Diy για παιδιά πάνω σε ένα χάρτινο πιάτο!

by - Φεβρουαρίου 07, 2019

Diy-χάρτινο-πιάτο!


Τα χάρτινα πιάτα είναι ένα υλικό που υπάρχει σίγουρα σε όλα τα σπίτια. Είναι βολικό για τις εκδρομές, τα πικ νικ, για μεγάλα τραπέζια στην αυλή, για πάρτι κτλ. Είναι όμως και ένα εξαιρετικό υλικό για κατασκευές μαζί με τα παιδιά μας. Μπορείς να σκεφτείς να κάνεις και να παίξεις πραγματικά άπειρα πράγματα  με ένα χάρτινο πιάτο. Θέλετε να δείτε μερικά παιχνίδια και μερικές κατασκευές που έχουμε φτιάξει εμείς στο δικό μας σπίτι με βάση ένα χάρτινο πιάτο;


Για αρχή να σας πω πως οι περισσότερες χειροτεχνίες από τις οποίες έχω φωτογραφίες αλλά και έχουμε φτιάξει πολλές φορές στο σπίτι μας είναι απλές, εύκολες και με απλά συνηθισμένα υλικά που λίγο πολύ υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Όταν τα παιδιά ήταν μικρά πολλές φορές χρειαζόταν να τα απασχολήσω με κάτι δημιουργικό για να περνάει ευχάριστα η ώρα μας αλλά και για να δημιουργούμε κάτι από το τίποτα. Ήθελα να δείξω στα παιδιά πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται αρκεί να το δεις με άλλη ματιά αλλά και πως με ένα απλό υλικό μπορούμε να φτιάξουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα!

Ορίστε λοιπόν μερικές τέτοιες χειροτεχνίες που ξανά λέω είναι εύκολες και διασκεδαστικές!

Φατσούλες πάνω σε χάρτινα πιάτα με χέρια και πόδια "αληθινά"!

Diy-χάρτινο-πιάτο


Από τα πρώτα πράγματα που είχαμε φτιάξει πάνω σε ένα πιάτο ήταν φατσούλες. Γι αυτή τη χειροτεχνία χρειαζόμαστε ένα πιάτο ο καθένας μας, μαλλιά πλεξίματος, μάτια, κουμπιά ή ότι άλλο τέτοιο! Εδώ το καταπληκτικό της χειροτεχνίας είναι πως τα χέρια στις φάτσες μας είναι τα αληθινά χέρια των παιδιών σχεδιασμένα πάνω σε χαρτόνι! το ίδιο ισχύει και για τα πόδια! Σχεδίαζα πάνω σε χαρτόνι τα πόδια τους και τα χέρια τους και αυτά γαργαλιόντουσταν και γέλαγαν κάθε φορά που τα άγγιζε το μολύβι. Στο τέλος τα έκοβα και τα παιδιά τα κολλούσαν πάνω στα πιάτα αφού πρώτα τα είχαν στερεώσει σε γλωσσοπίεστρα. 
Αν θέλετε δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση!

Σκαντζόχοιροι με αγκάθια! 

Diy-χάρτινο-πιάτο


Diy-χάρτινο-πιάτο


Εδώ κόβουμε ένα πιάτο στη μέση και για να καλύψουμε το λευκό χρώμα του ή τα βάφουμε με τέμπερες ή απλώς κολλάμε πάνω ένα χρωματιστό χαρτόνι. Για αγκάθια κολλάμε κομματάκια σπάγκο και  ποδαράκια από χαρτόνι. Για πόδια έχει τύχει να βάλουμε και ξύλινα μανταλάκια που προηγουμένως τα έχουμε βάψει και η αλήθεια είναι πως ο σκαντζόχοιρος με μανταλάκια για πόδια στέκεται καλύτερα μιας και στερεώνεται στα δικά του πόδια δηλαδή στα μανταλάκια του!

Αυτοκίνητα αγροτικά!

Diy-χάρτινο-πιάτο



Diy-χάρτινο-πιάτο

Για να φτιάξετε αυτοκίνητα κόβετε το πιάτο στη μέση και του δίνετε το σχήμα του αυτοκινήτου που θέλετε! Τα υπόλοιπα είναι θέμα των παιδιών. Κουμπιά για ρόδες, τιμόνι, μάτια για φώτα, ακόμη και ζώα ή πράγματα στην καρότσα! Αυτό άνετα γίνεται και φιγούρα σε ένα κουκλοθέατρο. 

Καρπούζι ζουμερό!


Diy-χάρτινο-πιάτο


Για να φτιάξουμε το δικός μας δροσερό καρπούζι κόβουμε ένα πιάτο στη μέση και τα παιδιά ζωγραφίζουν τα χρώματα του καρπουζιού! Με μαύρο χρώμα και λεπτό πινέλο ή μπατονέτα σχεδιάζουμε τα κουκούτσια. Τα κουκούτσια μπορούν να γίνουν και με λεπτά μπαλάκια από μαύρο χαρτί γκοφρέ. 

Παιχνίδι με τις εποχές και τους μήνες!

Diy-χάρτινο-πιάτο

Εδώ σας έχω ένα φοβερό παιχνίδι για να μάθουν τα παιδιά τις εποχές και είναι φτιαγμένο πάνω σε ένα χάρτινο πιάτο! Κάθε χρώμα (χαρτόνι) είναι και μια εποχή και μόλις σηκώνεις την εποχή από κάτω διαβάζεις και μαθαίνεις τους 3 μήνες της.  
Δείτε εδώ αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πως φτιάξαμε αυτό το παιχνίδι αλλά και το πως παίζεται!

Μουσικό όργανο!

Diy-χάρτινο-πιάτο


Και για το τέλος σας κράτησα το καλύτερο και το πιο διασκεδαστικό. Μουσικό όργανο σε ένα χάρτινο πιάτο! Την ιδέα την έφερε πριν 3 χρόνια ο Νικόλας από το νηπιαγωγείο και της δώσαμε ζωή αμέσως. Πήραμε δυο χάρτινα πιάτα, τα ζωγραφίσαμε απέξω όπως θέλαμε, βάλαμε μέσα μια χούφτα ρύζι και μετά κολλήσαμε γερά με σιλικόνη τα πιάτα μεταξύ τους. Έτοιμες οι μαράκες μας, καλή διασκέδαση!
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα γι αυτό το παράξενο μουσικό όργανο ρίξτε μια ματιά εδώ!

Πως σας φάνηκαν οι ιδέες μας; Είναι εύκολες, διασκεδαστικές και κάποιες εκπαιδευτικές! Εντάξει, η μία από τις χειροτεχνίες μας κάνει και λίγη φασαρία και ίσως χρειαστεί να σκουπίσετε αρκετές φορές τα ρύζια από το πάτωμα αλλά νομίζω πως ειδικά αυτή η χειροτεχνία θα ξετρελάνει τα παιδιά! 
Θα χαρώ να μου δείξετε τι φτιάχνετε εσείς όταν έχετε διαθέσιμο ένα πιάτο! 

Μέχρι την επόμενη κατασκευή μας
σας χαιρετώ από τα νότια της χώρας!

You May Also Like

2 Comments

  1. τα χαρτινα πιατα ειναι πραγματικα φοβερο υλικό χειροτεχνίας!! Κι εγω τα εχω στ αγαπημενα μας υλικα!! Σουπερ οι κατασκευές σας Ελένη μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε μα είναι υλικό με άπειρες χρήσεις! αγαπημένο υλικό που το έχουμε τιμήσει πολλές φορές στο σπίτι μας!
      τα φιλιά μου Ελπίδα!!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: