Bullying και όμως νικιέται από τον Νίκο Σιδέρη

by - Απριλίου 24, 2019



Bullying-και-όμως-νικιέται-Νίκος-Σιδέρης


Ο Νίκος Σιδέρης έρχεται άλλη μια φορά στις βιβλιοθήκες μας να συζητήσει μαζί μας για ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τον γονέα ή τον εκπαιδευτικό αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Και λέω έρχεται να συζητήσει μαζί μας, γιατί ο Σιδέρης δεν φτιάχνει βιβλία για να μαλώσει τους γονείς για την ελλιπή δουλειά τους προς τα παιδιά τους ή για να κάνει κήρυγμα ή επίδειξη γνώσεων μοστράροντας τα πτυχία του. Ο Σιδέρης έρχεται να συζητήσει με γονείς και εκπαιδευτικούς για ένα πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία τα τελευταία χρόνια και ψάχνει απεγνωσμένα λύση ώστε να πάψει πια αυτό το βάσανο στα παιδιά.


Διαβάζοντας το βιβλίο "Bullying και όμως νικιέται" μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ λίγο διαφορετικά, να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία κάτι που μέχρι τώρα δεν το είχα κάνει. Ένιωσα περνώντας τις σελίδες του βιβλίου πως το bullying, αυτός ο νέος όρος στη ζωή μας, δεν ξεφύτρωσε ξαφνικά μια μέρα από το πουθενά, υπήρξε μια σειρά συγκυριών που οδηγήθηκαν τα παιδιά σε τέτοιες συμπεριφορές και αυτό σημαίνει πως δεν φταίνε τα παιδιά αλλά το περιβάλλον τους, όχι μόνο της οικογένειας αλλά το ευρύτερο περιβάλλον που ζουν και λειτουργούν. 

"Το bullying είναι η απόλαυση του κακού που σκόπιμα προξενεί κάποιος επιτιθέμενος σε στόχο πολύ πιο αδύναμο" μας λέει ο Ν. Σιδέρης καταλήγοντας πως η μετάφραση του bullying δεν είναι τίποτα άλλο από τον όρο "ψευτονταηλίκι" και ο όρος αυτός περιλαμβάνει την ανάγκη ή την επιθυμία κάποιου να φανεί σπουδαίος προξενώντας κακό σε κάποιον αδύναμο όπως επίσης επιθυμία του θύτη είναι να έχει κοινό ή οπαδούς στις πράξεις του. Κι αν το πάμε ακόμα παραπέρα υπάρχει και η επιθυμία των οπαδών να ακολουθούν τον θύτη στις πράξεις τους και να νιώθουν δέος γι αυτό το "γενναίο" παιδί.


Bullying-και-όμως-νικιέται-Νίκος-Σιδέρης

Μα στις μέρες μας οι γονείς επιθυμούμε το παιδί μας να νιώθει το σχολείο του ένα λιμάνι σιγουριάς και ασφάλειας, έναν χώρο που το παιδί μας θα περνάει πραγματικά καλά, έναν χώρο που θα είναι το δεύτερο σπίτι του. Γι αυτό τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη να πολεμηθεί αυτή η νέα μόδα στα σχολεία κι αυτό θα γίνει μέσα από δουλειά και στρατηγική γιατί το ψευτονταηλίκι είναι κάτι πολύ σοβαρό για να μην το πάρουμε στα σοβαρά. 


Η στρατηγική περιλαμβάνει κάποια μικρά βήματα που τελικά μπορούν να αποδειχθούν σπουδαία στην καταπολέμηση του bullying. Το πιο σπουδαίο όμως απ' όλα είναι να αναγάγουμε όλοι μας το ψευτονταηλίκι σε μια γελοιότητα και τους ψευτονταήδες σε γελοίους γιατί πολύ απλά αυτός που χαίρεται να προξενεί το κακό στους αδύναμους απολαμβάνοντας την κατάσταση δεν ανέχεται να νιώσει γελοίος. Δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να γελάσει κανείς μαζί του ή να τον αγνοήσουν οι οπαδοί του. Γιατί το ψευτονταηλίκι μπορεί να μοιάζει άτρωτο αλλά δεν είναι, νικιέται!

Έτσι λοιπόν η διδαχή που μπορούν και οφείλουν να παράσχουν γονείς και παιδαγωγοί στα παιδιά ως προς το ψευτονταηλίκι είναι:
Μην τσιμπάς!
Μη σέβεσαι τη γελοιότητα! Μη φοβάσαι τους γελοίους!
Σκέψου! Γέλα! 
Μίλα μας! μίλα! 

Τα-παιδιά-δεν-θέλουν-ψυχολόγο-γονείς-θέλουν


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το bullying, αυτή τη μάστιγα των καιρών μας, απλώς διαβάστε το "Bullynig κι όμως νικιέται" από τον Νίκο Σιδέρη. Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε εικόνες από ζωγραφιές των μαθητών του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και είναι πραγματικά σαν μικρές αναπαραστάσεις καθημερινών φαινομένων στα σχολεία.  
Αν πάλι θέλετε να "συζητήσετε" περνώντας τις σελίδες κάποιου βιβλίου για τις δυσκολίες σας με τα παιδιά σας διαβάστε το εξαιρετικό βιβλίο "τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν" του ίδιου συγγραφέα. Και τα δυο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και πραγματικά αξίζει να τα διαβάσετε!


Μέχρι το επόμενο βιβλίο που θα αξίζει να σας το παρουσιάσω, 
μην ξεχνάτε να διαβάζετε, 
μας κάνει απλώς καλύτερους!

You May Also Like

2 Comments

Ο λόγος δικός σας: