Γύθειο Λακωνίας - ταξίδι στον τόπο των χρωμάτων

by - Ιουνίου 29, 2019

Γύθειο-Λακωνίας


Το Γύθειο μπορεί να βρίσκεται μιαν ανάσα μακριά από τη Μάνη αλλά  δεν έχει καμία σχέση με τα κύρια χαρακτηριστικά της μανιάτικης γης - πέτρα, πύργους και αγριάδα. Το Γύθειο κρατάει ένα δικό του ξεχωριστό και ιδιαίτερα πολύχρωμο χαρακτήρα που το κάνει να μοιάζει σαν μια κωμόπολη της Κάτω Ιταλίας εκεί όπου η πολυχρωμία στα κτίρια και το πλούσιο πράσινο έχουν τον κύριο λόγο στην εικόνα. Το Γύθειο όμως είναι Ελλάδα, είναι στα νότια της Λακωνίας και είναι γεμάτο εκπλήξεις! Αρκεί να έχεις όρεξη να το περπατήσεις, να το γευτείς και να κρατήσεις τις καλύτερες αναμνήσεις από μια τέτοια εξόρμηση.


Γύθειο_Μάνη


Το Γύθειο απέχει μόνο 260 χιλιόμετρα από την Αθήνα και ο δρόμος δεν είναι καθόλου κουραστικός μιας και στο μεγαλύτερο τμήμα του (μέχρι και τη Σπάρτη) είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος. Οπότε μιλάμε για μια απόσταση περίπου 3,5 ωρών, ιδανικός προορισμός δηλαδή για ένα διήμερο και όχι μόνο! γιατί το Γύθειο δεν είναι ένα μέρος μόνο του, που τριγύρω δεν έχεις να δεις ή να κάνεις τίποτα άλλο. Αντίθετα, το Γύθειο είναι ένα μέρος που για να δεις τα βασικά γύρω του χρειάζεσαι άνετα μια εβδομάδα κι αυτό όχι για να εξερευνήσεις κάθε γωνιά αλλά για να δεις πέντε βασικά πράγματα!


Γύθειο-Μαραθονήσι


Το Γύθειο μην το φοβηθείς έτσι μεγάλο που θα το δεις χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του αρχαίου Λαρυσίου Όρους με το που θα το αντικρίσεις πρώτη φορά. Εγώ θα σου πρότεινα να αφήσεις το αυτοκίνητό σου κάπου μακριά (αν κι αυτό σχεδόν επιβάλλεται τους καλοκαιρινούς μήνες) και να χωθείς μέσα στα στενάκια του ανεβαίνοντας σκαλιά. Καλό βέβαια θα είναι αν το επισκεφτείς μέσα στο καλοκαίρι να κάνεις μια τέτοια βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να γλιτώσεις τον ήλιο και τη ζέστη. Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου μπορείς να το εξερευνήσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και να το ευχαριστηθείς!


Γύθειο


Η βόλτα στο λιμανάκι του Γυθείου το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο λιμάνι του λακωνικού κόλπου και τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά της Πελοποννήσου, επιβάλλεται.  Από την πλευρά του λιμανιού μπορείς να θαυμάσεις την κωμόπολη του Γυθείου δεμένη με μια γιρλάντα από βάρκες και καΐκια σε όλο της το μεγαλείο. Ή καμαρώσεις το Γύθειο μέρα ή το καμαρώσεις νύχτα, θα το θαυμάσεις όπως και να χει! κάθε ώρα βέβαια με τις δικές της ομορφιές. Δεν σου λέω τίποτα αν πετύχεις βέβαια και το ηλιοβασίλεμα...

Κι ύστερα το λιμάνι θα φέρει και μια εξαιρετική περαντζάδα στην προκυμαία με τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες. Αν είσαι φαν του ούζου και του καλού μεζέ δεν υπάρχει περίπτωση να μην σταθείς και να μην δοκιμάσεις κάτι από τις ταβέρνες που απλώνονται σε όλο το μήκος της προκυμαίας και θυμίζουν κυκλαδίτικο νησί.  

Γύθειο-Κρανάη


Στο Γύθειο επιβάλεται να δεις:

Το Μαραθονήσι που δεν είναι άλλο από την αρχαία Κρανάη όπου κατά τη μυθολογία εκεί βρήκαν καταφύγιο ο Πάρις και η Ελένη λίγο πριν φύγουν για την Τροία. Φεύγοντας όμως, ο Πάρις ξέχασε εκεί το κράνος του γι αυτό και το νησάκι ονομάστηκε Κρανάη. 
Το νησάκι θα το βρεις στα νότια του Γυθείου και συνδέεται με μια λωρίδα γης (έναν μονόδρομο στην ουσία) με την κωμόπολη. Από το εκκλησάκι του αγίου Πέτρου που το βρίσκεις μόλις φτάσεις στο νησάκι βλέπεις μεγάλο μέρος του Γυθείου από μακριά. 
Επίσης, στο κατάφυτο πεύκα νησάκι θα δεις τον πύργο του Τζαννετάκη Γρηγοράκη ο οποίος υπήρξε οπλαρχηγός της επανάστασης και σήμερα σήμερα ο πύργος λειτουργεί σαν Ιστορικό Μουσείο με μανιάτικα εκθέματα. Δυστυχώς το μουσείο λειτουργεί σπάνια. 
Δεν είναι ώρα όμως ακόμη να φύγεις από το Μαραθονήσι. Αν πάρεις τον χωματόδρομο και περπατήσεις το πολύ ένα δεκάλεπτο στο χαλαρό να φτάσεις και στον υπέροχο οχτάγωνο φάρο Κρανάη.


φάρος-Κρανάη


Όσο για τις καλές παραλίες που είναι κοντά στο Γύθειο... ε αυτές είναι αρκετές και η κάθε μία έχει τη δική της ομορφιά. 

Το Μαυροβούνι (2 χιλιόμετρα νότια του Γυθείου) είναι μια πραγματικά τεράστια παραλία με λεπτό βότσαλο αλλά και βαθιά νερά. Έχει βραβευτεί πολλές φορές με γαλάζιες σημαίες και δικαίως θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Απλώνεται σε μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων και όπως καταλαβάινεις σε μια τέτοια παραλία είναι αδύνατον να μην χωρέσεις με την άνεσή σου. Πάνω σε αυτή την παραλία συναντάς 3 πολύ καλά κάμπινγκ, ταβέρνες και αρκετά οργανωμένα σημεία με ξαπλώστρες και ομπρέλες χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτά τα πληρώνεις μια μικρή περιουσία. 
Εδώ να επισημάνω πως οι άνεμοι καθιστούν την παραλία ιδανική για τους λάτρεις του windsurfing. 
Προσοχή όμως χρειάζεται την καλοκαιρινή περίοδο όπου ξεπετάγονται χελωνάκια καρέτα καρέτα από τις φωλιές. 


Γύθειο-φάρος-Κρανάη


Η παραλία Σελινίτσα ακριβώς έξω από το Γύθειο στην οποία μπορείς να πας και με τα πόδια αν έχεις όρεξη ή αν είσαι φανατικός του περπατήματος. Βραβευμένη επίσης πολλάκις με γαλάζιες σημαίες, πεντακάθαρα νερά και ευρέως γνωστή για την αναπαραγωγή της χελώνας καρέτα καρέτα. Στην παραλία ο σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα "Αρχέλων" παρουσιάζει τη δράση του και πληροφορίες για την χελώνα καρέτα καρέτα.

Η παραλία Βαλτάκι και το ναυάγιο άγιος Δημήτριος - 5 χιλιόμετρα έξω από το Γύθειο. Εντάξει εδώ πρέπει οπωσδήποτε να πας γιατί πολύ απλά ο λακωνικός κόλπος έχει την τιμή να φιλοξενεί ένα από τα πιο επιβλητικά ναυάγια της χώρας! Η αμμουδερή παραλία είναι ιδανική για παιδιά μιας και δεν είναι πολύ βαθιά ενώ υπάρχει και ένα καφέ - εστιατόριο το οποίο όμως δεν διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία κι αυτό λόγω της προστασίας της χελώνας καρέτα καρέτα η οποία αγαπά πολύ το μέρος και γεννά εκεί τα αυγά της. Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το ναυάγιο και την παραλία.


Γύθειο-προκυμαία


Εν κατακλείδι; στο Γύθειο επιβάλλεται να πας! αλλά μην του ρίξεις μόνο μια ματιά και φύγεις. Μείνε λίγο παραπάνω, ζήσε το, μάθε κάτι από τα μυστικά του και τους θησαυρούς του! και τότε θα με θυμηθείς που σου λέω ότι από το μέρος αυτό θα κρατήσεις τις καλύτερες αναμνήσεις.

Οι καταπληκτικές φωτογραφίες που ήρθαν να στολίσουν τις λέξεις  μου, είναι του εξαίρετου φωτογράφου και φίλου Αλέξανδρου Μπουγάδη!


Σήμερα επιβάλλεται να σας χαιρετίσω με τις πιο όμορφες εικόνες 
από τα νότια της χώρας!

You May Also Like

4 Comments

Ο λόγος δικός σας: