Παλαμήδι: τόπος ιστορίας, εμπειριών και αδιαπραγμάτευτης θέας!

by - Ιουνίου 19, 2019



Παλαμήδι-Ακροναυπλιά



Η πρώτη πρωτεύουσα τα ελληνικού κράτους ακόμα και σήμερα είναι κάτι σαν μια πόλη σημείο αναφοράς. Πάντα επίκαιρη, ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές και μια πόλη που ποτέ (μα ποτέ όμως!) δεν τη βαριέσαι. Τι να βαρεθείς άλλωστε; την παλιά πόλη που σε ταξιδεύει σε άλλους τόπους και σε άλλους καιρούς; τα πρωτότυπα μουσεία της; τις παραλίες της; το Μπούρτζι; την Ακροναυπλιά με τα απίθανα ηλιοβασιλέματά της; το Παλαμήδι με την αδιαπραγμάτευτη θέα του; 



παλαμήδι


Το Παλαμήδι λοιπόν είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.  Χτισμένο το 1711 από τον Βενετσιάνο Γενικό Προβλεπτή του στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο, πάνω σε έναν λόφο ύψους 216 μέτρων. Οι μηχανικοί που έκαναν τα σχέδια για το φρούριο έφτιαξαν 8 προμαχώνες οι οποίοι αλληλοϋποστηρίζονται μεταξύ τους και αναπτύσσονται κλιμακωτά μεταξύ τους στον άξονα Δύσης - Ανατολής ενώ παράλληλα συνδέονται μεταξύ τους με τείχη. Η ουσία είναι πως αν ένας από αυτούς τους προμαχώνες έπεφτε στα χέρια του εχθρού οι υπόλοιποι προμαχώνες συνέχιζαν κανονικά την άμυνα τους κι αυτό γιατί όλοι οι προμαχώνες ήταν αυτοτελείς. 

Το ξέρατε ότι: κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας απαγορευόταν η είσοδος των Χριστιανών στο φρούριο;

Η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 ξεκίνησε από το Παλαμήδι τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου 1822 με αρχηγό τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο. Στις μέρες μας, κάθε χρόνο αυτή την ημέρα γιορτάζεται πανηγυρικά η απελευθέρωση του Ναυπλίου. 



Παλαμήδι-Ναύπλιο


Το Παλαμήδι όμως δεν υπήρξε μόνο ένα σπουδαίο φρούριο αλλά και ένας τόπος βασανιστηρίων μιας και μέσα στα τείχη του λειτούργησαν φυλακές βαρυποινιτών. Στον προμαχώνα του Μιλτιάδη φυλακίστηκε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας το 1833. Ο ίδιος προμαχώνας μετά το 1840 μετατράπηκε σε σκληρή φυλακή για βαρυποινίτες όπου και λειτούργησε έως και το 1926.

Ο μύθος θέλει το Παλαμήδι να έχει 999 σκαλοπάτια για να το ανέβεις γιατί το χιλιοστό το έσπασε το άλογο του Κολοκοτρώνη. Η πραγματικότητα όμως λέει πως τα σκαλιά είναι λιγότερα από 999 και τα έχτισαν οι κατάδικοι του Παλαμηδιού στην εποχή του Όθωνα.

Το ξέρατε ότι: ακόμη και σήμερα λειτουργούν θαυμάσια μέσα στα τείχη του φρουρίου οι δεξαμενές που συλλέγουν το βρόχινο νερό; 


Παλαμήδι-Ακροναυπλιά


Το Ναύπλιο και οι άπειρες ομορφιές του απέχουν μόλις 145 χιλιόμετρα από την Αθήνα, πράγμα που καθιστά τον συγκεκριμένο προορισμό ιδανικό ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή.
Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε την περιοχή ψάξτε λίγο να βρείτε τι άλλο υπάρχει τριγύρω. Θα εκπλαγείτε πραγματικά με πόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα μπορεί κανείς να βρει σε μια πόλη μόλις 14 χιλιάδων κατοίκων.

Εμείς μέχρι στιγμής έχουμε εξερευνήσει το Παλαμήδι, την Ακροναυπλιά, λίγο από παραλίες και την παλιά πόλη με τα υπέροχα πολύχρωμα σοκάκια της! Έχουμε όμως σκοπό να δούμε κι άλλα πράγματα στις επόμενες εξορμήσεις μας στο Ναύπλιο. 
Πριν από χρόνια που είχα επισκεφτεί ξανά το Ναύπλιο είχαμε περάσει απέναντι και στο Μπούρτζι ενώ μας είχε επιτραπεί η είσοδος μέσα στο φρούριο. Σήμερα όμως το Μπούρτζι δεν είναι επισκέψιμο λόγω εργασιών κι αυτό είναι πραγματικά κρίμα. Μπορεί όμως κάποιος να πάρει το καραβάκι και να πάει βόλτα μέχρι εκεί χωρίς όμως να μπορεί να μπει μέσα.
Επίσης σαν παιδί (δημοτικού) έχω σκαρφαλώσει στο Παλαμήδι από τα σκαλοπάτια. Δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από εκείνη την ανάβαση. Σίγουρα όμως θυμάμαι τη χαρά μου για το μεγάλο μου κατόρθωμα. 


Παλαμήδι


Αν επισκεφτείτε με τα παιδιά το Παλαμήδι, καλό είναι να θυμάστε τα εξής:

  • Να προτιμήσετε γι αυτή την επίσκεψη μια μέρα που να μην έχει υπερβολική ζέστη ή πολύ κρύο. Χρειάζεται τουλάχιστον ένα δίωρο για να πάτε σχεδόν παντού, οπότε θέλετε να έχετε σύμμαχο σας τον καιρό

  • Να έχετε μαζί σας κάτι φαγώσιμο και φυσικά νερό
  • Όπως σε όλες τις επισκέψεις σε μνημεία ή αρχαιολογικούς χώρους καλό θα είναι εμείς οι μεγάλοι να έχουμε "ψαχτεί" λίγο σχετικά με τον χώρο που θα δούμε. Να ξέρουμε 2 - 3 πράγματα και κάτι που θα το πούμε στα παιδιά και θα τους κινήσει το ενδιαφέρον γιατί τα παιδιά δύσκολα θα σταθούν μπροστά σε πινακίδες να διαβάσουν ή να περιμένουν να τους διαβάσουμε εμείς, οπότε γνωρίζοντας εμείς μερικά στοιχεία για τον χώρο όλα γίνονται πιο εύκολα άσε που βγαίνουμε και από τη δύσκολη θέση να απαντάμε με ένα σκέτο "δεν ξέρω" στις ατέλειωτες ερωτήσεις τους!


Παλαμήδι-εκδρομή-με-τα-παιδιά



Παλαμήδι-Ναύπλιο








Αυτό που μένει από μια τέτοια εξερεύνηση σε έναν τέτοιο χώρο είναι οπωσδήποτε τα ιστορικά στοιχεία, είναι η εμπειρία αλλά είναι και οι υπέροχες εικόνες από ψηλά! Γι αυτό λοιπόν μην το σκέφτεστε! το Ναύπλιο είναι ο επόμενος προορισμός! 


Μέχρι την επόμενη βόλτα μας
να περνάτε υπέροχα! 

You May Also Like

2 Comments

  1. Είναι ένα μέρος που λατρεύω Ελένη.Είναι ένα μέρος που όλη η οικογένεια έχει επισκεφτεί πολλές φορές και έχει γεμίσει με την υπέροχη ομορφιά του. Ένα συγκλονιστικό μνημείο ιστορίας και στολίδι της φύσης.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Γιάννη!!! ένα μέρος που δεν χορταίνεις να επισκέπτεσαι!!!
      Την καλημέρα μου από τα νότια της χώρας!!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: