Όλα όσα δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις αν θα πας στην Κεφαλονιά

by - Ιουλίου 17, 2019

Μύρτος-Κεφαλονιά

Η Ελλάδα είναι μια απέραντη ομορφιά από άκρη σε άκρη! Αναμφίβολα. Μερικά μέρη όμως σε καθηλώνουν κι εσύ δεν έχεις καμιά απολύτως αντίρρηση να μείνεις καθηλωμένος για χάρη τους. Εγώ λοιπόν είμαι παιδί του Ιονίου. Όχι ότι δεν αγαπώ άλλα μέρη ή ότι δεν ψάχνομαι να ανακαλύψω τους θησαυρούς αυτής της χώρας αλλά το Ιόνιο το αγαπώ ένα τικ παραπάνω! Αυτό το απέραντο γαλάζιο του, κι αυτό το πράσινό του δημιουργούν μέσα μου μια σπάνια μαγεία! Αυτή η μαγεία ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια όταν πήγα για πρώτη φορά στη Λευκάδα. 
Ένα άλλο κομμάτι όμως του Ιονίου που έχω λατρέψει με την ψυχή μου είναι και η Κεφαλονιά! και νομίζω δικαίως την έχω λατρέψει αφού σαν καλό παιδί του Ιονίου η Κεφαλονιά έχει τον τρόπο της να σε γοητεύσει και να θες να  πας ξανά και ξανά.


Φισκάρδο_κεφαλονιά


Η Κεφαλονιά λοιπόν πριν από 3 χρόνια ήταν ο πρώτος μακρινός προορισμός που τολμήσαμε με 3 παιδιά και η πρώτη φορά που κάναμε κάμπινγκ όλοι μαζί. Ε αυτό ήταν! από τότε δεν έχουμε σταματήσει να ψάχνουμε μέρη, περιπέτειες και εξερευνήσεις μαζί με τα παιδιά. Η Κεφαλλονιά όμως παραμένει στην καρδιά μας και εκτός από τους προσωπικούς λόγους που μας επιβάλλουν κάτι τέτοιο, υπάρχουν και οι αντικειμενικοί λόγοι!

Ποιοι είναι αυτοί; τα υπέροχα μέρη που συναντήσαμε και μας μάγεψαν! Γι αυτό είμαι εδώ: για να σου πω τι δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις αν θα βρεθείς σε αυτό το υπέροχο νησί!

Παραλία του Μύρτου

Κεφαλονιά-Μύρτος

Οκ, τι να λέμε τώρα; είναι η πιο διάσημη παραλία του νησιού και από τις πιο γνωστές παραλίες σε όλο τον κόσμο. Βραβευμένη ουκ ολίγες φορές και κάθε χρόνο ανεμίζει στον κόλπο της η γαλάζια σημαία! Εκτυφλωτικό λευκό βότσαλο, τιρκουάζ νερά, μπλε ουρανός, τι άλλο θες;
Απέχει 30 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι που αν σας φαίνονται πολλά να ξέρετε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλο το νησί έχει υπέροχες διαδρομές. Ειδικά στα ορεινά σημεία έχεις την εντύπωση πως δεν είσαι σε νησί αλλά σε κάποια οροσειρά της ηπειρωτικής Ελλάδας. 
Εδώ όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που αν έχεις παιδιά πρέπει να τα ξέρεις και να τα προσέξεις. Το πρώτο είναι πως η παραλία είναι τόσο πολυσύχναστη που αν την επισκεφτείς μετά τις δέκα η ώρα το πρωί τότε θα αναγκαστείς να αφήσεις αρκετά μακριά το αυτοκίνητο και να περπατήσεις. Πράγμα που δεν θα κάνουν με χαρά όλα τα παιδιά. Δεύτερον: ιδανική για μικρά παιδιά δεν είναι αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να έχεις συνέχεια τον νου σου γιατί τα νερά είναι πολύ βαθιά και όταν φυσάει σηκώνεται κύμα και τότε είναι  πραγματικά επικίνδυνα.
Κατά τ' άλλα η παραλία είναι οργανωμένη και τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τις σπηλιές στην άκρη του κόλπου και φυσικά αξίζει ένα πέρασμα! 


Παραλία Ξι

παραλία-Ξι-Κεφαλονιά


Άλλη φάση αυτή η παραλία! τεράστια έκταση με κόκκινο κεραμιδί χρώμα στην άμμο της και ρηχά νερά. Η άμμος έχει αυτό το σπάνιο χρώμα λόγω της αργιλώδης σύνθεσή της πράγμα που σημαίνει πως η άμμος είναι κατάλληλη για σύσφιξη και καθαρισμό του δέρματος. Και μαντέψτε... οι περισσότερες γυναίκες (και όχι μόνο) κάνουν δωρεάν το spa τους καλύπτοντας το σώμα τους με την κόκκινη άμμο. 
Εν ολίγοις αυτή η παραλία είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που δεν συναντάς κάθε μέρα και που ναι, πρέπει να την ζήσεις! Στη παραλία Ξι εκτός από spa θα βρεις και πολλά θαλάσσια σπορ να δοκιμάσεις.


Φισκάρδο

Φισκάρδο-Κεφαλονιά


Αρχοντικό και κοσμοπολίτικο Φισκάρδο στα βόρεια της Κεφαλλονιάς. Παρόλη την τουριστική ανάπτυξη είναι από τα λίγα μέρη του νησιού που κρατάει ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τα διατηρητέα αρχοντικά να κλέβουν την παράσταση στο μεγαλύτερο μέρος του, μιας και η περιοχή ήταν από τις λίγες που δεν επλήγησαν από τον σεισμό του 1953.
Τριγύρω υπάρχουν αρκετές καλές παραλίες αλλά στο Φισκάρδο δεν θα πας απαραίτητα για μπάνιο αλλά για μια βόλτα στην προβλήτα και για μια στάση στις ταβέρνες του! Εμείς πάντως ξεχωρίσαμε μια μικροσκοπική παραλία τις Αλατιές όπου εκεί είδαμε πρώτη φορά ζωντανό κόκκινο αστερία!

Λιμνοθάλασσα Κούταβος

Ακόμη κι αν δεν έχεις χρόνο για ιδιαίτερη εξερεύνηση ένα πέρασμα αρκεί για να σε μαγέψει. Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται νοτιοανατολικά στον κόλπο του Αργοστολίου και έχει μήκος 6,5 χιλιόμετρα. Αν δηλαδή θελήσεις να πας στην παραλία Ξι ή στο Ληξούρι θα περάσεις από εκεί. Μοιάζει απέραντη και έχει πολύ ρηχά νερά τόσο που παλιότερα η ρηχότητα αυτή ήταν επικίνδυνη λόγω της ελώδους φύσης των υδάτων. Σήμερα όμως είναι μια έκταση που μαγεύει με τις αποχρώσεις του κίτρινου των καλαμιών, των αγριόπαπιων, των κύκνων και άλλων πτηνών που ξαφνικά τα βλέπεις να σηκώνονται και να πετάνε ψηλά. 


Σπήλαιο Μελισσάνης 

Σπήλαιο-Μελισσάνης-Κεφαλονιά


Εδώ μιλάμε για μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο! μια λίμνη κάτω από τη γη. Και ναι, αν δεν έχεις δει κάτι παρόμοιο αυτό πρέπει να το δεις οπωσδήποτε. Υπάρχει τεχνητή είσοδος με σκαλιά που κατεβαίνεις κι εκεί θα κάνεις μια μικρή βαρκάδα στη λίμνη. Η απόλυτη μαγεία είναι να πετύχεις τον ήλιο να λούζει τη λίμνη από την τρύπα στην κορυφή. Αυτό όμως για να το πετύχεις πρέπει ή να είσαι ο απόλυτα προγραμματισμένος άνθρωπος (εγώ με τίποτα δηλαδή) ή καθαρά τυχερός. Διαφορετικά θα απολαύσεις τη βαρκάδα σου μια οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. 
Οι σταλακτίτες της λίμνης χρονολογούνται 20,000 χρόνων ενώ τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης δηλώνουν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου στην αρχαιότητα. Οι αρχαίοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και τις Νύμφες γι αυτό και το σπήλαιο της Μελισσάνης ονομάζεται και σπήλαιο των Νυμφών.

Παραλία Δαφνούδι

Δαφνούδι-Κεφαλονιά


Μπορεί να χρειαστεί να περπατήσεις κάτι παραπάνω από μισό χιλιόμετρο σε ένα μονοπάτι δάσους κι αν έχεις να κουβαλήσεις ένα σωρό τζάτζαλα μάντζαλα (ομπρέλες, κουβαδάκια, φτυαράκια, ψυγειάκια κτλ κτλ τα ξέρεις μη σε ζαλίζω) μπορεί και να με περάσεις για τρελή που σου προτείνω να κατέβεις εκεί κάτω. Όμως όταν αντικρίσεις την παραλία θα καταλάβεις γιατί σε παροτρύνω να τολμήσεις κάτι τέτοιο! Κατεβήκαμε με τα παιδιά και περάσαμε φανταστικά σε μια παραλία που οι φώκιες μονάχους μονάχους την έχουν για καταφύγιο. Δυστυχώς φώκια δεν είδαμε αλλά παρόλα αυτά άξιζε τον κόπο. Και όταν στην επιστροφή έπρεπε να ανέβουμε το μονοπάτι σαν καλοί αχθοφόροι και ο μικρός (3 χρονών τότε) ήθελε αγκαλιά, η φαντασία μας έφτιαξε πατημασιές αρκούδας τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουμε και να ανακαλύψουμε την αρκούδα. Αρκούδα δεν ανακαλύψαμε αλλά ανεβήκαμε το μονοπάτι χωρίς να κουβαλάμε και ένα τρίχρονο  παιδί αγκαλιά!


Μονοήμερα εκδρομή στην Ιθάκη

Ιθάκη-Κεφαλονιά

Κι αυτό για να καταλάβεις επιτέλους γιατί αυτός ο έρμος ο Οδυσσέας πάλεψε δέκα χρόνια για να γυρίσει στην πατρίδα του! Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία να πατήσεις το πόδι σου στην Ιθάκη και να μην νιώσεις δέος. Προλάβαμε και είδαμε το Βαθύ με τα νεοκλασικά του κτίρια χωμένο σε ένα φυσικό φιορδ και εννοείται μαγευτήκαμε. Επίσης προλάβαμε και μια βόλτα στο Κιόνι το οποίο δεν είναι περιοχή ή χωριό αλλά είναι μια ιδέα για το πως πρέπει να είναι ο παράδεισος! 
Ο δρόμος για το Κιόνι είναι ένας και διασχίζει το πιο στενό κομμάτι του νησιού. Δεξιά σου η Ιθάκη, αριστερά σου η Κεφαλονιά και στη μέση να πλέουν δεκάδες ιστιοφόρα. Όχι.... αν μπορείς κάνε εικόνα τα χρώματα! αυτό. 
Επίσης σε αυτή τη διαδρομή συναντάς πολλές μικρές παραλίες σφηνωμένες σε κολπίσκους με απίθανα νερά. Εμείς είχαμε την τύχη και ανακαλύψαμε μια τέτοια παραλία που στα βράχια της κάποια παιδιά είχαν αφήσει υπέροχες ζωγραφιές!
Οδυσσέα μου κι εγώ θα γύρναγα τον κόσμο ανάποδα για να γυρίσω στην Ιθάκη μου! 
Στην Ιθάκη περάσαμε με φεριμπότ από τη Σάμη όπου και μέναμε. Το εισιτήριο είναι πάμφθηνο αλλά πρέπει οπωσδήποτε να έχεις μεταφορικό μέσο στην Ιθάκη γιατί εκεί που σε αφήνει το καράβι δεν υπάρχει τίποτα.


Μύρτος


Τώρα τι να σου πω... Το Αργοστόλι είναι ένα μέρος που πρέπει να κάνεις μια στάση έστω για μια βολτούλα ακόμη κι αν δεν προλάβεις να δεις τίποτα άλλο! Το φανάρι των Αγίων Θεοδώρων πρέπει να το πάρει το μάτι σου έστω και από μακριά. Μια βόλτα από τα ορεινά του νησιού πρέπει να πας. Κι αν είσαι τυχερός θα δεις χελωνάκια καρέτα καρέτα να ξεμυτίζουν ψάχνοντας τον δρόμο για τη θάλασσα! Για εμάς ήταν η πρώτη φορά που είδαμε κάτι τέτοιο και με τη βοήθεια των εθελοντών του Αρχέλων βάλαμε κι εμείς το λιθαράκι μας ώστε ένα χελωνάκι να βρει τον δρόμο για τη θάλασσα!

Θα χαρώ πολύ να δω δικές σου φωτογραφίες από από τις δικές σου εξορμήσεις! Αν θελήσεις ξέρεις που θα με βρεις. Κλικ εδώ και καλώς ήρθες! 

Οι φωτογραφίες που δεν έχουν λογότυπο είναι από το piaxabay!

Μέχρι το επόμενο ταξίδι μας να περνάτε υπέροχα!
σας φιλώ από τα νότια της χώρας!

You May Also Like

6 Comments

  1. Ευλογημένο μέρος Ελένη και τόπος καταγωγής της μητέρας μου ξέρεις! Δυστυχώς δεν έχω πάει! Εύχομαι να περνάτε υπέροχες στιγμές ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ όμορφο μέρος! χρειάζεται όμως χρόνο για να το γυρίσεις όλο!!

      Διαγραφή
  2. Ελενη μου μαζι σου για το Ιονιο.λατρης και εγω της Λευκαδας.ελπιζω συντομα ρης Κεφαλλονιας.εχω να πω πως το Ιονιο ειναι η Χαλκιδικη της Δυτικης Ελλαδος.φιλια και να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω πάρα πολύ να πάω στα νησιά του Ιουνίου! Και στην Κεφαλονιά ιδιαίτερα μιας και είναι ο νονός μου από εκεί. Θα το βάλω στο vision board μου νομίζω, να αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά σιγά σιγά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω ναι!! να το βάλεις στους στόχους σου. Αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω νομίζω!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: