Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου - ένας χώρος στολισμένος με έργα τέχνης

by - Μαρτίου 21, 2019



Ελληνικό-Μουσείο-Αυτοκινήτου


Ένα εντελώς διαφορετικό μουσείο στο κέντρο της Αθήνας. Μια πρόταση που κινεί το ενδιαφέρον όχι μόνο των φίλων του αυτοκινήτου ή των αντρών αλλά όλων όσων θέλουν να δουν και να απολαύσουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ένας χώρος που άνετα μπορείς να τον χαρακτηρίσεις σαν ένα σεντούκι με "μικρά" έργα τέχνης! 


Ελληνικό-Μουσείο-Αυτοκινήτου


Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου το έχουμε επισκεφτεί δυο φορές και καταλαβαίνετε πως για να υπάρξει και δεύτερη επίσκεψη η πρώτη μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις γι αυτό σας το παρουσιάζω και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Προσωπικά τρελαίνομαι να ανακαλύπτω τέτοια καινούρια (για μένα) μέρη και με χαρά τα "παρουσιάζω" και στα παιδιά μου. Το ευχάριστο σε όλα αυτά τα καινούρια που ανακαλύπτουμε είναι πως ο όρος μουσείο έχει ξεφύγει πια από τους κλασικούς περιορισμούς του. Έτσι, κάθε τι διαφορετικό και καινούριο υπόσχεται πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και φυσικά πολλές καινούριες και όμορφες εικόνες κι ευτυχώς πολλές φορές υπόσχεται και γνώσεις. Ξέρετε πόσα πράγματα έχει να μάθει κανείς από έναν τέτοιο διαφορετικό χώρο που χωράει στον ορισμό του μουσείου; πιστέψτε με, πολλά!


Ελληνικό-Μουσείο-Αυτοκινήτου


Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου βρίσκεται Ιουλιανού 33-35 & Γ' Σεπτεμβρίου 74-78 (πολύ κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και φτάνουμε εκεί πολύ εύκολα με τον ηλεκτρικό - στάση Βικτώρια. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο 5,000 τ.μ. με την έκθεση να ξεκινάει από τον 4ο όροφο. 


Ελληνικό-Μουσείο-Αυτοκινήτου


Αν επισκεφτείτε το μουσείο μην πάρετε το ασανσέρ! ανεβείτε από τον διάδρομο (χωρίς σκαλιά) που οδηγεί στον 4ο όροφο. Σε όλη τη ανάβαση που δεν είναι καθόλου δύσκολη ή κουραστική, "εξερευνήστε" τα εκθέματα των τροχών ξεκινώντας από τον παλαιότερο (έναν τραπεζοειδή του 300 π.Χ.) μέχρι τους σύγχρονους τροχούς του σήμερα. Αν έχετε χρόνο ή δεν ανυπομονούν τα παιδιά (πράγμα σπάνιο, το ξέρω) σταθείτε και διαβάστε τις επιγραφές. Μερικές (ειδικά οι πρώτες) δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες.


Ελληνικό-Μουσείο-Αυτοκινήτου

Στην έκθεση συναντάμε 111 αυτοκίνητα του 19ου και του 20ου αιώνα από μια προσωπική συλλογή 300 συνολικά αυτοκινήτων. Η έκθεση ανανεώνεται συνέχεια οπότε σε επόμενες επισκέψεις θα βρείτε καινούρια εκθέματα. Η ιδέα της ίδρυσης του Μουσείου καθώς και η υλοποίηση μετά από προσωπική εργασία, ανήκει στον Θεόδωρο Ν. Χαραγκιώνη ο οποίος ξεκίνησε να συλλέγει αυτοκίνητα από μικρή ηλικία. 


Ελληνικό-Μουσείο-Αυτοκινήτου


Στο μουσείο θα βρείτε το αυτοκίνητου των Φλινστόουν που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας "The Flinstones"  το 1994 καθώς επίσης και ένα αυτοκίνητο Κεραυνός Μακουίν. Πραγματικά είναι πολύ μεγάλος ο κεραυνός Μαουίν! Όπως επίσης τεράστια είναι και τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1945. 
Εδώ να σας πω πως υπάρχει συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση που η κάθε μια περιλαμβάνει αυτοκίνητα συγκεκριμένων χρονολογιών. Τα αυτοκίνητα λοιπόν που ανήκουν στις κατηγορίες μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '40 είναι πραγματικά τεράστια αλλά πιστέψτε με απίστευτα όμορφα! Τα αυτοκίνητα δηλαδή που βλέπουμε σε ταινίες εποχής ακόμη και σε παλιές ελληνικές ταινίες είναι τόσο μεγάλα που σε μερικά οι καμπίνες του οδηγού και των συνεπιβατών μοιάζουν με πραγματικά δωμάτια. Επίσης εντύπωση  εκτός από τον όγκο τους μας έκαναν τα μεγάλα φώτα τους, η θέση της ρεζέρβας, οι μικροί υαλοκαθαριστήρες και φυσικά η ικανότητά τους να αφήνουν με ανοιχτό το στόμα τον επισκέπτη! Και σας το λέω εγώ που η σχέση μου με το αντικείμενο θεωρείται μηδαμινή. 


Ελληνικό-Μουσείο-Αυτοκινήτου


Στο Μουσείο Αυτοκινήτου θα βρείτε και ένα μικρό συνεργείο που μας έρχεται κατευθείαν από τα βάθη του χρόνου. Θα βρείτε το αυτοκίνητο του Robert Plant - αρχηγού των Led Zeppelin (είναι το φούξια της παραπάνω φωτογραφίας). Θα βρείτε αστυνομικό όχημα των αρχών του 19ου αιώνα και επίσης θα συναντήσετε μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης. Εδώ να σας πω πως αυτή η πυροσβεστική αντλία είναι εξέλιξη της πυροσβεστικής αντλίας του Αρχαίου Έλληνα Ήρωνος (έκθεμα - ρέπλικα της οποίας βρίσκεται στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας). 


Ελληνικό-Μουσείο-Αυτοκινήτου


Το αρχαιότερο όχημα της συλλογής είναι η ουγγρική πυροσβεστική αντλία με ημερομηνία κατασκευής 1895. Ενώ το νεότερο όχημα είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980. Μεταξύ άλλων αυτοκινήτων συναντάμε το αυτοκίνητο του Πωλ Νιούμαν, το προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Bandini - διάσημου οδηγού της Formula 1, αυτοκίνητο με σαλόνι σχεδιασμένο από τον οίκο Gucci και πολλά ακόμη αυτοκίνητα που κάποτε ανήκαν σε οδηγούς αγώνων, δούκες και βαρώνους. Αξίζει επίσης και μια πιο προσεκτική ματιά στην μεγάλη συλλογή από ιταλικά αυτοκίνητα. 

Ελληνικό-Μουσείο-Αυτοκινήτου

Στο μουσείο υπάρχουν γωνιές ζωγραφικής για τα παιδιά, υπάρχουν γωνιές με καθίσματα και οθόνες που δείχνουν στιγμιότυπα από αγώνες αυτοκινήτων, πωλητήριο και καφέ. Στην είσοδο υπάρχει και προσομοιωτής της Formula 1 για όσους θέλουν να ζήσουν για λίγο την εμπειρία. Επίσης στους ειδικούς διαμορφωμένους χώρους πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για την σωστή οδική συμπεριφορά και την ασφάλεια.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου θα βρείτε εδώ. 

Εγώ θα χαρώ πολύ να μου πείτε για ένα μουσείο που επισκεφτήκατε πρόσφατα και σας έκανε εντύπωση!


Μέχρι την επόμενη "ανακάλυψή" μας
να βολτάρετε και να περνάτε καλά!

You May Also Like

4 Comments

  1. Ω Ελένη! πολύ ενδιαφέρον μουσείο. Δεν το ήξερα καν. Και το λατρεύω αυτό το είδος. Λοιπόν κράτησα σημείωση για μελλοντική επίσκεψη.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα ρε συ, τι ωραία! Δεν το γνώριζα καν Ελένη μου! Πολύ ωραία πρόταση και νομίζω θα αρέσει στα αγόρια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη!!!! Εδώ φαντάσου άρεσε σε εμένα που είμαι άσχετη με το αντικείμενο! δεν θα αρέσει στα αγόρια;;

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: