Πως κάνουμε τη σωστή επιλογή κάμπινγκ για διακοπές μαζί με τα παιδιά

by - Ιουλίου 16, 2019


σωστή-επιλογή-κάμπινγκ-για-διακοπές-μαζί-με-τα-παιδιά

Η επιλογή κάμπινγκ για οικογενειακές διακοπές κατατάσσεται πλέον στις πιο δημοφιλείς. Το να επιλέξεις όμως το σωστό κάμπινγκ ώστε οι διακοπές να είναι με όσο το δυνατόν λιγότερα απρόοπτα και εκπλήξεις, χρειάζεται να κάνεις μερικά απλά πραγματάκια. Ένα από αυτά λοιπόν (το βασικότερο ίσως) είναι η σωστή επιλογή κάμπινγκ! κι αυτό μπορεί να φαντάζει λίγο δύσκολο ή λίγο ρίσκο αλλά πίστεψέ με, δεν είναι καθόλου! 
Εμείς σαν οικογένεια κάνουμε κάμπινγκ μαζί με 3 παιδιά τα τελευταία 4 χρόνια συστηματικά και πραγματικά το χαιρόμαστε απίστευτα!

Γι αυτό λοιπόν έχω να σου πω μερικά tips ώστε η επιλογή του camping να είναι εύκολη υπόθεση και χωρίς πολλά πολλά απρόοπτα ή δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Το πρώτο λοιπόν πράγμα που εξετάζουμε σε ένα κάμπινγκ είναι η τοποθεσία του. Που ακριβώς θέλουμε να πάμε και τι ζητάμε από το μέρος που θέλουμε να πάμε. Ας πούμε, θέλουμε το κάμπινγκ να είναι δίπλα στη θάλασσα ώστε να μη χρειαζόμαστε αυτοκίνητο για τις καθημερινές μας μετακινήσεις ή αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα; Θέλουμε το κάμπινγκ να είναι κοντά σε χωριό ή πόλη ή δεν μας ενδιαφέρει αυτό; και άλλες τέτοιες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από εμάς τους ίδιους.  
Επίσης μαζί με την τοποθεσία εξετάζουμε τι προσφέρει το κάμπινγκ που επιλέγουμε, ειδικά όταν θέλουμε να το επισκεφτούμε μαζί με τα παιδιά μας. Αν μας ενδιαφέρει ας πούμε το κάμπινγκ να είναι φιλικό προς τα παιδιά, να έχει παιδική πισίνα ή παιδότοπο το ελέγχουμε από πριν. Υπάρχουν κάμπινγκ που τους μήνες του καλοκαιριού κάνουν προγράμματα δραστηριοτήτων για παιδιά, οργανώνουν ομαδικά παιχνίδια ή εξορμήσεις ή ακόμη οργανώνουν βραδιές θερινού σινεμά, κουκλοθέατρο και άλλα πολλά. Αυτά είναι τα λεγόμενα οικογενειακά κάμπινγκ.

Το αμέσως επόμενο πράγμα που μας απασχολεί είναι η σκιά. Είτε πάμε στο κάμπινγκ με τροχόσπιτο είτε με σκηνή, η σκιά είναι απαραίτητη. Μέσα στον ήλιο και καταμεσής του καλοκαιριού δεν ευχαριστιέσαι διακοπές όπως και να χει. Υπάρχουν κάμπινγκ που οι σκιές τους δεν είναι καλές ή διαθέτουν σκιά μόνο σε μερικά σημεία. Υπάρχουν επίσης κάμπινγκ που δεν έχουν φυσική σκιά αλλά σκιάζουν τους χώρους τους με καλάμια ή δίχτυα. Όπως και να χει, η καλή φυσική σκιά είναι πάντα η καλύτερη! Προσοχή όμως εδώ αν έχετε αλλεργίες σε κάποιο δέντρο ή φυτό ελέγξτε αν στο κάμπινγκ υπάρχει το συγκεκριμένο φυτό που σας ενοχλεί. Δεν θέλουμε να στήσουμε τη σκηνή σας κάτω από ένα δέντρο στο οποίο έχουμε αλλεργία. 

Κάτι εξίσου σημαντικό με τη σκιά για κάποιους, είναι και η αυτονομία των θέσεων. Υπάρχουν λοιπόν κάμπινγκ που οι θέσεις  για τη σκηνή ή το τροχόσπιτο είναι αυτόνομες και δεν έχουν σχέση με τους διπλανούς. 


οικογενειακά-κάμπινγκ


Το επόμενο που κοιτάμε είναι φυσικά η καθαριότητα σε ένα κάμπινγκ. Κανείς δεν θέλει να πάει το παιδί του σε μια τουαλέτα που δεν έχει καθαριστεί και απολυμανθεί ή σε ένα ντους που βρωμάει. Το ίδιο ισχύει και για την κουζίνα. Κανένας δεν θέλει να μπει σε μια κουζίνα  που έχει να καθαριστεί καιρούς και καιρούς. Βέβαια σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η συμπεριφορά όσων χρησιμοποιούν τους κοινούς χώρους. Αν θέλουμε έναν χώρο καθαρό φροντίζουμε κι εμείς όταν τον χρησιμοποιούμε να τον αφήνουμε πίσω μας καθαρό ή έστω σε μια καλή κατάσταση. 

Ένα επίσης σημαντικό πράγμα που μας ενδιαφέρει (ειδικά από τη στιγμή που ο εξοπλισμός μας είναι ελλιπής) είναι τι έξτρα παροχές προσφέρει ένα κάμπινγκ. Αν παράδειγμα δεν έχουμε δικό μας τραπέζι με καρέκλες ή σκαμπό κοιτάζουμε αν υπάρχουν κοινόχρηστα στο κάμπινγκ. Αρκετά κάμπινγκ έξω από τις κουζίνες τους ή διάσπαρτα στον χώρο τους έχουν τραπέζια με καρέκλες και μερικά διαθέτουν και μπάρμπεκιου. Κάποια κάμπινγκ επίσης διαθέτουν και ηλεκτρικές τρόμπες ώστε να μην παιδευόμαστε να φουσκώνουμε με χειροκίνητες τρόμπες τα στρώματά μας. Αν είναι απαραίτητο για εμάς το ηλεκτρικό ρεύμα τσεκάρουμε αν το κάμπινγκ έχει τη δυνατότητα παροχής ρεύματος στη θέση που θα στήσουμε σκηνή ή τροχόσπιτο. Άλλες παροχές που μπορεί να μας ενδιαφέρουν είναι η ενοικίαση ψυγείου, θυρίδες ασφαλείας, πλυντήριο ρούχων, εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ, αποχέτευση για χημική τουαλέτα κτλ. 


οικογενειακές-διακοπές-σε-κάμπινγκ


Μεγάλο πράγμα σε ένα κάμπινγκ και πολλές φορές σωτήριο, είναι το μίνι μάρκετ με τα βασικά προϊόντα. Σε κάποια κάμπινγκ δεν υπάρχει μίνι μάρκετ ή αν υπάρχει δεν προσφέρει τίποτα από τα βασικά ή ακόμη χειρότερα οι τιμές τους είναι πανάκριβες. Σε κάποια άλλα κάμπινγκ όμως υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένα μίνι μάρκετ και σε καλές τιμές. Αυτό μας εξυπηρετεί κυρίως τα πρωινά που θέλουμε γάλα ή ψωμί για να μην απομακρυνόμαστε από το κάμπινγκ για να τα βρούμε.

Μεγάλο θέμα αποτελούν και οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις του κάμπινγκ. Είναι σημαντικό να υπάρχουν ψυγεία και καταψύκτες ή ψύκτες με κρύο νερό που να φτάνουν για όλους. Και πάλι εδώ είναι σημαντικό οι ένοικοι του κάμπινγκ να μην κάνουν κατάχρηση σε αυτούς τους χώρους ή φεύγοντας να μην αφήνουν νερά και τρόφιμα στα ψυγεία ώστε να γεμίζουν οι χώροι με άχρηστα πράγματα. Επίσης και τα μαγειρεία πρέπει να είναι επαρκή για όλους τους ενοίκους και άνετα. 

Τώρα όσον αφορά τις ώρες κοινής ησυχίας εδώ είναι που όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε αυτές τις ώρες. Μπορεί το κάμπινγκ να είναι ένας χώρος πιο ελεύθερος και πιο χύμα, αλλά κι εδώ υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Σίγουρα δεν είναι ωραίο τις ώρες κοινής ησυχίας που προσπαθεί ο διπλανός μας να κοιμηθεί εμείς να τραγουδάμε. Στο κομμάτι αυτό επίσης πρέπει να δείχνουμε κατανόηση σε ένα μωρό που ξύπνησε τη νύχτα και πεινάει και να μην δυσανασχετούμε. 

Η ταβέρνα ή το εστιατόριο που μπορεί να διαθέτει ένα κάμπινγκ και φυσικά οι τιμές του είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει όλους αλλά αν μας ενδιαφέρει πρέπει να το έχουμε τσεκάρει από πριν. Σε κάποια κάμπινγκ το φαγητό των εστιατορίων τους είναι εξαιρετικό και οι τιμές τους μια χαρά! ενώ σε κάποια άλλα δεν ισχύει αυτό ούτε κατά διάνοια. 

Κάτι τελευταίο που κοιτάμε πάντα στα κάμπινγκ είναι αν στην παραλία τους διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ή αν πρέπει να έχουμε τα δικά μας.

Αν πάλι δεν έχουμε δικό μας εξοπλισμό πρέπει να ελέγξουμε αν το κάμπινγκ έχει τη δυνατότητα ενοικίασης σκηνής ή τροχόσπιτου. Αν λοιπόν θέλουμε απλώς να ελέγξουμε αν το κάμπινγκ μας ταιριάζει σαν τρόπος διακοπών χωρίς να χρειάζεται να ξοδευτούμε για αρχή για να αποκτήσουμε τον κατάλληλο τον εξοπλισμό, τότε ξεκινάμε με μια αναγνωριστική εκδρομή νοικιάζοντας ένα τροχόσπιτο ή μια σκηνή!


σωστή-επιλογή-κάμπινγκ


Τώρα θα μου πείτε, καλά τα λες και σωστά μοιάζουν όλα... αλλά ρε συ φίλη εμείς πως θα ελέγξουμε όλα αυτά τα πράγματα; Και γι αυτό έχω τη λύση. Εδώ και χρόνια πριν από κάθε μας επίσκεψη σε κάμπινγκ συμβουλευόμαστε τον πιο ενημερωμένο οδηγό για κάμπινγκ της Ελλάδας. Το e-camping είναι πραγματικά ένας πλήρες οδηγός για όλους τους καμπίστες! Εκεί μπορείς να βρεις τα κορυφαία κάμπινγκ, βαθμολογίες, κριτικές και πολύ πολύ σημαντικά σχόλια που θα σε βοηθήσουν, όσων το έχουν επισκεφτεί πριν από σένα. Χρησιμοποιώ το e-camping φέτος για πέμπτη χρονιά, έχουμε επισκεφτεί αν δεν με απατά η μνήμη μου 15 κάμπινγκ πάντα με οδηγό το e-camping και σε όλα έχουμε μείνει πολύ ευχαριστημένοι!

Οι φωτογραφίες είναι από το Pixabay!

Καιρός λοιπόν να αρχίσεις να ετοιμάζεις 
τη δική σου εμπειρία στα κάμπινγκ!

You May Also Like

6 Comments

  1. Πολύ ωραίες οι οδηγίες σου Ελένη μου.
    Κάνουμε κάμπιγκ 38 χρόνια και ξέρουμε και τις δυσκολίες και τις ευκολίες του.
    Και οι εγγονές μας έχουν ενθουσιαστεί.
    Καλό καλοκαίρι και φιλάκια πολλά, χωρίς άλλες καταιγίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να περάσετε και φέτος ένα υπέροχο καλοκαίρι Ρενα μου!!!

      Διαγραφή
  2. Το e-camping το γνωρισα φέτος και πραγματικά με άφησε αναυδη με την οργάνωση και τον τρόπο που έδειχνε τα καμπινγκ αλλά και με την βαθμολογίες και όλα. Καταπλητκικός οδηγός για campers. Τελικά βέβαια δεν κάναμε κάμπινγκ όπως υπολογίζαμε αλλά το κρατάμε ως οδηγό για άλλη φορά! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σπουδαίος οδηγός! εμείς το χρησιμοποιούμε πέμπτη χρονιά φέτος και δεν ε΄χουμε πέσει ποτέ έξω!!
      να περάσετε υπέροχα Κάλη μου και φέτος!!!!

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τις συμβουλές Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: