Ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

by - Σεπτεμβρίου 21, 2018



Κάποιοι με ξέρετε, κάποιοι όχι. Με όσους όμως έχουμε συστηθεί θα πρέπει και να ξέρετε πως η σχέση μου με την κουζίνα είναι σε φάση διαζυγίου. Με δυο λόγια εγώ και η κουζίνα δεν έχουμε πολλές επαφές, παρά μόνο τις απαραίτητες κι αυτές συνοπτικά! Γι αυτό έχω να σας προτείνω μερικές απλές ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο! εύκολα και απλά πραγματάκια που όσο χάλια κι αν τα πηγαίνετε στην κουζίνα θα τα καταφέρετε! Σκεφτείτε ότι τα καταφέρνω εγώ! 


Γενικότερα πιστεύω πως τα παιδιά στο σχολείο καλό είναι να παίρνουν μαζί τους αλμυρό κολατσιό. Το θεωρώ πιο χορταστικό. Τα δικά μου παιδιά παίρνουν 2 φαγητά στο σχολείο γιατί μόνο με 1 πεινάνε. Οπότε βάζω σταθερά ένα αλμυρό κολατσιό και κάτι πιο γλυκό ή ουδέτερο.

Οι ιδέες που μου λύνουν τα χέρια είναι οι παρακάτω και πραγματικά χωράνε πολλές παραλλαγές! 



✔️ Τοστάκια ή σαντουιτσάκια ή μπαγκέτα όχι όμως απαραίτητα με προσθήκη αλλαντικών (δεν τα συμπαθώ και πολύ). Μπορούμε μέσα σε ψωμάκια να βάλουμε φέτα και ντομάτα και να τα ψήσουμε ή όχι. Μπορούμε επίσης να βάλουμε μπιφτέκι που περίσσεψε από το βράδυ ή φιλέτο κοτόπουλο ή βραστό αυγό ή ομελέτα τον χειμώνα (από φόβο μην χαλάσει το αυγό με τη ζέστη). Σε τέτοια υλικά (μπιφτέκι, κοτόπουλο) καλό είναι ψήνουμε το τοστ ή το σάντουιτς με τυρί που λιώνει για να "δένουν" τα υλικά μεταξύ τους και να μην σκορπάν. Εδώ ταιριάζει και κανένα φύλλο μαρουλιού.

✔️ Γλυκό κέικ. Διαχρονική σταθερή αξία. Βρίσκουμε μια κλασική συνταγή απλού κέικ και για να αλλάζουμε τη γεύση προσθέτουμε κάθε φορά και κάτι διαφορετικό όπως: λιωμένο μήλο ή λιωμένη μπανάνα ή κακάο ή ξηρούς καρπούς ή ότι αρέσει στο παιδί μας.

✔️ Αλμυρό κέικ. Κυκλοφορούν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο για νόστιμα αλμυρά κέικ με τυριά ή αλλαντικά ή συνδυασμούς. 

✔️ Το γνωστό μας μαρμελαδοτόστ. Φετούλες ψωμί και μέσα βούτυρο και μαρμελάδα. Αν είναι σπιτική η μαρμελάδα ακόμα καλύτερα. Οι μαρμελάδες είναι πολύ εύκολες να ξέρετε! Φρούτο + ζάχαρη = βράσιμο και τέλος! 

✔️ Ψητές σκέτες πιτούλες από σουβλάκι. Τις ψήνουμε στην τοστιέρα, τις κόβουμε σε τριγωνάκια και ρίχνουμε πάνω λαδάκι και ρίγανη. Τις πιτούλες επίσης μπορούμε να τις κάνουμε σκεπαστές με ότι υλικά θέλουμε μέσα. Από τυριά, κρεατικά (μπιφτέκι, κοτόπουλο) ή αλλαντικά και λαχανικά. Το ίδιο ισχύει και με τις Κυπριακές πιτούλες (εμείς τις λέμε καγκουρό για την τσέπη που σχηματίζεται) ή με τις Αραβικές. 

✔️ Ψωμάκια σε διάφορες εκδοχές. Χρησιμοποιούμε μια απλή συνταγή για ψωμί και προσθέτουμε μέσα, φέτα ή ελιές, πιπεριές ή ότι τρώει το παιδί μας. Το κολπάκι εδώ είναι ότι ψήνουμε τα ψωμάκια σε θήκες για cupcakes. Είναι εντυπωσιακά!

✔️ Κριτσίνια και λίγο τυρί. Επίσης το να φτιάξεις κριτσίνια είναι πολύ εύκολο. Συνταγές υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο. Στα κριτσίνια μπορούμε να βάλουμε ελαιόλαδο με ρίγανη, καρότο, τυρί ή ότι άλλο θέλουμε. 

✔️ Φρούτα "εύκολα" που δεν χρειάζονται καθάρισμα εκτός κι αν το παιδί τα τρώει με την φλούδα (αυτό είναι στην κρίση του κάθε γονιού) όπως μπανάνα, σταφύλια, μανταρίνια ή όποιο άλλο φρούτο εποχής αρέσει στο παιδί μας. 

✔️  Κουλουράκια ή μπισκότα

✔️  Ξηροί καρποί και σταφίδες.

✔️ Τυροπιτάκια. Εγώ δεν φτιάχνω σπιτικά αλλά μερικές φορές ψήνω κατεψυγμένα για το σχολείο όταν έχω στερέψει από ιδέες. 

✔️ Μπαστουνάκια λαχανικών όπως αγγούρι - καρότο ή  ολόκληρα ντοματίνια ή όποιο άλλο "εύκολο" λαχανικό παρέα με ένα τοστάκι.  


✔️ Στον φούρνο της γειτονιάς μας μπορούμε να βρούμε πολύ καλές ιδέες για πολύσπορα ψωμάκια, μπαγκέτες με λαχανικά, τσιαπάτες, ψωμάκια καλαμποκιού κτλ. Είναι κι αυτά μια λύση. Είναι η βάση για ένα υγιεινό σάντουιτς.

✔️ Η πίτσα που περίσσεψε από το βράδυ είναι μια πολύ καλή και χορταστική λύση για το σχολείο. 

Αυτά είχα να προτείνω. Αυτές είναι οι ιδέες που τις κάνω εναλλάξ για το κολατσιό στο σχολείο! Έτσι, και υγιεινά προσπαθούμε να τρώμε και δεν βαριόμαστε με τα ίδια και τα ίδια!
Επειδή όμως υπάρχουν και οι πειρασμοί που βλέπουμε στους φίλους μας (πατατάκια, κρουασάν, σοκολάτες κτλ) μια φορά στο τόσο (συνήθως μια φορά στις 15 μέρες ή και περισσότερο αν το ξεχάσουν τα παιδιά) παίρνουμε στο σχολείο και κάτι από το σούπερ μάρκετ. Ας πούμε ένα κρουασάν ή κάτι τέτοιο. 
Ελπίζω να έδωσα ιδέες!! 

Η φωτογραφία είναι από το pixabay. 

Τους χαιρετισμούς μου από τον νότο!!

You May Also Like

0 Comments

Ο λόγος δικός σας: