Με αυτό τον τρόπο έκανα τα παιδιά μου να τρώνε όλα τα φαγητά!

by - Μαΐου 10, 2018


Πως-θα-κάνω-το-παιδί-μου-να-τρώει-απ'όλα.

Νομίζω δεν είμαστε το μόνο σπίτι που τα παιδιά αρνούνται να φάνε από όλα τα φαγητά.
Και γι αυτό όμως βρήκαμε λύση και είμαστε όλοι ευτυχισμένοι!

Πως-θα-κάνω-το-παιδί-μου-να-τρώει-απ'όλα.

Στο σπίτι μας γενικά τρώμε από όλα και προσπαθούμε να κάνουμε σωστή και ισορροπημένη διατροφή, στον βαθμό που είναι εφικτό. 

Κάποια στιγμή όμως άρχισαν τα μπλιαχ και τα "δεν μου αρέσει το ένα δεν μου αρέσει το άλλο" και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Και μαζί με αυτά άρχισε και για μένα ο μπελάς: "τι μαγειρεύουμε αύριο;" 
Έπρεπε να κατεβάσω μια ιδέα που θα τους δελεάσει. Το μόνο εύκολο που βρήκα είναι πίνακες τσεκαρίσματος φαγητού. Και κάπως έτσι λύθηκε το πρόβλημα μας.

Οι πίνακες αυτοί έχουν ως εξής:
Κάθε μέρα έχουμε δύο κύρια γεύματα (το βράδυ του Σαββάτου δεν μετράει). Άρα η εβδομάδα έχει 13 γεύματα. Όποιος φάει πάνω από το μισό φαγητό που είναι στο πιάτο του, κερδίζει ένα καρότο. Όποιος δεν το φάει παίρνει καρότο αλλά με ένα Χ πάνω του, που σημαίνει καρότο - δηλητήριο.  
Μέσα στην εβδομάδα καθένας μας έχει δικαίωμα να πάρει 3 Χ. Δηλαδή μπορεί να μην φάει σωστά 3 φορές. Στην τέταρτη χάνει το δικαίωμα του Σαββάτου. Δικαίωμα του Σαββάτου είναι να φάμε γλυκό ή φαγητό απέξω. Προϋπόθεση γι αυτό είναι τα 10 καρότα που πρέπει να έχει καθένας μας στον πίνακά του. Πίνακα έχει όλη η οικογένεια. 
Καμιά φορά όταν ας πούμε υπάρχει "δύσκολο" φαγητό λέω "όποιος αδειάσει πιάτο κερδίζει διπλό καρότο". Ε εκεί γίνεται χαμός. Δουλεύουν τα πιρούνια ασταμάτητα. 
Βέβαια καθένας έχει δικαίωμα να δηλώσει 3 φαγητά που ΔΕΝ θέλει να φάει με τίποτα. Αυτό το σεβόμαστε και δεν του βάζουμε να φάει αυτά τα φαγητά. Αν κάποιος δεν θέλει φακές και το έχει δηλώσει εκείνη την ημέρα φροντίζω να έχει μείνει κάτι, από την προηγούμενη μέρα για να φάει. Δικαιοσύνη πάνω από όλα! 

Αυτοί οι πίνακες βοηθάνε πολύ γιατί τα παιδιά βλέπουν πως τα πάνε. Άλλο η θεωρία κι άλλο να βλέπουν την εξέλιξη της εβδομάδας κάπου γραμμένη - ζωγραφισμένη. Στο σπίτι μας πάντα είχαμε τέτοιους πίνακες (συμπεριφοράς ή άλλους) και μας είναι γνώριμο. Φανταστείτε ότι ο Κων είναι 9 χρονών και όλο αυτό του αρέσει!
Από την άλλη, ησυχάζει και η μάνα κάθε σπιτιού με το "τι θα φάμε κάθε μέρα;" Μαγειρεύεις και υπάρχει κίνητρο να φάνε όλοι!

Και φυσικά το βράδυ του Σαββάτου είμαστε όλοι πανευτυχείς!!! 

Αυτή είναι η τέταρτη εβδομάδα που το κάνουμε και έχουμε επιτυχία 4/4!!

Πως-θα-κάνω-το-παιδί-μου-να-τρώει-απ'όλα.



Πως-θα-κάνω-το-παιδί-μου-να-τρώει-απ'όλα.


Αν λοιπόν δεν τρώτε κι εσείς όλο το φαγητό σας ή δεν σας αρέσει σχεδόν τίποτα, δοκιμάστε  
πίνακες τσεκαρίσματος φαγητού!

Η αρχική φωτογραφία είναι από το pixabay. 

Καλησπέρες φίλοι!

You May Also Like

14 Comments

  1. πολυ καλο!! Λες να το δοκιμασω για το Νικολα;; Για να δουμε!! σουπερ ιδεα Ελενη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ιδέα Ελένη μου! Τα κορίτσια μου τρώνε σχεδόν όλα τα φαγητά αλλά εκείνα που δεν τους πολυαρέσουν (πχ σπανακόρυζο ή φασολάκια) θα φάνε λίγο. Λες να πιάσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για δοκίμασε το!!! σε εμάς μια χαρά έπιασε!!! περιμένουν το καρότο λες κι είναι χρυσός!!!

      Διαγραφή
  3. Εγώ είχα κάνει ένα τύπου συμβόλαιο που είχαν τσεκάρει ποια φαγητά τους αρέσουν οπότε δεν μπορούσαν να πουν μετά πως δεν τους αρέσει. Μάλιστα είχα φτιάξει και εκτυπώσιμο στο blog! Από τότε ό,τι νέο δοκιμάζουν και τους αρέσει το τσεκάρουν ενώ αν για κάποιο φαγητό που δεν τους αρέσει πλέον δεν το ξετσεκάρουν αλλά πρέπει να φάνε έστω και το μισό. Τα δικά μου έχουν εντελώς διαφοερικά γούστα με αποτέλεσμα στα μισά φαγητά να τρώει ό ένας και στα άλλα μισά ο άλλος. Ε δεν γινότανε! Τώρα που μεγάλωσαν είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα αλλά όχι και τέλεια!
    Katerina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα νομίζω θα έχουμε προβλήματα με τα φαγητά... πιο πολύ γιατί το καθημερινό μαγείρεμα είναι ένας μπελάς. Ποιον να ικανοποιήσεις και ποιον να αφήσεις παραπονεμένο...;;;
      Τουλάχιστον με κολπάκια γίνεται η ζωής μας λίγο καλύτερη και τα απιδιά τρώνε πιο σωστά!!!

      Διαγραφή
  4. Απίστευτο τι πας και σκαρφίζεσαι.....! μπράβο σας. Καλή ιδέα και όμορφη.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνω Γιάννη;;;; όλα αυτά τα κόλπα είναι θέμα επιβίωσης σε ε΄να σπίτι με 3 αγόρια συν 1 μεγάλο το σύνολο 4!!!

      Διαγραφή
  5. πολύ καλό το κολπάκι σου! Εγω ειχα εφαρμόσει κάτι ανάλογο στον μεγαλο μου γιο ,αλλά με την επιλογη να δηλώσει ένα φαγητό που δεν του αρεσει! Εσύ εισαι πολύ δημοκρατικη ,εμενα σωστά με λέει ο γιος μου Χίτλερ χαχαχα
    με τα μικρότερα δεν εχω πρόβλημα ,ειναι παμφάγα !Αντε να φτάσουν στην εφηβεία ,να δεις που θα αφησετε τους πίνακες και θα φάνε κι εσένα!Δεν θα χορταίνουν με τιποτα!
    Και πόσο ωραία ζωγραφίζετε τα καροτάκια χαχαχα
    Καλή συνέχεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσια έχεις δίκιο!!! όταν έρχονται από το σχολείο δεν μπορώ να τους κάνω καλά. Μόνο πεινάνε! ΔΕΝ χορταίνουν με τίποτα λέμε... αφού καμιά φορά απελπίζομαι και λέω "δεν ψωνίζω άλλο" χα χα χα χα
      Καλή συνέχεια!!!!!

      Διαγραφή
  6. Εντάξει, για κάτι τέτοιες ιδέες υπάρχω!
    Καταρχήν ακόμα είμαι μικρά και δεν νομίζω να δουλέψει,2 χρονών και τα μυαλά πάνω από το κεφάλι.
    Αλλά μπήκε σελιδοδείκτης μην το ξεχάσω <3

    Είναι ένας εύκολος και έξυπνος τρόπος να πειθαρχήσουν τα παιδιά διασκεδάζοντας το!
    Μπράβο και χαίρομαι ειλικρινά που δουλεύει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο δικό μας το σπίτι δουλεύει θαυμάσια!! τα παιδιά το βλέπουν σαν παιχνίδι κι εγώ κάνω τη δουλειά μου χωρίς γκρίνιες και μπλιαχ!!
      Χαίρομαι που το βρήκες καλή ιδέα!!
      Εύχομαι να μην σου χρειαστεί!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: