Πως να αποταμιεύσετε 1378 ευρώ σε 52 εβδομάδες

by - Ιανουαρίου 08, 2019

Οικονομική-πρόκληση-52-εβδομάδων



Έχετε ακούσει για την οικονομική πρόκληση των 52 εβδομάδων; αυτή την πρόκληση που αν την τηρήσεις με ευλάβεια στο τέλος του χρόνου θα έχεις μαζέψει 1378 ευρώ; Δεν τα λες και λίγα! Και με ένα τέτοιο ποσό μπορείς να κάνεις αρκετά πραγματάκια. 



Η πρόκληση αφορά 52 εβδομάδες, όσες και οι εβδομάδες του χρόνου δηλαδή.  Πως το κάνουμε; Κάθε εβδομάδα βάζουμε σε έναν κουμπαρά (ή όπου θέλουμε) το ποσό του αριθμού της εβδομάδας. Εδώ, καλό είναι στο μέρος που θα αποταμιεύσουμε τα χρήματά μας να μην έχουμε εύκολα πρόσβαση. Να είναι δηλαδή ένας κουμπαράς που δεν ανοίγει εύκολα ώστε να μην έχουμε την εύκολη λύση κάθε φορά που χρειαζόμαστε λεφτά. Καλή ιδέα είναι ένα κουτί από γάλα εβαπορέ ή ένας κουμπαράς που μοιάζει με μεγάλο κονσερβοκούτι ή ένας λογαριασμός τραπέζης που δεν διαθέτει κάρτα ώστε να μην μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε ψώνια. Γενικά χρειάζεται αυστηρότητα το συγκεκριμένο θέμα. Να πούμε ότι ξεκινάμε να το κάνουμε κι ότι είναι άβατο. Τα χρήματα θα τα βάζουμε στην άκρη και θα είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας. Όχι δεν θα ξοδέψουμε από τον στόχο μας για να πάρουμε εκείνα τα παπούτσια ή εκείνο το παλτό. 
Επανέρχομαι στο θέμα μας. Πως μαζεύουμε αυτά τα χρήματα: 
την 1η εβδομάδα βάζουμε 1 ευρώ στην άκρη, τη 2η εβδομάδα βάζουμε 2 ευρώ στην άκρη, την 5η εβδομάδα βάζουμε 5 ευρώ στην άκρη και πάει λέγοντας μέχρι την τελευταία εβδομάδα την 52η εβδομάδα δηλαδή, όπου βάζουμε 52 ευρώ  στην άκρη. Στο τέλος έχουμε μαζέψει 1378 ευρώ! διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. 

Προσοχή μόνο: κάθε φορά που θα χρειαστεί να πάρουμε κάποια χρήματα από τον στόχο μας για μια ανάγκη που προέκυψε φροντίζουμε να τα βάλουμε πίσω στη θέση τους με την πρώτη ευκαιρία. 

Το πρόβλημα με αυτή την πρόκληση είναι, πως όσο περνούν οι εβδομάδες το ποσό που πρέπει να μπει στην άκρη όλο και μεγαλώνει και το ποσό γίνεται ορατό στο σύνολο κάθε μήνα.Φανταστείτε τις 4 τελευταίες εβδομάδες που πέφτουν στο μήνα Δεκέμβριο πως πρέπει να μπουν στην άκρη 202 ευρώ. Δύσκολο για μήνα Δεκέμβριο για ένα σωρό λόγους. Και όταν μιλάμε για οικογένειες, τα 200 ευρώ σαφέστατα είναι δύσκολο να λείψουν από το σπίτι. Αν υπολογίσουμε σε αυτό, πως όλοι οι τελευταίοι μήνες έχουν μεγάλα ποσά που πρέπει να αποταμιευτούν τότε ο στόχος για πολλούς από μας πάει περίπατο. 

Οπότε σκέφτηκα να το δοκιμάσω λίγο μπερδεμένο ώστε να είναι πιο υποφερτή η αποταμίευση. Έτσι, χώρισα τα ποσά σε κατηγορίες.

✔ μικρά ποσά από 1 - 12 ευρώ
✔ μεσαία ποσά από 13 - 40 ευρώ
✔ μεγάλα ποσά από 41 - 52 ευρώ

Οπότε λέω κάθε μήνα θα μπαίνει στην άκρη ένα από τα μεγάλα ποσά, ένα από τα μικρά ποσά και δυο από τα μεσαία ποσά.  Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε μήνα πρέπει να μπει στην άκρη το ποσό των 110 - 120 ευρώ. Υποφερτό ποσό δηλαδή, τουλάχιστον για τη δική μου οικογένεια. Στην ουσία φέρνω τη πρόκληση στα μέτρα μου ώστε να μου είναι πιο εύκολο να την υλοποιήσω. Έτσι έχω ελπίδα να κλείσω τελικά το μάτι στη "πρόκληση".
Όσοι θέλετε δοκιμάστε το κι έτσι. Είναι πιο εύκολο και σίγουρα προλαβαίνετε!

Εγώ δεν έβαλα κουμπαρά ή κουτί αλλά πήρα ένα σπιτάκι και άνοιξα ένα πορτάκι στη σκεπή του, κόλλησα κι ένα κουμπί κι έτοιμη η "πρόκληση" μας! Αυτό το έκανα τις δύο πρώτες χρονιές. Αργότερα έβαζα το ποσό κάθε μήνα σε έναν λογαριασμό ο οποίος δεν διέθετε κάρτα. Αυστηρά μέτρα δηλαδή.




Οικονομική-πρόκληση-52-εβδομάδων



Οικονομική-πρόκληση-52-εβδομάδων

Παίζει και αυτή η πρόκληση από το twoboysandhope  με ποσό από 0,01 λεπτά την πρώτη ημέρα και 3,65 ευρώ τη 365 ημέρα και τελικό ποσό τα 667,95 ευρώ. Ένα ακόμη σεβαστό ποσό δηλαδή. 
Και για την ιστορία να αναφέρω πως έχω καταφέρει 3 χρόνια να μαζέψω το ποσό. Βέβαια εγώ το κάνω από τον μήνα Σεπτέμβρη μέχρι τον μήνα Αύγουστο. Και πάλι 12 μήνες είναι, αλλά με αυτό τον τρόπο μας βολεύει γιατί έτσι προγραμματίζουμε προγραμματίζουμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η αρχική φωτογραφία είναι από το Pixabay.

Καλές μας αποταμιεύσεις!

You May Also Like

4 Comments

  1. Εγώ Ελένη το κάνω διαφορετικά: Βάζω 5 € στην άκρη ανά διήμερο. Εντάξει καλό ποσό το λες. Γιατί αυτό με την αύξηση του ποσού είναι δύσκολο καθώς φτάνει σε μεγάλα ποσά στο τέλος.
    Καλή επιτυχία σε ότι επιλέξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία κι η αυτή η ιδέα Γιάννη! το θέμα είναι να καταφέρνουμε να κάνουμε μια μικρή αποταμίευση και αυτά τα λεφτά να τα χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε εμείς! σαν ένα μικρό δώρο στους εαυτούς μας!

      Διαγραφή
  2. Το βλέπω πολυ καλό και μπορεί ο καθένας να το φέρει στα μέτρα του.
    Προσπαθώ κι εγώ να αποταμιεύω για τις καλοκαιρινές διακοπές .
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου αν δεν προνοήσουμε από τώρα για τις διακοπές μας όταν θα έρθει ο καιρός θα είναι λίγο αργά... τουλάχιστον για τη δική μου οικογένεια...
      Πολλά φιλιά από τα νότια της χώρας!!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: