Diy σε ξύλο από έναν 6χρονο!

by - Ιανουαρίου 17, 2019





Τα παιδιά ξέρετε έχουν μέσα τους μια αστείρευτη πρωτότυπη, αλλιώτικη και μοναδική φαντασία. Είναι παιδιά κι ο κόσμος τους δεν έχει προλάβει να βομβαρδιστεί ακόμη με όλα αυτά τα πρέπει και τα λογικά της ενήλικης ζωής. Το θέμα είναι να μην επεμβαίνουμε εμείς οι μεγάλοι και με τις δήθεν γνώσεις μας ή τις λογικές μας να βάζουμε όρια και να φράζουμε αυτό που κυλάει μέσα τους ανεξέλεγκτο. 


Θα σας δείξω τι έφτιαξε ο μικρός Στέφανος που πηγαίνει μόνο πρώτη δημοτικού. Δεν είναι έργα τέχνης αυτά που έφτιαξε να τα εκθέσεις και να μείνει ο κόσμος με το στόμα ανοιχτό. Είναι όμως ο κόσμος του Στέφανου, αυτός που κατοικεί μέσα του και πάνω σε μερικά ξύλα πήρε μορφή, έγινε κάτι που για μένα είναι υπέροχο, χαρούμενο και φυσικά βρήκε τη θέση του στο σπίτι μας!




Το μεγάλο κούτσουρο το είχα κρατήσει στην άκρη με σκοπό να στερεώσω πάνω το φετινό μας γραμματοκιβώτιο που θα μείνει έναν ολόκληρο χρόνο στο σπίτι μας και θα φιλοξενήσει τις όμορφες στιγμές μας, όλα όσα μας έκαναν εντύπωση κι όλα όσα θέλουμε να θυμόμαστε από το υπέροχο 2019 που μόλις καλωσορίσαμε! Βέβαια αυτό με το γραμματοκιβώτιο είναι μια άλλη ανάρτηση και θα έρθει κι αυτή στην ώρα της. Για την ώρα κρατάμε ότι το κούτσουρο για άλλο σκοπό κόπηκε και μπήκε στο σπίτι μας και αλλού κατάληξε!
Ο Στέφανος λοιπόν βλέποντας αυτό το κούτσουρο αποφάσισε να το κάνει κάτι. Βασικά να το στολίσει ήθελε για να μπει πάνω του το γραμματοκιβώτιό μας. Βγήκε όμως τόσο όμορφο που αν του στερεώναμε πάνω ένα γραμματοκιβώτιο νομίζω θα χανόταν όλη η ομορφιά του. Οπότε το αφήσαμε έτσι να στολίζει μια γωνιά του σπιτιού μας. 
Δεν θα σας πω τι έκανε και τι δεν έκανε, ούτε εγώ είδα να σας πω την αλήθεια. Μόνος του το έφτιαξε χωρίς καμιά βοήθεια. Πήρε ότι χρειαζόταν από το κουτί με τα υλικά χειροτεχνίας και ξεκίνησε. Προφανώς έκοψε ένα χαρτόνι και προσπάθησε να του δώσει μια αστεία μορφή και αλήθεια τα κατάφερε. Στο σπίτι μας δεν φτιάχνουμε ποτέ τα πράγματα όπως είναι ή όπως τα βλέπουμε με γυμνό μάτι. Επιβάλλεται να αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και αυτό κάνουμε. Άλλωστε τι θα ήταν όλες αυτές οι δημιουργίες και η τέχνη γενικότερα, αν δεν υπήρχε ελεύθερη φαντασία;




Όσο για τον χιονάνθρωπο κι εδώ τα πράγματα είναι απλά. Το βλέπετε άλλωστε ότι ο Στέφανος δεν εφάρμοσε καμιά δύσκολη τεχνική ούτε χρησιμοποίησε παράξενα και δυσεύρετα υλικά. Απλά έπεσαν στα χέρια του δυο φλούδες από ξύλα που αν και ασύμμετρες μεταξύ τους σκέφτηκε κατευθείαν να φτιάξει έναν χιονάνθρωπο. Πήρε λοιπόν τους μαρκαδόρους του κι άρχιζε να φτιάχνει τον χιονάνθρωπο του. Ζωγράφισε και από τις δυο πλευρές των φλουδών κι αυτό για να δει πια μεριά θα φαίνεται καλύτερη! Και φυσικά στο τέλος δεν συμφωνήσαμε πια πλευρά φαίνεται καλύτερη οπότε έγινε αυτό που ήθελε ο δημιουργός! Άλλωστε η τελική επιλογή του ανήκει.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; μα φυσικά πως πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να δημιουργούν όποτε και όπως τους αρέσει! Η δημιουργία δεν έχει λογική και φυσικά δεν χωράνε "πρέπει" μέσα της. Η δημιουργία πρέπει να είναι ελεύθερη, να πετάει, να εξελίσσεται και μαζί με αυτή κι εμείς οι ίδιοι οι δημιουργοί. Κι αυτό νομίζω αφορά όλες τις μορφές δημιουργίας. 



τα φιλιά μου από τον νότο!

You May Also Like

8 Comments

  1. Μπράβο στον μικρό καλλιτέχνη σας! Γλυκιές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη εμπειρία ! Μπράβο του Ελένη. Είδες τελικά πόσο τόπο πιάνουν οι γονικές επιρροές ; εδώ φαίνεται ξεκάθαρα. Να τα καμαρώνετε πραγματικά. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Γιάννη αν τους μείνει κάτι από όλα αυτά!!!
      Καλησπέρα από τον υπέροχο νότο!!!

      Διαγραφή
  3. μα δεν ειναι υπέροχο πόση φαντασία έχουν;;;; φανταστικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: