4+1 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε αυτά τα Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά σας!

by - Δεκεμβρίου 17, 2018



Χριστούγεννα-με-τα-παιδιά

Οι γιορτές έχουν ιδιαίτερη αξία όταν υπάρχουν παιδιά για να τις χαρείς μαζί τους. Τα παιδιά (όπως πάντα άλλωστε) δίνουν τη δική τους νότα και χάρη στις γιορτές. Θα χοροπηδήσουν σαν τρελά από τη χαρά τους όταν θα στολίζουν το δέντρο, θα τραγουδήσουν αγγελικά τα κάλαντα, τα ευχαριστηθούν όσο κανείς τα γλυκά και είναι εκείνα που θα τρελαθούν από τη χαρά τους το πρωινό που κάτω από το δέντρο θα περιμένουν τα δώρα τους. 
Όλες τις γιορτές του χρόνου χαίρονται τα παιδιά... μα τα Χριστούγεννα τα χαίρονται ένα τικ παραπάνω. Συμφωνείτε;
Δείτε λοιπόν ποια είναι τα 3+1 πράγματα που πρέπει να  οπωσδήποτε να κάνετε αυτά τα Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά σας! 

✔️ Πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε μια χειροτεχνία ή μια κατασκευή!



Χριστούγεννα-με-τα-παιδιά

Ένα στολίδι για το δέντρο σας, μία κάρτα που θα την δώσετε σε κάποιον αγαπημένο σας, ένα φαναράκι, ένα δωράκι, έναν χιονάνθρωπο, ένα γούρι. Οτιδήποτε σας αρέσει, οτιδήποτε μπορείτε ή θεωρείτε εσείς εύκολο. Είναι όμορφο και σίγουρα πολύ γλυκό οτιδήποτε δημιουργείται από τα χέρια μας. Είναι όμως μαγικό οτιδήποτε φτιάχνουν τα παιδιά!
Το έχω πει πολλές φορές και νομίζω δεν θα πάψω να το λέω, πως τα παιδιά φτιάχνουν σπουδαία πράγματα από απλά και εύκολα υλικά. Πιάνουν ένα υλικό (ένα καπάκι, ένα ξύλο, ένα χαρτί, ένα κουδουνάκι) και το μεταμορφώνουν. Ξέρω πως αυτό που θα βγει δεν είναι τέλειο αλλά θα είναι σίγουρα ότι πιο γλυκό θα βάλετε ποτέ στο δέντρο σας ή ότι πιο όμορφο θα χαρίσετε ποτέ σε κάποιον αγαπημένο σας!

Ρίξτε μια ματιά στις κατασκευές που έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια εδώ και πάρτε ιδέες!


✔️ Πρέπει να φτιάξετε γλυκά όλοι μαζί!


Χριστούγεννα-με-τα-παιδιά


Διαλέξτε ένα γλυκό (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, χριστουγεννιάτικο κορμό) ή έστω απλά μπισκότα ή ακόμη κι ένα σπιτάκι από μπισκότα ή κέικ. Μη σκεφτείτε τον χαμό που θα κάνετε στην κουζίνα με τα παιδιά. Τον χαμό θα τον μαζέψετε μετά και όλα θα γίνουν όπως πριν. Η χαρά όμως που θα πάρουν τα παιδιά φτιάχνοντας γλυκά μαζί σας είναι απερίγραπτη. Αφήστε τα  λοιπόν να ρίξουν τα υλικά στη λεκάνη, αφήστε τα να ζυμώσουν, να πλάσουν τα γλυκά, ακόμη  και να πασαλειφτούν. Τους αρέσει να το κάνουν αυτό, πιστέψτε με. 

Εμείς στο δικό μας σπίτι πάντα φτιάχνουμε όλοι μαζί τα γλυκά και κάνουμε μεγάλο χαμό. Βάλε τώρα δυο μεγάλους και τρία παιδιά στην κουζίνα να φτιάχνουν κουραμπιέδες... Ξέρω πως μετά θα έχω να πλύνω κατσαρολικά, να σκουπίσω, να καθαρίσω... Ξέρω επίσης πως οι πιο πολλές πιθανότητες είναι τα γλυκά μας να μην πετύχουν 100%. Ξέρω όμως και κάτι άλλο, ακόμη πιο σημαντικό: τα παιδιά μου τρελαίνονται να μπαίνουν στην κουζίνα! και ειδικά στις γιορτές δεν πρόκειται να τους στερήσω τέτοια χαρά. Άλλωστε, τι νόημα θα είχαν οι γιορτές αν τα κάναμε όλα εμείς;

Δείτε εδώ τα δικό μας χριστουγεννιάτικο σπιτάκι. Αφού τα κατάφερα εγώ να το στήσω τότε μπορείτε όλοι!


✔️ Πρέπει να κοιμηθείτε όλοι μαζί ένα βράδυ στο σαλόνι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!


Χριστούγεννα-με-τα-παιδιά


Αυτό κι αν ξετρελαίνει τα παιδιά! για ένα σωρό λόγους.
Φτιάξτε λοιπόν μια όμορφη και ζεστή στρωματσάδα δίπλα (ή κάτω) από το δέντρο σας, βάλτε μια αγαπημένη (χριστουγεννιάτικη ή μη) ταινία, ξαπλώστε όλοι μαζί και απολαύστε το! Για να το κάνετε ακόμη καλύτερο κανονίστε να κοιμηθείτε στο σαλόνι σας τη νύχτα που ο άγιος Βασίλης θα φέρει τα δώρα. Και το πρωί πραγματικά απολαύστε τα πρόσωπά τους όταν ακόμη νυσταγμένα θα τρέξουν να ανοίξουν τα δώρα τους. Μη σας νοιάζει καθόλου η ανακατωσούρα το επόμενο πρωί. Απλά αν έχετε χρόνο απολαύστε το και μείνετε ξαπλωμένοι βλέποντας παιδικά ή παίζοντας με τα καινούρια σας παιχνίδια.

Εμείς κοιμόμαστε κάθε Σάββατο βράδυ στο σαλόνι τα τελευταία 4 χρόνια και να σας πω είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω σκεφτεί. Ο Κωνσταντίνος μου, κοντεύει τα 10 αλλά το Σάββατο επιμένει ταινία και στρωματσάδα.
Δείτε εδώ 5+1 κολπάκια για να γίνει πιστευτή η επίσκεψη του άγιου Βασίλη στο σπίτι σας!


✔️ Πρέπει να διαβάστε ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο!


Χριστούγεννα-με-τα-παιδιά


Υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα που αξίζει να διαβαστούν! Διαλέξτε και αγοράστε ένα από αυτά ή ακόμη δανειστείτε κάποιο (και γιατί όχι περισσότερα;) από τη βιβλιοθήκη του δήμου σας. Διαβάστε όλοι μαζί, μιλήστε γι αυτό, ζωγραφίστε κάτι από αυτό ή ακόμη αν είναι θεατρικό παίξτε κι εσείς το θέμα του βιβλίου σαν ένα μικρό θεατράκι. 

Δείτε εδώ τι συνέβη πέρυσι στο σπίτι μας διαβάζοντας ένα παιδικό βιβλίο.


✔️ Δείτε μια θεατρική παράσταση!


Χριστούγεννα-με-τα-παιδιά


Δεν είναι ανάγκη να ζείτε σε μια μεγάλη πόλη για να το κάνετε. Οι δήμοι, τα σχολεία, οργανισμοί και εξαιρετικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν πολύ όμορφες χριστουγεννιάτικες παραστάσεις. Πάρτε τα παιδιά σας και πηγαίνετε να δείτε μία από αυτές. Το θέατρο δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, αλλά είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά κι άλλες μορφές έκφρασης όπως η γλώσσα του σώματος, να συμμετέχουν με τον τρόπο τους σε ένα παιχνίδι ρόλων, να αποδεσμεύσουν τη φαντασία τους και να εμπλουτίζουν την αισθητική τους μέσα από τη μουσική, τα κοστούμια και τα σκηνικά. 
Εμείς στη μικρή πόλη που ζούμε δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να παρακολουθούμε θέατρο. Όταν όμως μας δίνονται τέτοιες ευκαιρίες τις αρπάζουμε. Και αυτό σκεφτόμαστε να κάνουμε και αυτά τα Χριστούγεννα!





Χριστούγεννα-με-τα-παιδιά


Απολαύστε τις γιορτές μαζί με τα παιδιά σας! Κάντε τις γιορτές στη μνήμη τους αξέχαστες. Κάποτε θα μεγαλώσουν, θα φύγουν από το σπίτι κι αργότερα θα κάνουν δικές τους οικογένειες. Ας έχουν λοιπόν να θυμούνται υπέροχα πράγματα από τις γιορτές των παιδικών τους χρόνων! 
Δεν πειράζει αν το δέντρο μας έχει πάνω απ' όλα τα άσχετα πράγματα (στολίδια, χειροτεχνίες, παιχνίδια, ζωγραφιές). Το δέντρο δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι όλων όσων ζουν στο σπίτι μας.
Κι αν έχετε τη δυνατότητα, κάντε στις γιορτές κάτι διαφορετικό. Κάτι που δεν το συνηθίζετε τον υπόλοιπο καιρό ή έστω σκαρφιστείτε κάτι που θα αφήσει τα παιδιά με το στόμα ανοιχτό! Μια πρωτότυπη βόλτα, ένα παράξενο δώρο, ένα μικρό ταξίδι... Εσείς ξέρετε καλύτερα τα παιδιά σας και τις δυνατότητές σας οπότε βρείτε κάτι και κάντε το πράξη.

Να έχουμε καλές γιορτές με υγεία, όνειρα, αγάπη και ελπίδα! 

Οι φωτογραφίες είναι από το Pixabay. 




You May Also Like

2 Comments

  1. Καλησπέρα Ελένη...Σήμερα βροχερή μέρα είπα να διαβάσω διάφορα στο ιντερνετ και έπεσα στο Blog σου...Διάβασα αρκέτά post σου...Και είπα να σχολιάσω για πρώτη φορά σε blog...Θα ήθελα να σου πω πόσο μα πόσο μου αρέσει ο τρόπος σου με τα παιδιά...Διάβασα παρα πολύ όμορφες σκέψεις σου,ωραίες χειροτεχνείες...Μου άρεσε πολύ το blog σου...Και να σε συγχαρώ για το πόσο καλή μάνα πρέπει να είσαι...Κοντά στα παιδιά σου...Καλές γιορτές λοιπόν και να περάσεις υπέροχα με την οικογενειά σου...😊😊😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο "σπιτικό" μου!
      Χαίρομαι πολύ που βρήκες όμορφα και χρήσιμα πράγματα στο μπλογκ μου! Χαίρομαι όταν συμβαίνει αυτό.
      Όσο για το αν είμαι καλή μάνα... χμ... εδώ καλή μου θα σε απογοητεύσω... καμιά δεν είναι καλή μάνα. Απλώς προσπαθούμε όλες μας για το καλύτερο όπως το μεταφράζει αυτό η κάθε μια μας. Κι όταν τα παιδιά μεγαλώσουν αυτό θέλω να θυμούνται: πως ήμουν μια μαμά με τα καλά και τα στραβά μου, πως πολλές φορές δεν ήξερα το σωστό και το λάθος αλλά προσπαθούσα. Απλώς όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ... τώρα τι θα καταφέρω θα το δείξει ο χρόνος!
      Χάρηκα για την "κουβέντα" μας!

      Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: