρέσει. Δεν αρέσει σε όλους η αίσθηση όταν δεν είναι και πολύ αυτόνομοι ή ότι πρέπει να χρησιμοποιούν ίδια τουαλέτα με άλλους ή ότι πρέπει να μαγειρεύουν παρέα με άλλους. Γι αυτό αν δεν έχετε ξανά κάνει κάμπινγκ, ζυγίστε τα καλά πριν να ξεκινήσετε!

Οι φωτογραφίες είναι από το Pixabay!

Καλοκαιρινούς χαιρετισμούς
από τα νότια της χώρας!

You May Also Like

4 Comments

  1. Σαν το κάμπιγκ δεν έχει .
    Είμαστε κατασκηνωτές από το 1981, 38 χρόνια.
    Με σκηνή στην αρχή και με τροχόσπιτο μετά από 10 χρόνια.
    Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας και τώρα και τις εγγονές μας που είναι φυσικά ξετρελαμένες.
    Η Χαλκιδική έχει πολλά και ωραία κάμπιγκ.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.
    Καλό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχες αναμνήσεις από τα κάμπινγκ!! εμείς για την ώρα έχουμε μόνο σκηνή! επίσης μέχρι στιγμής δεν απομακρυνόμαστε πολύ από Πελοπόννησο λόγω παιδιών... άντε κανένα νησί στο Ιόνιο αλλά μέχρι εκεί!!! όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο πιο μακρινοί πιστεύω θα είναι οι προορισμοί μας!
      Πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. Πάει καιρός που έκανα κάμπινγκ είναι γενικά άλλη εμπειρία από τις κανονικές διακοπές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: