Παιχνίδι για να μάθουμε τα γράμματα για παιδιά που τελειώνουν το νηπιαγωγείο

by - Ιουνίου 11, 2018


Αυτό είναι ένα πολύ εύκολο παιχνίδι που έφτιαξα για τον μικρό Στέφανο. Σκοπός είναι να γνωρίσει λίγο τα γράμματα μιας και από Σεπτέμβρη ο Στεφ θα πάει πρώτη δημοτικού. Σίγουρα έχει γίνει κάποια προετοιμασία και στο νηπιαγωγείο αλλά τα παιχνίδια σε αυτό το σπίτι μας αρέσουν! 

Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο Στέφανος (και το κάθε παιδί) να προσπαθεί με αυτό το κολπάκι να ταιριάξει τα κεφαλαία με τα μικρά γράμματα. Αλλά πριν γίνει αυτό απαιτείται μια εξοικείωση με τα γράμματα. Γι αυτό, το παιχνίδι έχει 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι το παιδί να ταιριάξει όλα τα ίδια κεφαλαία γράμματα.  Δηλαδή το Α με το Α, το Β με το Β κτλ. Ο επόμενος τρόπος είναι να ταιριάξει τα κεφαλαία γράμματα με τα μικρά. Κάποια γράμματα όπως το Β - β ή το Π - π ή το Ο - ο είναι εύκολο να τα ταιριάξεις μιας μοιάζουν μεταξύ τους. Κάποια άλλα όμως όπως το Α -α ή το Γ - γ ή το Μ - μ είναι πιο δύσκολο να "κουμπώσουν" αλλά με αρκετή εξάσκηση το παιδί θα εξοικειωθεί και τελικά θα μάθει ποιο γραμματάκι πάει αγκαλιά με ποιο. Παράλληλα μαθαίνουμε και τις φωνούλες τους και τι λεξούλες ξεκινάνε από το κάθε γράμμα! 

Για να φτιάξω το παιχνίδι χρειάστηκα μόνο:

✔️ ένα χαρτόνι γαλάζιο σε μέγεθος 35x25
✔️ 24 στρογγυλά κομμάτια από κόκκινο χαρτόνι
✔️ 25 στρογγυλά κομμάτια από κίτρινο χαρτόνι

Για να το φτιάξω έκανα τα εξής απλά βήματα: 

✔️ Στο μεγάλο χαρτόνι σχεδίασα 24 κύκλους (6 κάθετα και 4 οριζόντια) και μέσα στον κάθε κύκλο έγραψα κι ένα κεφαλαίο γράμμα της αλφαβήτου.
✔️ Ύστερα έκοψα σε στρογγυλό σχήμα (ίδιο με τους κύκλους του γαλάζιου χαρτονιού) 24 κόκκινα και 24 κίτρινα κομμάτια. Στα κόκκινα κυκλάκια έγραψα την αλφαβήτα με κεφαλαία γράμματα και στα κίτρινα κυκλάκια έγραψα την αλφαβήτα με μικρά γράμματα. 

Το παιδί (Στέφανος στην περίπτωση μας αλλά και τα μεγαλύτερα αδέρφια του όταν θέλουν να εντυπωσιάσουν με τις γνώσεις τους) παίρνει το γαλάζιο χαρτόνι και πάνω στα γράμματα πρέπει να τοποθετήσει τα κόκκινα κυκλάκια. Κεφαλαία γράμματα με κεφαλαία. Είναι το εύκολο μέρος του παιχνιδιού.
Μετά όμως πρέπει πάνω στα γράμματα του γαλάζιου χαρτονιού να τοποθετήσει τα μικρά γράμματα της αλφαβήτου. Εδώ είναι το πιο δύσκολο μέρος μέχρι να τα ταιριάξει όλα!

Είναι ένα εύκολο παιχνίδι αλλά αρκετό για μια καλή επαφή με το αλφάβητο.
















Δείτε κι εδώ ένα άλλο παιχνίδι εκμάθησης! Κυνηγητό με γράμματα. 
Δείτε κι εδώ έναν τρόπο γεμάτο χρώματα για να μάθει το παιδί να γράφει το ονοματεπώνυμο του!

Οι φωτογραφίες της συγκεκριμένης ανάρτησης είναι οι πιο χάλια που έχουν "μπει" ποτέ στο καρυδότσουφλο


Καλησπέρες φίλοι!!! 


You May Also Like

2 Comments

  1. καταρχην οι φωτογραφιες σου ειναι πολυ ωραιες!! Και κατα δεύτερον είναι πολύ ωραια δραστηριοτητα αυτη!! Κατι παρομοιο είχαμε κανει κι εμεις με τη διαφορά οτι τα γραμματα ηταν αυτοκολλητα !! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τα αυτοκόλλητα δεν τα σκέφτηκα να σου πω.... ευκαιρία να φτιάξουμε άλλο ένα παιχνίδι λοιπόν!!! Όσο για τις φωτογραφίες ΔΕΝ σχολιάζω!!
      Τα νότια φιλιά μου!!!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: