Μια στιγμή από τη Μαρίνα Γιώτη - ένα βιβλίο για τη μοναδική σχέση μητέρας και γιου

by - Ιουνίου 13, 2019


Μια-στιγμή-Μαρίνα-Γιώτη-εκδόσεις-διόπτρα


Όταν είδα πρώτη φορά να "περνάει" μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μου αυτό το βιβλίο, είπα: αυτό ταιριάζει "γάντι" στο σπίτι μας. Επίσης από την πρώτη στιγμή που διάβασα τον τίτλο κατάλαβα αμέσως πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένοι παιδικό βιβλίο αλλά ούτε και για ένα συνηθισμένο βιβλίο ενηλίκων.  Και όταν το έπιασα στα χέρια μου επιβεβαιώθηκα. Αυτό δεν είναι ... γενικά ένα συνηθισμένο βιβλίο. Αυτό είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε με μεγάλη αγάπη και απευθύνεται σε όλους. Πράγματι, σε όλους. Σε κάθε γυναίκα που έφερε στον κόσμο ένα παιδί και σε κάθε άντρα που γεννήθηκε από μια γυναίκα!


Μια-στιγμή-Μαρίνα-Γιώτη-εκδόσεις-διόπτρα


Το "μια στιγμή"  είναι ένα μοναδικό βιβλίο για την υπέροχη σχέση μητέρας και γιου! Για τα συναισθήματα που γεννιούνται ταυτόχρονα με τη γέννηση των αγοριών μας και που θα μας ακολουθούν για όλη μας τη ζωή. Ένα βιβλίο που μέσα από λίγες σελίδες καταφέρνει και σκιαγραφεί την ψυχή της αγορομάνας (και κάθε μάνας) που από τη στιγμή που πιάνει στα χέρια της το μικροσκοπικό πλασματάκι της, του χαρίζει και την καρδιά της. Για όλα αυτά (και για ακόμα πιο πολλά) όταν έπιασα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, το αγάπησα ένα τικ παραπάνω από όλα τα υπόλοιπα βιβλία.


Μια-στιγμή-Μαρίνα-Γιώτη-εκδόσεις-διόπτρα


Το "μια στιγμή" είναι να βιβλίο που οι σελίδες του δεν γράφτηκαν με μελάνι αλλά με αγάπη και τρυφερότητα. Με όλα όσα δηλαδή κουβαλάει μια γυναίκα από τη στιγμή που γίνεται μάνα και τα χαρίζει απλόχερα στους γιους της. 

Το "μια στιγμή" είναι όλες εκείνες οι στιγμές που δυο χεράκια γραπώθηκαν από τον λαιμό μιας γυναίκας και κούρνιασαν στην αγκαλιά της, όλες εκείνες οι στιγμές (μα που στα αλήθεια κράτησαν ολόκληρους αιώνες) που δυο χεράκια χάιδεψαν τα μαλλιά της και την γέμισαν φιλιά και "σ' αγαπώ" που έσταζαν μέλι, είναι όλες εκείνες οι στιγμές που ένα παιδικό προσωπάκι θύμωνε και απογοητευόταν και μια γυναίκα από δίπλα πονούσε και απογοητευόταν διπλά, είναι όλες εκείνες οι φορές που μια γυναίκα έσπρωχνε μπροστά το δικό της πλασματάκι να ισορροπήσει πάνω στις δυο ρόδες ενός ποδηλάτου κι αργότερα πάνω σε δυο φτερά κι εκείνη έμενε πίσω να αγωνιά διπλά. Είναι όλα τα ξενύχτια τους με πυρετό σε ένα παιδικό κρεβάτι, όλα τα ξενύχτια αργότερα πάνω σε ένα εφηβικό γραφείο και όλα τα ξενύχτια ακόμα πιο μετά όταν το αγόρι της μεγάλωσε και βγήκε να γνωρίσει τον κόσμο. 
Είναι όλες εκείνες οι φορές που η καρδιά της ράγιζε και σκόρπιζε σε χίλια κομμάτια και για όλες εκείνες τις φορές που η ευλογία της μητρότητας φώλιαζε μέσα στην καρδιά της και την έκανε την πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον κόσμο. 
Είναι όλα τα σ' αγαπώ που ειπώθηκαν αλλά και για όλα τα "σ' αγαπώ" που σιώπησαν. Είναι όλες οι στιγμές που πήραν σάρκα και οστά και όσες δεν πρόλαβαν να γίνουν αλήθεια αλλά υπήρξαν  στις ψυχές κάθε μάνας. 


Μια-στιγμή-Μαρίνα-Γιώτη-εκδόσεις-διόπτρα



Εν ολίγοις, το "μια στιγμή" είναι ένα βιβλίο λευκό και γαλάζιο αλλά ξέχειλο με καρδιές, αφιερωμένο σε αυτή τη μοναδική σχέση μητέρας και γιου. Ένα βιβλίο γραμμένο εξίσου για τα αγόρια μας αλλά και για εμάς τις ίδιες!
Ένα βιβλίο που μέσα από τις σελίδες του με γέμισε αγάπη και που μου θύμισε πως αυτή την υπέροχη σχέση μητέρας και γιου την ζω επί τρία στα σπίτι μου. Αυτό κι αν είναι ευτυχία!

Αν πέσει στα χέρια σας το "μια στιγμή" από τις εκδόσεις Διόπτρα ξεφυλλίστε το, αγαπήστε το, κάντε το δικό σας. Μόνο σας παρακαλώ, μην προσπεράσετε τον πρόλογο. Αν οι γαλανόλευκες σελίδες του σας συγκινήσουν τότε ο πρόλογος θα σας κάνει να δακρύσετε. 
Κι αν έχετε αμφιβολία για το πόσο τα αγόρια σας θα καταλάβουν τα λόγια του βιβλίου, τότε μη σας  απασχολεί. Μπορεί εμείς οι μαμάδες να καταλαβαίνουμε απόλυτα κάθε λέξη και μέσα μας να στήνουν χορό όλα όσα νιώθουμε, αλλά για τα αγόρια μας ίσως κάποια λόγια να είναι ακαταλαβίστικα. Μα αυτό δεν είναι  καθόλου πρόβλημα. Οι απίθανες ζωγραφιές της Μαρίνας Γιώτη λένε όσα οι λέξεις δυσκολεύονται να πουν και να εκφράσουν. 


Μια-στιγμή-Μαρίνα-Γιώτη-εκδόσεις-διόπτρα


Για εμάς (εμένα και τα 3 αγόρια μου) το βιβλίο στάθηκε αφορμή για να πούμε πράγματα που ποτέ πριν δεν είχαμε την ευκαιρία να πούμε. Προσπαθήσαμε να μπούμε ο ένας στη θέση του άλλου και να σκιαγραφήσουμε τα δικά μας συναισθήματα. Ήταν τόσο όμορφα που ξεφυλλίσαμε μαζί το βιβλίο και αγγίξαμε πάνω στις σελίδες του την καρδιά ενός αγοριού! τις δικές μας καρδιές!

Να θυμάστε: τα βιβλία είναι η καλύτερη παρέα για μικρούς και μεγάλους! μην τα υποτιμάτε. Αντίθετα, δώστε τους μια ξεχωριστή θέση στα ράφια σας, στα σπίτια σας και στις ζωές σας. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα το μετανιώσετε καθόλου. Και μη φοβάστε καθόλου τα παιδικά βιβλία. Τα παιδικά βιβλία δεν γράφτηκαν μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους. Κυρίως για τους μεγάλους! 

Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη  - "μια στιγμή" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα!


Μέχρι το επόμενο ταξίδι αγκαλιά με ένα βιβλίο
να περνάτε υπέροχα και να διαβάζετε! 

You May Also Like

0 Comments

Ο λόγος δικός σας: